czy on poprostu jeszcze potrzebuje czasu ?
Tak ! Ten napój powinien leżakować min. pół roku.
Posłuchaj! Koniak powstaje z białych winogron, destylowanych metodą kociołkową. Leżakują one min. dwa lata, albo trzy, do siedmiu lat. Czym dłużej tym smak robi się bardziej łagodny.
W zależności od długości leżakowania, koniaki oznacza się ilością gwiazdek.
Jeżeli nie dałeś więcej wiórek niż 1g. na L. powinny one cały czas być w butelkach, gdyż zastępują one wtedy beczki dębowe.
Napiszę tu może wam coś więcej o koniakach posłuchajcie;
Po raz pierwszy nazwa "Koniak" została użyta w roku 1617, a niedługo potem powstała pierwsza gorzelnia, która produkowała mocniejszy alkohol zwany palonym winem (franc. "vin brûle", po angielsku "brandy"). Brandy wytwarzana w okolicach miasteczka Cognac nazwano później "eau-de-vie du Cognac" ("eau-de-vie" z franc. znaczy dosłownie: woda życia). Proces został wzbogacony także o drugą destylację.
Destylacja
Wino poddawane jest destylacji, której wynikiem jest 28% alkohol zwany "brouillis". Tenże alkohol poddawany jest następnie kolejnej destylacji, z której uzyskuje się 70% "eau-de-vie". Tak więc z ok. 8l wina uzyskuje się 1l "eau-de-vie". Dodatkowo prawo nakłada na wytwórców obowiązek ukończenia destylacji przed ostatnim dniem marca, gdyż wiosna, a przez to wyższa temperatura mogą negatywnie wpłynąć na jakość wina. Aparatami do destylacji są alembiki -
miedziane kotły ogrzewane ogniem.
Dojrzewanie
Kolejnym etapem jest dojrzewanie. Do produkcji beczek dopuszcza się tylko jeden lub dwa gatunki dębu i to z jednego regionu. Oprócz tego dąb musi spełniać także inne warunki: mieć 100 lat, być zdrowy i prosty. Drewno takie cięte jest na kloce wysokości beczki, rąbane na kawałki i suszone przez kilka lat. Beczki wytwarzane i naprawiane są ręcznie, narzędziami przekazywanymi z pokolenia na pokolenie.
Mieszanie
Ostatnim etapem jest mieszanie, gdyż "woda życia" z jednej beczki nie jest jeszcze koniakiem. O zestawieniu decyduje szef piwnicy (franc. "maître de chai") - miesza on poszczególne eau-de-vie, używając do tego celu wyłącznie powonienia, tak, aby efektem był koniak zgodny z wzorcem.
A teraż zobaczcie jak długo leżakuje się takie napoje.
Oznaczenia wieku
V.S. (Very Special) lub *** - destylaty leżakujące w dębowych beczkach co najmniej dwa lata
V.S.O.P. (Very Superior Old Pale) lub Reserve - oznacza co najmniej cztery lata leżakowania
X.O. (Extra Old), Vieille Reserve lub Napoleon destylaty co najmniej sześcioletnie (Napoleon przynajmniej czeroletni).
Vintage - tzw. rocznikowe, gdzie rok opisany na butelce oznacza rok zabeczkowania najmłodszego destylatu.
Hors d'Age - "wiekowe" destylaty tak stare, że nie sposób określić ich wieku, lecz przeważnie przynajmniej 10-letnie.
Ciekawe prawda i pouczające
Zapewniam wszystkich że opłaca się leżakować nasze napoje i to tak długo jak się da.