Świeżak prosi o pomoc. Co robię nie tak (pot-still)?
-
- Posty: 1312
- Rejestracja: poniedziałek, 18 lis 2013, 11:10
- Krótko o sobie: hymm?? lubię wszystko co samemu zrobię.
Wkładam w to dużo serducha.
Staram się korzystać z życia pełnymi garściami i co chwilę
znajduję nowe hobby, zostają tylko te,
które sprawiają mi radochę. - Ulubiony Alkohol: wódki smakowe, wino wytrawne
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Lokalizacja: poznań
- Podziękował: 157 razy
- Otrzymał podziękowanie: 198 razy
Kolego 1KOO ugotowałeś coś na tym garnku, po założeniu tematu o winku z pigwy? Próbowałeś chociaż? Dostajesz jasną informację w tym temacie http://alkohole-domowe.com/forum/wino-b ... 11-20.html. Jeżeli nie zrozumiałeś to wyciągnę najważniejsze. Sprzęt do Chcesz pić to spróbuj go zrozumieć. Zasadę działania, po co jest tam termometr, odstojnik, chłodnica. Co się dzieje w środku jak zaczynasz gotować itd. Nikt tego Za Ciebie nie zrobi
Chcesz pić szybciej to zacznij robić to co Ci podpowiadamy. Wytnij odstojnik, albo naucz się jego obsługi!!!
Wiem, że nie jest łatwo, a by się chciało już i teraz. Jeżeli tego nie potrafisz zrozumieć to sobie odpuść i zacznij zbierać znaczki. Wszyscy na tym forum ze stażem minimum rok, produkują alkohol po to by się z tego cieszyć. Nie po to by się sponiewierać, bo do tego nie potrzeba smaku. No zawsze można popić, ale nie oto chodzi. Na tym garnku to nie zrobisz dobrego pitku. Każdy z nas pił na początku bimber, taki prawdziwy
Czy teraz zrozumiałeś??
Chcesz pić szybciej to zacznij robić to co Ci podpowiadamy. Wytnij odstojnik, albo naucz się jego obsługi!!!
Wiem, że nie jest łatwo, a by się chciało już i teraz. Jeżeli tego nie potrafisz zrozumieć to sobie odpuść i zacznij zbierać znaczki. Wszyscy na tym forum ze stażem minimum rok, produkują alkohol po to by się z tego cieszyć. Nie po to by się sponiewierać, bo do tego nie potrzeba smaku. No zawsze można popić, ale nie oto chodzi. Na tym garnku to nie zrobisz dobrego pitku. Każdy z nas pił na początku bimber, taki prawdziwy
Czy teraz zrozumiałeś??
Jak mogę to pomogę, ale zaznaczam byle czego nie piję.
-
- Posty: 22
- Rejestracja: środa, 15 paź 2014, 12:15
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Otrzymał podziękowanie: 1 raz
- Kontakt:
Re: Świeżak prosi o pomoc. Co robię nie tak (pot-still)?
Powiem tak, na początku podziękuję za owe rady, gotowałem na nim cukrówkę kilka razy i kilka razy owocówki, nie jestem jakimś smakoszem (bynajmniej na razie) i jak na moje oko wyszły bynajmniej nie nagannie. Sprzęt jest sąsiada i dla tego nie chcę nic zmieniać bo ja odkładam powoli kasę na coś naprawdę dobrego. Chciałem się tylko kogoś poradzić jak zrobić coś z niczego. Myślałem że ktoś podpowie jak przeprowadzać same gotowanie. Jak na razie to by zmiany były odwracalne to tak jak kolega podpowiedział spróbuję podłączyć szklany deflegmator i wypełnię miedzianymi krążkami. Kiedyś trzeba się nauczyć i gdzieś tą wiedzę muszę uzyskać także spokojnie powoli będę próbował a ktoś jeśli będzie chętny może dopowie kilka pomocniczych słów.
-
- Posty: 1498
- Rejestracja: środa, 7 sie 2013, 09:14
- Status Alkoholowy: Producent Wódek
- Lokalizacja: Podkarpackie
- Podziękował: 87 razy
- Otrzymał podziękowanie: 364 razy
Re: Świeżak prosi o pomoc. Co robię nie tak (pot-still)?
To przeczytaj temat kilka razy i wyłów z niego rzeczy, które jesteś w stanie zrobić. Jak chcesz przeróbkę niewielkim kosztem to ramzol Ci dobrze poradził: odkręcić to co jest i na to miejsce deflegmator, chłodnica i powolny proces a i 90% powinieneś przekroczyć chwilami
-
- Posty: 2591
- Rejestracja: środa, 17 lut 2010, 20:05
- Krótko o sobie: Dłubek -mechanik "złota rączka".
- Ulubiony Alkohol: do 20%
- Status Alkoholowy: Miodosytnik
- Podziękował: 21 razy
- Otrzymał podziękowanie: 260 razy
Re: Świeżak prosi o pomoc. Co robię nie tak (pot-still)?
