regulator mocy i temperatury

Przyrządy pomiarowe, ich montaż i zastosowanie odczytów w procesach destylacji. Regulacja procesów.
Awatar użytkownika

lesgo58
5000
Posty: 5230
Rejestracja: poniedziałek, 18 kwie 2011, 13:31
Krótko o sobie: "...coqito ergo sum..."
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Land Krzyżaków. Pogranicze Prus wschodnich.
Podziękował: 1292 razy
Otrzymał podziękowanie: 2744 razy

Post autor: lesgo58 »

Spójrz na datę tematu...Życie w tym czasie zrobiło duży skok do przodu...Od tego czasu były przeprowadzone inne - bardziej szczegółowe testy...
Powiem więcej w tej chwili prowadzone są testy z uwzględnieniem najnowszych trendów w tym kierunku...i uwzględniające stan naszej wiedzy na dzień dzisiejszy.
Widząc, ze czytasz w temacie to prześledź i te wątki.
Tutaj przykład jednego z nich:
http://www.bimber.info/forum/viewtopic.php?t=3948&highlight=hept


Wracając do głównego wątku - umieszczaj na 40cm a nie pożałujesz.
Przy sprężynkach na 40cm od kega - przy wysokości półki ok.2,5cm masz już 16-17 półek. A jak wiadomo na tej wysokości mamy już czysty etanol i termometr czy tego chcesz, czy nie musi pokazywać temp. wrzenia etanolu i nie ma prawa drgnąć przez cały czas procesu. Jeśli u Ciebie tak się nie dzieje to zrewiduj sposób prowadzenia destylacji.
Nawet dla E-arc branie danych z tak umiejscowionej czujki jest jak najbardziej wskazane, gdyż jak wspomniał Emiel, wskazania tego termometru pokazują nam i dają pewność ,że kolumna pracuje w sposób najbardziej efektywny i optymalny na całej swojej długości. A o to chyba chodzi. W innym przypadku po co nam takie długie kolumny?
A co to oznacza dla jakości to już powinieneś sam wydedukować...

P.S. Jeśli będziesz stosował zmywaki ( bo chyba coś wspominałeś na ten temat ) to możesz dla pewności umieścić termometr o 15-20cm wyżej. A to dlatego, że zmywaki mają dużo gorsze właściwości jeśli chodzi o stosunek wymiany para-ciecz. Drugą wadą zmywaków jest to, że bardzo trudno jest je umieścić w kolumnie w taki sposób aby były równomiernie ułożone. Co nie jest bez wpływu na efektywność pracy naszej kolumny.
Już z tego faktu powinieneś wyciągnąć wnioski, że stosując gorszy materiał na wypełnienie tracisz na długości kolumny.
Ostatnio zmieniony poniedziałek, 8 lis 2021, 10:22 przez Qba, łącznie zmieniany 3 razy.
Pozostaję: otwarty, elastyczny i ciekawy.
TEORIA jest wtedy gdy wszystko wiemy i nic nie działa
PRAKTYKA jest wtedy gdy wszystko działa a my nie wiemy dlaczego
My łączymy Teorię z praktyką czyli nic nie działa i nikt nie wie dlaczego
Awatar użytkownika

Zygmunt
5000
Posty: 5382
Rejestracja: czwartek, 7 maja 2009, 12:55
Podziękował: 39 razy
Otrzymał podziękowanie: 668 razy
Kontakt:
Re: regulator mocy i temperatury

Post autor: Zygmunt »

Zasadniczo powyżej 10 półki temperatura jest już stała. Przyjmując nawet 3cm półki dla sprężynek i 5 cm dla zmywaków wynika, że termometr można bezpiecznie umieszczać na wysokości ok. 50cm.
www.destylatorymiedziane.pl
"Zwykle jest tak, że im bardziej wóda śmierdzi drożdżami, pogonami i syfem, tym bardziej producent zasłania się "tradycją", "pracą w gorzelni" albo "dziadkiem bimbrownikiem"
Awatar użytkownika

szeyker89
200
Posty: 244
Rejestracja: niedziela, 30 paź 2011, 18:45
Ulubiony Alkohol: WW - Wyprodukowany Własnoręcznie
Status Alkoholowy: Producent Wódek
Lokalizacja: Białystok
Podziękował: 3 razy
Otrzymał podziękowanie: 3 razy
Re: regulator mocy i temperatury

Post autor: szeyker89 »

Na 50 cm jest ok ale i na 80-90 cm również może być... Zapewne wielu użytkowników forum tak ma i nie narzeka...

