The Spiral Still
-
- Posty: 392
- Rejestracja: poniedziałek, 25 mar 2019, 07:58
- Status Alkoholowy: Drinker
- Podziękował: 8 razy
- Otrzymał podziękowanie: 11 razy
Re: The Spiral Still
Cześć.
Przeorałem forum pod kątem "jaka aparatura" i skupiam się nad spiralka...
Do czego: głownie zapachówki. Destylaty z owoców, wytłoków winogron etc. Ew. spirytus do nalewek - tu mogę destylować 2-3 razy jeśli trzeba. Jeśliby robienie czystego alkoholu było problemem to mogę zrezygnować - kumpel robi to genialnie, mogę mu wsad podrzucić
Jako zbiornika użyje szybkowara 35l. Akurat wejdzie na raz zawartość typowego fermentora. No i jako szybkowar może się do czegoś jeszcze przydać. Zbiornik będzie zaizolowany kocem gaśniczym, grzanie płytka elektryczną 1.5-2kW z regulacją mocy.
Jedną rzecz chciałbym zmienić względem podstawowego projektu - wydajność. Nie zależy mi na kilku l/h, ale na tym, żeby cały wsad przedestylował się w kilka godzin. Czyli nastawiam np. 6 rano, wczesnym popołudniem gotowe, można sprzątać. Nie odważę się zostawić aparatury pracującej na noc...
W związku z tym chciałbym wprowadzić drobne zmiany w podstawową konstrukcję. I tu wątpliwości. Proszę o analizę pomysłów i komentarz
1. Spirala wznosząca się z rurki powiedzmy 16mm, na szczycie połączona redukcyjnie z rurką 8mm w dół. Chłodzenie powietrzem. To wersja najprostsza...
2. Jak v.1 ale zamiast drugiej spirali chłodnica nierdzewna chłodzona wodą.
3. Zamiast pierwszej spirali kawałek kolumny z rurki miedzianej 28mm. Do takiej rurki można już jakiś wsad wepchnąć... Do tego krótsza spirala wznosząca i chłodnica nierdzewna chłodzona wodą.
4. Jak poprzednio ale dłuższa kolumna - np. 1m, potem spirala pod górę i druga w dół ew. chłodnica...
Jeśli dobrze rozumiem o szybkości destylacji decydują tu: moc grzania i moc chłodzenia. Jeśli chłodnica będzie za słaba to zamiast skroplin ucieknie nam alkohol w postaci pary... Jeśli moc grzania będzie zbyt niska to alkohol skropli się w pierwsze części spirali i wróci na dół...
Chciałbym zrobić sobie sterownik ogarniający cały proces. W związku myślę, żeby użyć trzech termometrów - pierwszy we wlocie do kolumny / pierwszej spirali - mierzący temperaturę par bezpośrednio nad wsadem. Drugi termometr na szczycie instalacji, trzeci na wylocie z chłodnicy - pozwoliłby ocenić wydajność chłodzenia i ew. automatyczna regulację przepływu wody...
Pora na podsumowanie wątpliwości:
- którą wersje konstrukcyjną wybrać?
- jakie zastosować długości kolumny i spiral?
- czy ze względu na wydajność zastosować chłodnicę nierdzewną zamiast drugiej spirali miedzianej?
- czym połączyć szybkowar z wlotem do aparatury - nie będę stawiał całości na szybkowarze, destylator będzie miał własną konstrukcję,
Wężyk silikonowy???
To chyba tyle wątpliwości Proszę o komentarze
P.W.L.
Przeorałem forum pod kątem "jaka aparatura" i skupiam się nad spiralka...
Do czego: głownie zapachówki. Destylaty z owoców, wytłoków winogron etc. Ew. spirytus do nalewek - tu mogę destylować 2-3 razy jeśli trzeba. Jeśliby robienie czystego alkoholu było problemem to mogę zrezygnować - kumpel robi to genialnie, mogę mu wsad podrzucić
Jako zbiornika użyje szybkowara 35l. Akurat wejdzie na raz zawartość typowego fermentora. No i jako szybkowar może się do czegoś jeszcze przydać. Zbiornik będzie zaizolowany kocem gaśniczym, grzanie płytka elektryczną 1.5-2kW z regulacją mocy.
Jedną rzecz chciałbym zmienić względem podstawowego projektu - wydajność. Nie zależy mi na kilku l/h, ale na tym, żeby cały wsad przedestylował się w kilka godzin. Czyli nastawiam np. 6 rano, wczesnym popołudniem gotowe, można sprzątać. Nie odważę się zostawić aparatury pracującej na noc...
W związku z tym chciałbym wprowadzić drobne zmiany w podstawową konstrukcję. I tu wątpliwości. Proszę o analizę pomysłów i komentarz
1. Spirala wznosząca się z rurki powiedzmy 16mm, na szczycie połączona redukcyjnie z rurką 8mm w dół. Chłodzenie powietrzem. To wersja najprostsza...
2. Jak v.1 ale zamiast drugiej spirali chłodnica nierdzewna chłodzona wodą.
3. Zamiast pierwszej spirali kawałek kolumny z rurki miedzianej 28mm. Do takiej rurki można już jakiś wsad wepchnąć... Do tego krótsza spirala wznosząca i chłodnica nierdzewna chłodzona wodą.
4. Jak poprzednio ale dłuższa kolumna - np. 1m, potem spirala pod górę i druga w dół ew. chłodnica...
Jeśli dobrze rozumiem o szybkości destylacji decydują tu: moc grzania i moc chłodzenia. Jeśli chłodnica będzie za słaba to zamiast skroplin ucieknie nam alkohol w postaci pary... Jeśli moc grzania będzie zbyt niska to alkohol skropli się w pierwsze części spirali i wróci na dół...