Filtr włączony do reszty, to faktycznie kiepski pomysł. Poczytaj czemu i jak to zrobić dobrze. Reszta OK, ale jak podłączysz w/g wskazówek producenta, to znowu kiszka. Poczytaj http://alkohole-domowe.com/forum/popraw ... html?hilit jak to zrobić poprawnie.
Nie oszczędzaj na specjalne okazje. Dziś jest ta specjalna!
-
- Posty: 1312
- Rejestracja: poniedziałek, 18 lis 2013, 11:10
- Krótko o sobie: hymm?? lubię wszystko co samemu zrobię.
Wkładam w to dużo serducha.
Staram się korzystać z życia pełnymi garściami i co chwilę
znajduję nowe hobby, zostają tylko te,
które sprawiają mi radochę. - Ulubiony Alkohol: wódki smakowe, wino wytrawne
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Lokalizacja: poznań
- Podziękował: 157 razy
- Otrzymał podziękowanie: 198 razy
Re: Świeżak prosi o pomoc. Co robię nie tak (pot-still)?
1KOO Wysłałem Ci link do tego tematu, żebyś zrozumiał co nieco. Zrozumiałeś
Jest to temat w którym sam prosiłem o pomoc i po uzyskaniu odpowiedzi, analizowałem i wprowadzałem poprawki do budowy aparatu.
Jeżeli nie wiesz jak ma wyglądać przebieg procesu, to nie zabieraj się za budowę garnka tylko za lekturę forum AD. Albo wyciągnij z portfela 700zł i kup sobie dobry aparat typu PS. Tylko wcześniej przeczytaj jakich nie kupować W tematach które założyłeś otrzymałeś dokładne wskazówki jak i co wystarczy je przeczytać i wprowadzić w życie. Nie masz innego sprzętu, gotuj na tym i próbuj otrzymać najlepsze co się da to najkrótsza droga. Piszesz wcześniej że smakuje Ci to co wykapało. To po co zawracasz... Jeżeli opiszesz swoje kroki tak jak w tym temacie to na pewno otrzymasz pomoc. Musisz pokazać, że chcesz i że już ogarnąłeś trochę teorii. Nikt Ci tam gotować i tłumaczyć nie będzie. Pisząc że filtr węglowy oczyszcza Ci smakówki i są pysznie owocowe. Pokazałeś że jesteś na początku i wiesz bardzo mało. Czytaj ze zrozumieniem
Dorzucę jeszcze fotki starego garnka, modyfikacja po"dubel puzonie" ostatnia. Myślę, że pomogą tym którzy myślą o tanim PS.
-Garnek 12l miękka pokrywka
-Rura miedziana FI28 (85cm) mufy i redukcje miedziane, wszystko ze złomu za browara Zrobione na szybko. Nauka lutowania
-Wypełnienie sprężynki miedziane własnej roboty i upchane zmywaki
-Chłodnica szklana
-Termometr
-Wężyk silikonowy
-Wężyk do podłączenia chłodnicy
-Palnik gazowy turystyczny
Kapie pod 90% na początku przy odpowiednim grzaniu.
Jest to temat w którym sam prosiłem o pomoc i po uzyskaniu odpowiedzi, analizowałem i wprowadzałem poprawki do budowy aparatu.
Jeżeli nie wiesz jak ma wyglądać przebieg procesu, to nie zabieraj się za budowę garnka tylko za lekturę forum AD. Albo wyciągnij z portfela 700zł i kup sobie dobry aparat typu PS. Tylko wcześniej przeczytaj jakich nie kupować W tematach które założyłeś otrzymałeś dokładne wskazówki jak i co wystarczy je przeczytać i wprowadzić w życie. Nie masz innego sprzętu, gotuj na tym i próbuj otrzymać najlepsze co się da to najkrótsza droga. Piszesz wcześniej że smakuje Ci to co wykapało. To po co zawracasz... Jeżeli opiszesz swoje kroki tak jak w tym temacie to na pewno otrzymasz pomoc. Musisz pokazać, że chcesz i że już ogarnąłeś trochę teorii. Nikt Ci tam gotować i tłumaczyć nie będzie. Pisząc że filtr węglowy oczyszcza Ci smakówki i są pysznie owocowe. Pokazałeś że jesteś na początku i wiesz bardzo mało. Czytaj ze zrozumieniem
Dorzucę jeszcze fotki starego garnka, modyfikacja po"dubel puzonie" ostatnia. Myślę, że pomogą tym którzy myślą o tanim PS.
-Garnek 12l miękka pokrywka
-Rura miedziana FI28 (85cm) mufy i redukcje miedziane, wszystko ze złomu za browara Zrobione na szybko. Nauka lutowania
-Wypełnienie sprężynki miedziane własnej roboty i upchane zmywaki
-Chłodnica szklana
-Termometr
-Wężyk silikonowy
-Wężyk do podłączenia chłodnicy
-Palnik gazowy turystyczny
Kapie pod 90% na początku przy odpowiednim grzaniu.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Jak mogę to pomogę, ale zaznaczam byle czego nie piję.