Jeszcze jedno pytanie co do sondy na wys. 40-50 cm... Czy nie masz mniejszego odbioru (niż na wys. 80-90 cm) celem ustabilizowania kolumny/ większy refluks... Chodzi mi głównie o proces w ostatniej fazie... ??? Tak z ciekawości tylko pytam...
Pozdrawiam szeyker89
Awatar użytkownika

lesgo58
5000
Posty: 5230
Rejestracja: poniedziałek, 18 kwie 2011, 13:31
Krótko o sobie: "...coqito ergo sum..."
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Land Krzyżaków. Pogranicze Prus wschodnich.
Podziękował: 1292 razy
Otrzymał podziękowanie: 2744 razy
Re: regulator mocy i temperatury

Post autor: lesgo58 »

szeyker89 pisze:Na 50 cm jest ok ale i na 80-90 cm również może być... Zapewne wielu użytkowników forum tak ma i nie narzeka...
I w samej głowicy może być OK. Powiem więcej wystarczy termometr w kegu.
Ci co mają na 80cm to są Ci którzy konstruowali kolumnę 1-2 lata temu. Wtedy była inna wiedza.
Ale widzę,że nie zrozumiałeś mojego postu albo go przeczytałeś po łepkach, bo nie zadawałbyś pytania o wpływ umiejscowienia termometru na szybkość odbioru.
Jedno nie ma nic do drugiego.
Szybkość odbioru zależy od innych czynników.
Pozostaję: otwarty, elastyczny i ciekawy.
TEORIA jest wtedy gdy wszystko wiemy i nic nie działa
PRAKTYKA jest wtedy gdy wszystko działa a my nie wiemy dlaczego
My łączymy Teorię z praktyką czyli nic nie działa i nikt nie wie dlaczego

Wrobello
10
Posty: 13
Rejestracja: sobota, 6 sie 2011, 22:59
Otrzymał podziękowanie: 1 raz
Re: regulator mocy i temperatury

Post autor: Wrobello »

Sam termometr w kegu będzie tylko nas informował na dobrą sprawę o tym, ile mamy alkoholu w nastawie. Żeby posługiwać się tylko tym termometrem, trzeba by było być naprawdę ultra wprawionym użytkownikiem - chociaż nie wiem ile lat by było trzeba praktyki, żeby dojść do takiej wprawy.
Awatar użytkownika

lesgo58
5000
Posty: 5230
Rejestracja: poniedziałek, 18 kwie 2011, 13:31
Krótko o sobie: "...coqito ergo sum..."
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Land Krzyżaków. Pogranicze Prus wschodnich.
Podziękował: 1292 razy
Otrzymał podziękowanie: 2744 razy
Re: regulator mocy i temperatury

Post autor: lesgo58 »

Wywołany do tablicy - odpowiadam.
Po pierwsze - nie trzeba lat. Ja dopiero tym hobby zajmuję się 19 miesięcy.
Odrabiałem lekcje sumiennie. Wyciągałem wnioski. Po prostu uczyłem się.
Po drugie - jak poznasz dobrze kolumnę i tajniki destylacji - to uwierz mi - termometr w kegu wystarczy.
Przecież kolumna musi być stabilna.
Żeby ustabilizować kolumnę to nie trzeba termometru. Wystarczy czas i cierpliwość.
No i odbiór adekwatny do mocy grzania.
I teraz obserwując termometr w kegu wiesz kiedy zaczynają się pogony itd itp.
Ot i cała tajemnica.
Pozostaję: otwarty, elastyczny i ciekawy.
TEORIA jest wtedy gdy wszystko wiemy i nic nie działa
PRAKTYKA jest wtedy gdy wszystko działa a my nie wiemy dlaczego
My łączymy Teorię z praktyką czyli nic nie działa i nikt nie wie dlaczego

Wrobello
10
Posty: 13
Rejestracja: sobota, 6 sie 2011, 22:59
Otrzymał podziękowanie: 1 raz
Re: regulator mocy i temperatury

Post autor: Wrobello »

Hmm,
idąc tym tropem można przyjąć, że nie potrzebny jest termometr w ogóle i wszystko - zarówno przedgony jak i pogony sprawdzać wyłącznie organoleptycznie.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Kontrola procesu destylacji”