Piekielnie ostry sos habanero by Qba
-
Autor tematu - Posty: 707
- Rejestracja: wtorek, 26 sie 2008, 19:17
- Krótko o sobie: Mówię mało, myślę dużo, czasem coś odpędzę, czasem coś wypiję.
- Ulubiony Alkohol: Wino z własnnej winnicy. Bimber tatusia.
- Status Alkoholowy: Winiarz
- Lokalizacja: Bydgoszcz
- Podziękował: 138 razy
- Otrzymał podziękowanie: 177 razy
- Kontakt:
Jako że jestem amatorem ostrych sosów to wrzucam przepis na mój sos z papryczek habanero, który niedawno robiłem a jest on tak ostry że należy go robić w rękawiczkach!
Składniki:
- kilka papryczek habanero
- kilka ząbków czosnku
- kilka łyżek oliwy z oliwek lub oleju
- jedna łyżka octu winnego lub balsamicznego
- sól, pieprz (opcjonalnie)
- woda (opcjonalnie)
Sprzęt:
- blender
- koniecznie rękawiczki, okulary ochronne (opcjonalnie)
- nóż i decha
Przygotowanie:
UWAGA 1 ! Do pracy z papryką należy założyć rękawiczki ochronne. Dotknięcie ręką wnętrza papryczek nie boli jednak jakiekolwiek późniejsze przetarcie po twarzy lub innych wrażliwych częściach ciała może być długo i nieprzyjemnie odczuwalne! Jeśli nie mamy doświadczenia warto robić sos w okularach ochronnych. (to nie żart!)
Przygotowujemy ząbki czosnku, papryczki myjemy i odsączamy. Zakładamy rękawiczki i pozbywamy się ogonków, kroimy papryczki na połówki, można je wyszypułkować lub dać razem z nasionami, warto jednak sprawdzić czy papryka nie jest zepsuta wewnątrz.
Wszystko razem blendujemy na gładką masę (koniecznie w zamkniętym pojemniku). Doprawiamy wedle upodobań, jednak ze smakowaniem należy być rozważnym i smakować bardzo małe ilości.
Kiedy sos jest gotowy przekładamy go do ostrożnie do szklanego słoika, od tego momentu jest praktycznie niejadalny Można go przechowywać w lodówce bardzo długo, nie psuję się. Do potraw należy dodawać go bardzo rozważnie. Smacznego!
UWAGA 2 ! Kapsaicyna zawarta w papryczkach jest rozpuszczalna jedynie w mleku lub wódce, maślanka też działa, woda nie pomoże!
Składniki:
- kilka papryczek habanero
- kilka ząbków czosnku
- kilka łyżek oliwy z oliwek lub oleju
- jedna łyżka octu winnego lub balsamicznego
- sól, pieprz (opcjonalnie)
- woda (opcjonalnie)
Sprzęt:
- blender
- koniecznie rękawiczki, okulary ochronne (opcjonalnie)
- nóż i decha
Przygotowanie:
UWAGA 1 ! Do pracy z papryką należy założyć rękawiczki ochronne. Dotknięcie ręką wnętrza papryczek nie boli jednak jakiekolwiek późniejsze przetarcie po twarzy lub innych wrażliwych częściach ciała może być długo i nieprzyjemnie odczuwalne! Jeśli nie mamy doświadczenia warto robić sos w okularach ochronnych. (to nie żart!)
Przygotowujemy ząbki czosnku, papryczki myjemy i odsączamy. Zakładamy rękawiczki i pozbywamy się ogonków, kroimy papryczki na połówki, można je wyszypułkować lub dać razem z nasionami, warto jednak sprawdzić czy papryka nie jest zepsuta wewnątrz.
Wszystko razem blendujemy na gładką masę (koniecznie w zamkniętym pojemniku). Doprawiamy wedle upodobań, jednak ze smakowaniem należy być rozważnym i smakować bardzo małe ilości.
Kiedy sos jest gotowy przekładamy go do ostrożnie do szklanego słoika, od tego momentu jest praktycznie niejadalny Można go przechowywać w lodówce bardzo długo, nie psuję się. Do potraw należy dodawać go bardzo rozważnie. Smacznego!
UWAGA 2 ! Kapsaicyna zawarta w papryczkach jest rozpuszczalna jedynie w mleku lub wódce, maślanka też działa, woda nie pomoże!
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Ostatnio zmieniony niedziela, 6 sty 2019, 14:36 przez Qba, łącznie zmieniany 2 razy.
-
- Posty: 2
- Rejestracja: wtorek, 29 sty 2013, 15:20
-
Autor tematu - Posty: 707
- Rejestracja: wtorek, 26 sie 2008, 19:17
- Krótko o sobie: Mówię mało, myślę dużo, czasem coś odpędzę, czasem coś wypiję.
- Ulubiony Alkohol: Wino z własnnej winnicy. Bimber tatusia.
- Status Alkoholowy: Winiarz
- Lokalizacja: Bydgoszcz
- Podziękował: 138 razy
- Otrzymał podziękowanie: 177 razy
- Kontakt:
Re: Piekielnie ostry sos habanero by Qba
W zasadzie spotykamy je od niedawna, można je kupić już w Auchan oraz Makro, kilka lat temu nie było tego towaru na półkach. Czasem można dostać je na lokalnych bazarkach. W Polsce widziałem tylko czerwone.
@Endriu - zapraszam, zobaczymy ile kropli wytrzymasz
@Endriu - zapraszam, zobaczymy ile kropli wytrzymasz
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
-
- Posty: 2
- Rejestracja: wtorek, 29 sty 2013, 15:20
-
- Posty: 2739
- Rejestracja: czwartek, 10 lut 2011, 13:56
- Krótko o sobie: Parmezan, Ementaler i Roquefort, Duvel i Trappist - to moje nałogi.
- Ulubiony Alkohol: Im ciekawszy i starszy tym lepszy.
- Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
- Lokalizacja: PL
- Podziękował: 308 razy
- Otrzymał podziękowanie: 432 razy
- Kontakt:
Re: Piekielnie ostry sos habanero by Qba
Do toalety jako remedium należy wstawić karton mleka. Bezwzględna pomocy przy syndromie "palącego oczka"....
I to nie żart. Należy polewać sobie plecy w trakcie wypróżniania, aby ściekało na odbyt.
I to nie żart. Należy polewać sobie plecy w trakcie wypróżniania, aby ściekało na odbyt.
Zapraszam do mojego sklepu: https://alkohole-domowe.pl Pokolenie Silver jeszcze daje radę:)