Re: Świeżak prosi o pomoc. Co robię nie tak (pot-still)?
Witam. Co by nie zakładać nowego tematu napiszę tutaj.
Robię coś takiego jak ma ramzol rura fi28 (z tym że wysoka na 60cm) do tego przejście na rurkę fi15 i albo chłodnica Liebiga lub osobna chłodnica jak jeszcze wytrzyma.
Tylko prawdopodobnie będę miał kanę na mleko 20l, czy to nie za mała średnica na takie coś?
PS: W sobotę psociłem na kanie 10l miałem tam z 7 litrów starego wina (temp 86st). Miałem deflegmator 13mm wejście/wyjście i nie zalewało go (od dziwo), tylko leciało raz wolniej raz szybko ale 70% nakapało z tym że prawie tylko 0.5l w ciągu 3 godzin
Robię coś takiego jak ma ramzol rura fi28 (z tym że wysoka na 60cm) do tego przejście na rurkę fi15 i albo chłodnica Liebiga lub osobna chłodnica jak jeszcze wytrzyma.
Tylko prawdopodobnie będę miał kanę na mleko 20l, czy to nie za mała średnica na takie coś?
PS: W sobotę psociłem na kanie 10l miałem tam z 7 litrów starego wina (temp 86st). Miałem deflegmator 13mm wejście/wyjście i nie zalewało go (od dziwo), tylko leciało raz wolniej raz szybko ale 70% nakapało z tym że prawie tylko 0.5l w ciągu 3 godzin
-
- Posty: 1498
- Rejestracja: środa, 7 sie 2013, 09:14
- Status Alkoholowy: Producent Wódek
- Lokalizacja: Podkarpackie
- Podziękował: 87 razy
- Otrzymał podziękowanie: 364 razy
Re: Świeżak prosi o pomoc. Co robię nie tak (pot-still)?
Jak chcesz mieć dobrej jakości produkt to przy takim połączeniu: zbiornik 20l i fi 28 to będziesz musiał po prostu dużo czasu przy tym spędzić(już nie mówiąc o 2-krotnym przepuszczeniu) - ale Twój wybór.
Ad PS: Jak leciało raz szybciej, raz wolniej tzn że jednak coś nie tak jak powinno być. Możesz scharakteryzować jak według Ciebie wygląda zalewanie? Możliwe, że jest to też spowodowane "zatorami" w chłodnicy - spróbuj zmienić ustawienie.
Ad PS: Jak leciało raz szybciej, raz wolniej tzn że jednak coś nie tak jak powinno być. Możesz scharakteryzować jak według Ciebie wygląda zalewanie? Możliwe, że jest to też spowodowane "zatorami" w chłodnicy - spróbuj zmienić ustawienie.
-
- Posty: 47
- Rejestracja: wtorek, 28 kwie 2015, 10:29
- Krótko o sobie: Pokora i nauka - to czego obecnie potrzebuję :D
- Ulubiony Alkohol: To com sam spreparował - musi napawać mnie dumą do tego stopnia, że się nie będę chciał dzielić!
- Status Alkoholowy: Student Bimbrologii
- Podziękował: 4 razy
- Otrzymał podziękowanie: 1 raz
Re: Świeżak prosi o pomoc. Co robię nie tak (pot-still)?
I ja mogę powiedzieć, że mam podobny efekt (chodzi o falowanie przepływu) - ale winą ewidentną jest właśnie kuchenka elektryczna (w zasadzie ceramiczna). Jeżeli kolega Cyqor takowej używał to ma odpowiedź na swój problem.
Używając kuchenki starszego typu efektu takiego nie ma bo ma większą bezwładność cieplną od ceramicznych i indukcyjnych.
Używając kuchenki starszego typu efektu takiego nie ma bo ma większą bezwładność cieplną od ceramicznych i indukcyjnych.
-
- Posty: 1032
- Rejestracja: czwartek, 25 wrz 2014, 17:30
- Ulubiony Alkohol: Czysta
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Lokalizacja: Naas
- Podziękował: 261 razy
- Otrzymał podziękowanie: 180 razy
-
- Posty: 50
- Rejestracja: poniedziałek, 15 wrz 2014, 10:12
- Krótko o sobie: Bronie się przed alkoholem z całych sił, tylko ja słabiutki jestem
- Ulubiony Alkohol: Na myszach pędzone
- Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
- Lokalizacja: Śląsk
- Podziękował: 2 razy
- Otrzymał podziękowanie: 14 razy
Re: Świeżak prosi o pomoc. Co robię nie tak (pot-still)?
Pracowałem na indukcji na małych garnkach - od bidy może być, jednak pracuje niestabilnie na dużych mocach - u mnie dopiero zmniejszenie mocy kuchenki do 60% ( ok 1kW) dało w miarę stabilny proces, niestety z wydajnością połowę mniejszą niż pozwalała kolumna