Jak w temacie, choć nie do końca. Korzystając z rady kolegi Sverige2 moją drugą rektyfikację przeprowadziłem w troszkę inny sposób, mianowicie na dwa razy. Resztkę nastawu zmieszałem z wcześniejszym rektyfikatem, który moim zdaniem nie do końca spełniał oczekiwania, jakie w nim pokładałem. Całość przepuściłem wyłącznie na systemie LM, odbierając oczywiście przedgony. Otrzymaną surówkę o stężeniu około 94 procent poddałem działaniu systemu VM. Na LM odbierałem szybko, stąd stężenie spadło, ale miało to na celu wyłącznie "przegonienie" kega. Część wcześniejszego rektyfikatu była "zarobiona" zaprawkami smakowymi: cytrynową i wiśniową. Z regulacją mocy grzania poradziłem sobie o wiele lepiej niż za pierwszym razem. Pierwszy skok temperatury nastąpił po odebraniu znacznej ilości urobku, wtedy zamknąłem odbiór do ponownej stabilizacji. Po wyrównaniu temperatury, zacząłem ponownie odbierać rektyfikat. Co ciekawe, po pierwszym "gonieniu", kolejne wykonałem z naprawdę sporą wydajnością, bez straty "napięcia". Rektyfikat wyszedł o niebo lepszy, stężenie około 96, choć wolę ułamek zaniżyć, ze względu na prymitywny przyrząd pomiarowy. Bezzapachowy destylat cieszy mnie swoją czystością, a system VM to naprawdę rewelacja. Kolumna zachowuję się o wiele stabilniej, praktycznie można przy niej zasnąć. Jak wspominałem, tylko jeden skok temperatury i koniec. Destylat cały czas zachowuje jednakowe stężenie, a potem przestaje lecieć. Jako laikowi odpowiada mi ta "automatyka". Pogony odebrane na LM przeznaczam do wzbogacenia następnego nastawu. Pozdrawiam, Jacek.
Przepraszam za niepodawanie szczegółowych danych, to znaczy z jakiej ilości czego ile uzyskałem, ale pierwszoplanowa jest dla mnie jakość i nie interesuje mnie wyciskanie ostatniej kropli z kega za wszelką cenę. Dlatego też nie zamierzam wyliczać mocy nastawu, oraz sprawności ilościowej kolumny. Jeśli coś się "zgubi" to pal licho.
Rektyfikowałem kolejny raz
Otrzymywanie spirytusu z wykorzystaniem kolumn rektyfikacyjnych.
Wróć do „Destylacja metodą reflux ratio”
Przejdź do
- FORUM STARTOWE
- ↳ Przywitaj Się!
- ↳ Poczekalnia Pytań
- DESTYLATY
- ↳ Pierwsze Kroki
- ↳ Bimbrownia
- ↳ Zaciery i Nastawy
- ↳ Problemy zacierowe
- ↳ W czym nastawiać?
- ↳ Drożdże i fermentacja
- ↳ Czy zacier/nastaw jest już gotowy?
- ↳ Nastawy cukrowe
- ↳ Zaciery zbożowe i ziemniaczane
- ↳ Nastawy owocowe
- ↳ Zaciery i nastawy z różnych rzeczy
- ↳ Nastaw na Rum
- ↳ Składniki zacierów
- ↳ Oczyszczanie nastawu przed destylacją
- ↳ Budowa Aparatury
- ↳ Problemy i pytania
- ↳ Materiały
- ↳ Łączenie
- ↳ Kotły
- ↳ Grzanie
- ↳ Chłodzenie
- ↳ Destylatory pot-still
- ↳ Kolumny destylacyjne
- ↳ Wypełnienie kolumny
- ↳ Osprzęt
- ↳ Bufory stabilizująco-wzmacniające
- ↳ Katalizatory miedziane
- ↳ Kontrola procesu destylacji
- ↳ Aparatury kompletne
- ↳ Pytania o kompletne destylatory z Internetu
- ↳ Projekty aparatur
- ↳ Eureka!
- ↳ Galerie destylatorów
- ↳ Galeria destylatorów Pot-Still
- ↳ Galeria urządzeń do destylacji masowej
- ↳ Galeria destylatorów szklanych
- ↳ Galeria destylatorów Reflux
- ↳ Galeria destylatorów różnych
- ↳ Destylacja i Rektyfikacja
- ↳ Destylacja i rektyfikacja metodą pot still
- ↳ Alembiki
- ↳ Destylacja metodą reflux ratio
- ↳ Destylacja wina i piwa
- ↳ Dzielenie frakcji podczas destylacji
- ↳ Ogólnie o destylacji
- ↳ Problemy destylacyjne
- ↳ Kolumny półkowe
- ↳ Zdrowie i Bezpieczeństwo
- ↳ Gotowe Destylaty
- ↳ Oczyszczanie destylatu
- ↳ Węgiel aktywny
- ↳ Chemiczne poprawianie destylatów między operacjami
- ↳ Mętny produkt
- ↳ Przepisy smakowe
- ↳ Przechowywanie destylatu
- WINO DOMOWE - WINIARSTWO
- ↳ Wytwarzanie Wina
- ↳ Wina Gronowe
- ↳ Wina Owocowe
- ↳ Wina Różne
- ↳ Cydr
- ↳ Miody Pitne
- ↳ Pszczelarstwo
- ↳ Sprzęt Winiarski
- ↳ Przechowywanie i dojrzewanie wina
- PIWO DOMOWE - PIWOWARSTWO
- ↳ Warzenie Piwa
- ↳ Przepisy na Piwo Domowe
- ↳ O Piwie i Nie Tylko
- ↳ Sprzęt Piwowarski
- NALEWKI DOMOWE - LIKIERY
- ↳ Przepisy na Nalewki i Likiery
- ↳ Wytwarzanie Nalewek
- DRINKI I ALKOHOLE ŚWIATA
- ↳ Wytwarzanie Drinków
- ↳ Najlepsze Drinki
- INNE WYROBY DOMOWE
- ↳ Chleb Domowy
- ↳ Wędliny Domowe
- ↳ Serowarstwo
- ↳ Zakąski Domowe
- ↳ Przetwory Domowe
- ↳ Ocet Domowy
- ZAOPATRZENIE
- ↳ Sklepy, Sprzedawcy, Producenci...
- ↳ Sklep Alkohole-Domowe.pl
- ↳ Ogrodnictwo
- ↳ Targowisko
- INNE - PRODUKCJA I SPOŻYWANIE
- ↳ Aspekty Estetyczne
- ↳ Degustatornia
- ↳ Alkoholowe Zbiory
- ↳ Akcje Specjalne
- ↳ Prawo a Produkcja Alkoholi
- ↳ Download
- ALKOHOL I PROBLEMY
- ↳ KAC
- ↳ Alkohol a zdrowie
- ↳ Alkoholizm - Choroba Alkoholowa
- INNE
- ↳ Fun Forum
- ↳ Po Godzinach
- ↳ Sprawy Techniczne
- ↳ Radioaktywne
- ↳ Śmietnik