Strona 1 z 1

problem z fermentacją - rurka nie puka

: czwartek, 2 lut 2012, 19:52
autor: baltic80
Sprawa dotyczy fermentacji na różnych rodzajach drożdży:
suche Vinus
płynne Biovin
suche Bayanus
W każdym przypadku robię wszystko jak na opakowaniu, wlewam w balon zamykam korkiem z rurką fermentacyjną i czekam.
I nic się nie dzieje, rurka nie "puka", po jej zdjęciu i przystawieniu ucha słychać, że coś się dzieje - dźwięk jak gazowanego napoju.
Po miesiącu czasu sprawdziłem BLG i spadło zdecydowanie, czyli cukier przepracował. Dlaczego nie jest to widoczne na rurce?
Obkleiłem dokładnie korek wraz z szyjką butli taśmą klejącą, żeby uniknąć ewentualnej nieszczelności - nic.
Tak obklejoną butlą dość konkretnie potrząsłem, gaz uchodził przez rurkę przez jakiś czas, po czym zaprzestał.
Temperatura w pomieszczeniu różna. W okresie letnim nawet 25 stopni, teraz 19-22.
Nigdy nie chce pracować poprawnie.

Re: problem z fermentacją - rurka nie puka

: czwartek, 2 lut 2012, 20:08
autor: pokrec
Ale do czego wlewasz te drożdże? Jaki masz balling na wejściu w balonie? Co to jest? Cukrówka, wino owocowe, miodowe, zbożowe?
Wygląda na nieszczelność rurki w korku, albo bardzo powolną pracę drożdży (jak masz na wstepie balling większy od 22 BLG to drożdże jak nie zdechną, to będą bardzo wolno pracować).
Albo - nastaw Ci sie psuje, bo cos na początku był czyms zakażony.. Raz tak miałem z winem z ryżu. Objawy - jak u Ciebie. Do dziś nie wiem, co to było. Wino skwaśniało...

Re: problem z fermentacją - rurka nie puka

: czwartek, 2 lut 2012, 20:35
autor: rozrywek
Jakie to drożdzaki by nie były, powinno pukać normalnie, chyba że martwe drożdzaki dostałeś.

Nie rozumiem do końca twojego postu, czy próbowałeś tych drożdzy po kolei w celach restartu?
Czy opisałeś 3 różne fermentacje?

Najprościej to podgrzać nastaw w celu zabicia wszystkiego, dodać porządnych drożdzy, założyć porządnie normalny korek i rurkę, aby było szczelne
I czekać na koniec burzliwej fermentacji. Oczywiście zrobić najpierw matkę, jak pracuje to wlewać. Pamiętaj o temperaturze startowej.
Po drożdzaki wal jak w dym do Janka Okowity. Pozdrawiam

Re: problem z fermentacją - rurka nie puka

: czwartek, 2 lut 2012, 21:01
autor: baltic80
22BLG
Na chwilę obecną mam nastaw cukrowy, ale podobnie było z winkiem z głogu i jabłek.
Winka ostatecznie przerobiły i są smaczne, ale "starszyzna" w domu, mówi, że "za ich czasów" jak robili to pukało że hoho :D
Stąd moje wątpliwości.

EDIT:
Opisywałem każdy przypadek z osobna, nie dodawałem kolejno rożnych drożdży w ten sam balon.

Re: problem z fermentacją - rurka nie puka

: czwartek, 2 lut 2012, 22:59
autor: Wald
Drożdże dobrze dają sobie radę. Każde po kolei. To wina gościa który balon zamyka. Robi to nie dokładnie, więc gaz CO2 zamiast rurką to bokami przemyka. Przypuszczam że do zatkania otworu balonowego służy coś tylko podobnego do tego korka http://alkohole-domowe.pl/product-pl-38 ... 51-48.html Jeśli skąpisz na taki luksus, lub brak Ci kasy, próbuj zalać to świeczką. Z reguły pomaga.

Re: problem z fermentacją - rurka nie puka

: czwartek, 2 lut 2012, 23:09
autor: pokrec
Zasadniczo, jeśli nie puka, a pracuje dobrze (znaczy BLG spada z czasem), to jest to objaw nieszczelnej rurki. Nie jest to groźne na etapie fermentacji, w balonie masz CO2 i on, ten gaz, zabezpiecza wino przed dostępem tlenu (mógłbyś nawet bez rurki fermentować, tylko przykryte np. szmatką przewiązaną sznurkiem wokół szyjki balonu, żeby muchy w to nie nalazły), ale z kolei przechowywanie słabo fermentującego wina w drugim etapie fermentacji po sciągnięciu znad osadu (albo niefermentującego już w ogóle) z dostępem powietrza grozi jego skwaśnieniem.

Re: problem z fermentacją - rurka nie puka

: piątek, 3 lut 2012, 00:31
autor: MikeB
Ewentualnie- wlewasz za mało cieczy do za dużego balona i robi sie duża poduszka gazu. Bulkać wtedy może kilka razy na dobę, możesz nie zauważyć.

