PYTANIE ZAGADKA, czy zacier podczas fermentacji traci na wadze?
-
- Posty: 74
- Rejestracja: niedziela, 15 mar 2015, 23:15
- Krótko o sobie: Adres BitMessage: BM-2cXXZ6g6xhfqMaNwCV68oLeuSZQsRQaVun
- Podziękował: 22 razy
- Otrzymał podziękowanie: 11 razy
Zastanawia mnie, jaka moc mechaniczna wydziela się w wyniku fermentacji. Dwutlenek węgla jest pod ciśnieniem większym niż atmosferyczne, dzięki czemu może wykonywać pracę, jak chociażby cykliczne podnoszenie wody w rurce fermentacyjnej (może to być nawet praca użyteczna - sygnalizacja dźwiękowa właściwie zachodzącego procesu). Całkowitą moc (łącznie z bezpośrednio wydzielanym ciepłem) w danym czasie można łatwo obliczyć, mierząc zużycie cukru i korzystając z entalpii reakcji fermentacji. Ale jak zbadać moc sprężonego CO2? Próbowałem wyprowadzić wzór, korzystając z częstotliwości bulkania, masy wody w rurce i przesunięcia jej środka ciężkości w górę tuż przed uwolnieniem się pęcherzyka gazu, ale mam wątpliwości, czy wynik nie byłby zaniżony. Może wydobywający się dwutlenek węgla, choć wykonał już pracę podnosząc wodę w rurce, nie stracił jeszcze całej energii?
Wczoraj Moskwa, dziś Bruksela
Suwerenność nam odbiera!
Suwerenność nam odbiera!
-
- Posty: 194
- Rejestracja: sobota, 21 cze 2014, 00:39
- Krótko o sobie: Jak się do czegoś dorwę to muszę to dokładnie poznać. Np. Ameryka
- Ulubiony Alkohol: Talisker
- Status Alkoholowy: Popijacz Okazyjny
- Podziękował: 82 razy
- Otrzymał podziękowanie: 14 razy
Re: PYTANIE ZAGADKA, czy zacier podczas fermentacji traci na wadze?
Ostatnio fermentowało u mnie piwo. Nic szczególnego, Pale Ale. Temperatura 20 stopni, czyli piwnica, a na zewnątrz upały. Fermentator zakryty, lekko dociśnięty. No i z 23 litrów zrobiło się 21 w 2 tygodnie. Czyli pi razy oko 2 kilo w atmosferę poszło.
Pardon, do aniołów. Zawsze przy fermentacji jest ubytek masy, objętości. Na temat procentów nie mam zdania, zagadnienie niemierzalne, chyba alkohol powinien szybciej wiatrować niż woda.
Pardon, do aniołów. Zawsze przy fermentacji jest ubytek masy, objętości. Na temat procentów nie mam zdania, zagadnienie niemierzalne, chyba alkohol powinien szybciej wiatrować niż woda.
Piszę starannie po Polsku. O ile daję radę.