Do czego Cały cytat o powstawaniu kwasu octowego, który zamieściłeś w swoim poście, jest tylko bardziej "naukowo" rozwiniętym stwierdzeniem, które ja zamieściłem jeden post wcześniej, więc do czego chcesz mnie przekonaćkondor pisze: postanowiłem przekonać raz jeszcze kolegę radius,
Przekonaj do tego producentów whisky, koniaków, grappy czy winiaków, którzy od wieków destylują w miedzianej aparaturze, bo jakoś nie słyszałem żeby alkalizowali zaciery i nastawy przed destylacjąkondor pisze:Zaciery przed destylacją, w miedzianych destylatorach powinny być koniecznie alkalizowane.
Posłużę się cytatem;kondor pisze:Z wypowiedzi kolegi radius, wnioskuje że zna proces powstawania w zacierze kwasu octowego,
"Największe zagrożenie w gorzelnictwie wywołują hetorofermentatywne bakterie kwasu mlekowego, które rozwijając się w zacierze, przetwarzają cukier na kwas, głównie mlekowy, który spowalnia scukrzanie. Możliwy jest również rozwój przetrwalnikujących bakterii kwasu masłowego. Powstały w wyniku ich metabolizmu kwas masłowy wpływa ujemnie na właściwości sensoryczne surówki. W warunkach gorzelniczych bardzo słabo rozwijają się natomiast bakterie kwasu octowego, a występujący kwas octowy może być wytwarzany przez bakterie masłowe."
Wszyscy, którzy choć trochę więcej interesują się procesem destylacji alkoholowej wiedzą, że w surowym spirytusie znajdują się zanieczyszczenia w postaci m.innymi kwasu octowego, ale to nie oznacza, że gdziekolwiek w tym procesie powstanie grynszpan
No i właśnie o to chodzi, żeby wymieniać się wiedzą i doświadczeniem a nie tylko szermować encyklopedycznymi hasłami i tytułami publikacji Chętnie wysłuchamy i Twoich porad ale nie możesz straszyć tym grynszpanem, bo nowi uczestnicy forum będą mieli mętlik w głowie nie wiedząc czy mogą pić "bimber z miedzi" czy też padną już po pierwszej setcekondor pisze: Myślę, że w końcu zakończymy te sprzeczki. Ja wyciągam kolejny raz rękę do zgody. Koledzy ja niewiele wiem np. o nowych technologiach w naszej branży, i chętnie wysłucham porad i dorad a gdzie będę mógł, to służę rewanżem.
Proponuję wymianę produktów w celu degustacji Na zgodękondor pisze: Utleniam także nastaw nadmanganianem potasu, aby serce było w lepsze w smaku.