Re: problem z fermentacją - rurka nie puka

: piątek, 3 lut 2012, 08:19
autor: baltic80
Wald,
jeśli chodzi o korki, to przerobiłem już: korki z korka, oraz tego typu co pokazałeś.
Oblanie świeczką też średnio pomaga.
Po jego zdjęciu słychać, że gazuje, ale zazwyczaj dość słabo.
Czy przyczyną słabnięcia fermentacji mogą być 3-4 stopniowe wahanie temperatury w ciągu doby? 19-23 stopni?

Re: problem z fermentacją - rurka nie puka

: piątek, 3 lut 2012, 22:47
autor: Wald
Temperatura 18 do 20oC jest najlepszą do wyrobu wina. Wahania jakie opisujesz nie mają znaczenia.
Skoro piszesz że drożdże przerabiają cukier, to musi być też CO2 i jeśli nie rurką to jakąś nieszczelnością on ucieka. "Praw fizyki Pan nie zmienisz".
Żeby ten proces szybciej się kręcił, wymyślono pożywki. Jest ich sporo, a jedna lepsza od drugiej. Poczytaj co one potrafią i wybierz coś dla siebie.

Re: problem z fermentacją - rurka nie puka

: czwartek, 12 paź 2017, 19:50
autor: Sławek dolnyslask
Też mam ten problem.
Cześć wszystkim.
Jestem tu nowy.
Zrobiłem zacier z winogron, wody i cukru.
Do tego drożdże Spirit Ferm Turbo Fruit 18% (srebrne opakowanie). Zakupiłem 30l wiadro fermentacyjne i w nim to wszystko robię.
Problem polega na tym, że minął dzień od startu a z rurki fermentacyjnej nie poszedł ani jeden "bulg". Otworzyłem pokrywę wiadra a tam normalnie trwa piękna fermentacja. Wiadro szczelnie zamknięte, żadne zapachy się nie wydostają. Rurka fer nie zatkana. Temperatura nastawu 25*C, wg instrukcji na drożdżach jest idealna.
Gdzie się podziewa gaz?

Pozdrawiam,
Sławek.

Re: problem z fermentacją - rurka nie puka

: czwartek, 12 paź 2017, 21:28
autor: wawaldek11
CO² wydostaje się nieszczelnościami przy pokrywie. Wystarczy mała szparka i gaz umyka. Możesz spróbować uszczelnić dekiel smarując miejsce połączenia np. olejem jadalnym.

Re: problem z fermentacją - rurka nie puka

: czwartek, 12 paź 2017, 21:30
autor: Doody
Zadam głupie pytanie... Masz wodę w rurce? ;)

Re: problem z fermentacją - rurka nie puka

: czwartek, 12 paź 2017, 21:51
autor: gadaka
@Doody o tym samym pomyślałem :D

Re: problem z fermentacją - rurka nie puka

: sobota, 14 paź 2017, 20:20
autor: maniek86
Może problem jest w tym że to "zacier z winogron" :D

Re: problem z fermentacją - rurka nie puka

: sobota, 14 paź 2017, 21:36
autor: Sławek dolnyslask
Koledzy problem rozwiązany ! :)
Wawaldek11 miał rację.
Owinąłem miejsce łączenia wiadra z pokrywką stretch folią i za chwilę gaz poszedł przez rurkę! :)
Byłem przekonany, że jest szczelnie zamknięte a jednak. Minimalna ilość gazu wydostawała się przez mikroskopijną szczelinę. Szkoda, bo nowe wiadro a już trzeba uszczelniać.
Dzięki za rady!
Sławek :)

Re: problem z fermentacją - rurka nie puka

: sobota, 14 paź 2017, 21:58
autor: manowar
Ale co to za problem, że co2 idzie bokiem? Od dawna zrezygnowałem z rurek fermentacyjnych w wiadrach. Głównie teraz robię piwo - nakładam pokrywkę i tyle.

Re: problem z fermentacją - rurka nie puka

: niedziela, 15 paź 2017, 00:00
autor: Sławek dolnyslask
@manowar jest problem, żeby nic nie skisło.
Wolę dbać o wyrób niż później się denerwować, ze jest "fu".

Re: problem z fermentacją - rurka nie puka

: niedziela, 15 paź 2017, 11:51
autor: manowar
Sławek a czemu ma skisnąć? Na wiadro nakładasz dekiel - lekko dociskasz. Dzięki temu nie wlecą ci muszki i inne robactwo. W trakcie fermentacji wydziela się co2 - jak masz rurkę to nadmiar ciśnienia ucieka rurką - a jak jej nie masz, ale dekiel nie jest szczelnie zamknięty - nadmiar gazu idzie bokiem.
Robię tak od dawna - raz się kiks zdarzył z wiśniami fermentującymi w miazdze - tak na prawdę niczym się to nie rożni - z rurką czy bez. No jedynie jak masz rurkę to możesz mniej więcej oszacować etap fermentacji po szybkości pykania. Ale jak pisałem - ja robię głównie piwo - więc i tak mam założone 2 tygodnie.