Drożdże T Vodka StarT Vodka Star używany jest specjalny rodzaj drożdży, który zmniejsza ilość niepożądanych produktów fermentacji. Otrzymany alkohol jest łagodny i delikatny w smaku, bez nieprzyjemnych zapachów.
Cena: 9,20 zł
Tytuł: Sprężynki CU własnej roboty, czy ten materiał jest dobry?
Napisane: poniedziałek, 10 sty 2011, 17:06
Witam, czytałem sporo o wypełnieniach, ale nie jestem pewien czy to które ja zrobiłem jest ok. Zrobione są z drutu z kabla odartego z igielitu. Jest to kabel przemysłowy do wysokiego napięcia, domniemuję. Dostałem od brata za free, kiedyś przwlókł z pracy. Postanowiłem tę oto miedź wykorzystać do bardziej szczytnych celów, jako katalizator. Czy aby ten materiał jest w porządku? Czy miedź ta jest na tyle czysta, że można ją użyć bez obaw? Na zdjęciu widać dwa rozmiary, dł. 15mm i 20mm. Fajna zabawa z tym skręcaniem... Proszę o uwagi
Nie masz wystarczających uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu. Zaloguj się lub Zarejestruj! aby mieć możliwość oglądania załączników.
______________________________________________________________________ Psocić każdy może , trochę lepiej lub trochę gorzej... Pozdrawiam serdecznie, Lukstir
Tytuł: Re: Sprężynki CU własnej roboty, czy ten materiał jest dobry
Napisane: poniedziałek, 10 sty 2011, 20:11
Hmmm... w związku bardzo dużym zainteresowaniem moim zapytaniem, dziękuje wszystkim za uwagi Postanowiłem samemu zdecydować, trochę mi zajęło zrobienie sprężynek, może nie profesjonalne jak z Alledrogo, ale co rzemiosło to rzemiosło. Usunąłem część szklanego wypełnienia z deflegmatora, mam nadzieje że mój katalizator zadziała. Napewno kiedyś pomyślę nad wypełnieniem takim materiałem mojej kolumny, nad którą już się zastanawiam. Kega mam więc...
Nie masz wystarczających uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu. Zaloguj się lub Zarejestruj! aby mieć możliwość oglądania załączników.
______________________________________________________________________ Psocić każdy może , trochę lepiej lub trochę gorzej... Pozdrawiam serdecznie, Lukstir
Napisane: poniedziałek, 10 sty 2011, 20:31
Wężyki stosuję silikonowe, igelit jest rakotwórczy i toksyczny. Wężyki zakupiłem w Euro-win.
Napisane: poniedziałek, 10 sty 2011, 21:01
Hm, może tylko tak na fotce, ale to nie wygląda na silikon. Może ten sławny silikonowo- igielitowy z EW? Trzaśnij mu próbę płomieniową na wszelki wypadek. post15570.html#p15570
______________________________________________________________________ Zwykle jest tak, że im bardziej wóda śmierdzi drożdżami, pogonami i syfem, tym bardziej producent zasłania się "tradycją" albo "dziadkiem bimbrownikiem"...
Napisane: poniedziałek, 10 sty 2011, 21:20
Kolego Zygmunt robiłem próbę płomieniową, taki sam wynik jak na filmie. Zrobiłem fotkę ze zwykłym igelitowym. Teraz widać różnicę. A zakupiłem ten wężyk na tutaj: http://www.euro-win.pl/sklep/product_info.php?products_id=212. Proszę o uwagi jeśli coś się nie zgadza z tymi wężykami.
Sorki Edit, bo fota nie weszła.
Napisane: sobota, 15 sty 2011, 20:23
Chcę podzielić się spostrzeżeniami na temat sprężynek własnej roboty. Idealne może nie są, ale swoje robią. Destylatu nie czuć tak jak wcześniej. Poprawa smakowa jak i zapachowa. Działają tak jak było zaplanowane. Zamiast siatki katalitycznej, mam sprężynki. Deflegmatora nie zalewa, nawet na pełnym grzaniu na koniec psocenia. Polecam.
Pozdrawiam Lukstir
Napisane: niedziela, 16 sty 2011, 20:40
Drut do kolumn powinien być dobrym materiałem. Ostatnio w lidlu widziałem przewody głośnikowe. Skład 99.78% Cu, czyli czyściutka miedź. Około 10euro za 20 metrów, gruby. Nie wiem czy nie kupię. Ale to tu na wyspach. Może w Polsce w Lidlu też jest.
Natomiast jak najlepiej zdjąć otulinkę? Trochę się namęczyłem. Musisz ściąć nożykiem po linii prostej trochę tej izolacji i spróbować czy da się odrzeć. Wtopiona ta izolacja w kabel napewno nie jest. Może łatwo nie pójdzie ale warto. Spróbuj i napisz jak efekty. Pozdrawiam, Lukstir
Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 0 gości