Chciałbym zrobić sobie sterownik ogarniający cały proces. W związku myślę, żeby użyć trzech termometrów - pierwszy we wlocie do kolumny / pierwszej spirali - mierzący temperaturę par bezpośrednio nad wsadem. Drugi termometr na szczycie instalacji, trzeci na wylocie z chłodnicy - pozwoliłby ocenić wydajność chłodzenia i ew. automatyczna regulację przepływu wody...
Pora na podsumowanie wątpliwości:
- którą wersje konstrukcyjną wybrać?
- jakie zastosować długości kolumny i spiral?
- czy ze względu na wydajność zastosować chłodnicę nierdzewną zamiast drugiej spirali miedzianej?
- czym połączyć szybkowar z wlotem do aparatury - nie będę stawiał całości na szybkowarze, destylator będzie miał własną konstrukcję,
Wężyk silikonowy???
To chyba tyle wątpliwości Proszę o komentarze
P.W.L.
Ostatnio zmieniony niedziela, 31 mar 2019, 17:21 przez manowar, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Posty: 2917
- Rejestracja: niedziela, 14 lis 2010, 22:18
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem, który ma więcej radości z dawania niż z brania.
- Ulubiony Alkohol: niepospolity i najlepiej bez banderolki; poszukiwania ciągle trwają...
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Lokalizacja: Puszcza Goleniowska
- Podziękował: 159 razy
- Otrzymał podziękowanie: 298 razy
Re: The Spiral Still
Jak masz dostęp do wody chłodzącej, to coś w tym stylu: mini-pot-still-z-plaszczem-t18071.html?hilit=still
Ja korzystam ze spirala z konieczności - nie mam w bimbroforni bieżącej wody. Jak się jednak zdecydujesz na spiralstilla, to polecałbym zrobić z KO chłodnicę destylatu - miedż w części "opadającej" potrafi dodać trochę niebieskozielonych syfków.
Napisz co wybrałeś, to podrzucę parę uwag o spirallu
Ja korzystam ze spirala z konieczności - nie mam w bimbroforni bieżącej wody. Jak się jednak zdecydujesz na spiralstilla, to polecałbym zrobić z KO chłodnicę destylatu - miedż w części "opadającej" potrafi dodać trochę niebieskozielonych syfków.
Napisz co wybrałeś, to podrzucę parę uwag o spirallu
Pozdrawiam,
Waldek
Waldek
-
- Posty: 392
- Rejestracja: poniedziałek, 25 mar 2019, 07:58
- Status Alkoholowy: Drinker
- Podziękował: 8 razy
- Otrzymał podziękowanie: 11 razy
Re: The Spiral Still
Dzięki za odzew!
Możesz napisać jaką masz spiralkę? Średnica, długość etc. Jaką moc grzałki i jaka z tego wynika wydajność? Robisz tylko smakowe, czy coś na podobę spirolu też się da?
Najlepsze z prostych rozwiązań to chyba metr rurki powiedzmy 60mm, połączyć to z gotowa chłodnicą z nierdzewki. Szczyt "kolumny" uzupełnić wewnętrzną chłodnicą, żeby w razie potrzeby wymusić skraplanie się par. Ew. jakiś wkład do rury wetknąć...
Na ciepło powinna przepuścić więcej aromatów, z chłodzeniem czystszy alkohol...
PWL
Możesz napisać jaką masz spiralkę? Średnica, długość etc. Jaką moc grzałki i jaka z tego wynika wydajność? Robisz tylko smakowe, czy coś na podobę spirolu też się da?
Najlepsze z prostych rozwiązań to chyba metr rurki powiedzmy 60mm, połączyć to z gotowa chłodnicą z nierdzewki. Szczyt "kolumny" uzupełnić wewnętrzną chłodnicą, żeby w razie potrzeby wymusić skraplanie się par. Ew. jakiś wkład do rury wetknąć...
Na ciepło powinna przepuścić więcej aromatów, z chłodzeniem czystszy alkohol...
PWL
Ostatnio zmieniony poniedziałek, 1 kwie 2019, 09:59 przez manowar, łącznie zmieniany 1 raz.
Ostatni wpis 31.08.2019, baj baj.
-
- Posty: 2917
- Rejestracja: niedziela, 14 lis 2010, 22:18
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem, który ma więcej radości z dawania niż z brania.
- Ulubiony Alkohol: niepospolity i najlepiej bez banderolki; poszukiwania ciągle trwają...
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Lokalizacja: Puszcza Goleniowska
- Podziękował: 159 razy
- Otrzymał podziękowanie: 298 razy
Re: The Spiral Still
Spirala używam do odpędu do 0%. Drugi raz robię na aabratku - przedgony klasycznie kropelkowo, serce bez refluksu do ok. 94*C w kotle i końcówka znów z refluksem na spirytus. Tak robię owocówki i zboża, a czasem rum i glukozówkę. Spirala mam na kotle z płaszczem. Wydajności nie podam, bo kocioł ok. 45l gotuję do 24h. Termostat wyłącza grzanie ok. 500W gdy temp. w kotle 100*C. Średnia moc surówki ok. 30%. Refluks można regulować poprzez izolowanie rurki wznoszącej.
download/file.php?id=14371 na początku stosowałem taki zestaw do odbioru przedgonów.
download/file.php?id=9837 to jeszcze z tymczasowym płaszczem - gar z solanką.
download/file.php?id=14371 na początku stosowałem taki zestaw do odbioru przedgonów.
download/file.php?id=9837 to jeszcze z tymczasowym płaszczem - gar z solanką.
Pozdrawiam,
Waldek
Waldek