Tytuł: Re: Projekt z płaszczem wodnym - czy zda to egzamin???
Napisane: wtorek, 18 sty 2011, 17:45
Witam. Poszukaj na forum pewnie znajdziesz opisy takich sprzętów. Podstawowa wadą takiego układu jest brak głowicy kierującej flegmę na środek wypełnienia, wszystko będzie ściekać po ściance. Ja ostatnio dorobiłem chłodnicę Liebiega rurka fi12 w rurce fi22 i umieściłem nad kolumną fi 28 i 80% bez problemu leciało, dosyć dobrej jakości:-) Pozdrawiam.
______________________________________________________________________ Gdybyśmy robili to co inni uważają za możliwe ludzie nadal mieszkaliby w jaskiniach.
Napisane: wtorek, 18 sty 2011, 17:56
Wydaje mi się że zastosowanie spirali lub zimnych palców, było by lepszym rozwiązaniem.Ale jak chcesz tak to byś musiał zrobić pierścień centrujący, poniżej tego płaszcza wodnego aby uniknąć ścianko wania.
Napisane: wtorek, 18 sty 2011, 18:04
Jak na razie to najlepiej z rysunku to wyszła ci cipka. Coś co podgrzewa butelkę. Reszta jak piszesz ma tyle wspólnego z płaszczem wodnym co ja z Green Peace. Weź to popraw i opisz porządnie.
______________________________________________________________________ pędzę bo nigdzie mi się nie śpieszy............
Napisane: wtorek, 18 sty 2011, 18:46
heh cipka cipką ale pędzić trzeba potrzebny mi dobry deflegmator, ale ograniczy mnie wysokość pomieszczenia a aparatura potrzebna mi do pierwszej fazy produkcji spirytusiku
Napisane: wtorek, 18 sty 2011, 18:58
Przecież paluchy albo ZP nie zabiorą Ci miejsca...
______________________________________________________________________ Zwykle jest tak, że im bardziej wóda śmierdzi drożdżami, pogonami i syfem, tym bardziej producent zasłania się "tradycją" albo "dziadkiem bimbrownikiem"...
Napisane: wtorek, 18 sty 2011, 19:05
Kolego adam na zdjęciu widzę że masz 210 cm wysokości, możesz kupić keg po piwie są dużo nisze 50 l jakieś 60 cm i wystarczy ci placu na kolumnę ok 140cm bez problemu. pozdrawiam.
Napisane: wtorek, 18 sty 2011, 19:06
Cytuj:
potrzebny mi dobry deflegmator, ale ograniczy mnie wysokość pomieszczenia
Skoro tak, to zmniejsz wysokość samego zbiornika a zyskasz na wys. deflegmatora.
Cytuj:
aparatura potrzebna mi do pierwszej fazy produkcji spirytusiku
A czy do drugiej fazy będziesz używał innego sprzętu? Jeżeli nie to wydłuż o 40 cm deflegmator + wypełnienie + kilka zwojów skraplacza i będziesz miał sprzęt CM pierwsza klasa. No i niepotrzebny ci będzie ten odstojnik, nawet przy pracy kolumny tylko jako deflegmator przy produkcji np. owocówek.
______________________________________________________________________ SPIRITUS FLAT UBI VULT
Napisane: środa, 19 sty 2011, 17:58
Właśnie mam kolumnie z refluksem do drugiego pędzenia, ale czy wysokość 85cm + zimne palce wystarczy na zbiornik 150L? Podkreślę że często gotuje gęste zaciery (zbożowy, śliwkowy, brzoskwiniowy... ).
Napisane: środa, 19 sty 2011, 19:04
Na kolumnie fi 4 cm i 85 cm wypełnienia, to musi trwać wieki przepędzenie 150L .Kolumna FI 7 cm i ok 120 cm wypełnienia dała by sobie rade, aby to poleciało sprawnie.
Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 0 gości