L I T E R A T U R A F A C H O W A - propozycje

Jabłka, wiśnie, czereśnie, porzeczki czerwone i czarne, gruszki, śliwki, truskawki ...

Autor tematu
KGB - pasjonat
100
Posty: 132
Rejestracja: wtorek, 10 lut 2009, 14:49
Otrzymał podziękowanie: 3 razy

Post autor: KGB - pasjonat »

Poniżej zamieszczam tytuły książek, po przeczytaniu których, możecie wzbogacić w pełni swoją wiedzę na temat produkcji wina, piwa i innych trunków.


Elżbieta i Krzysztof Adamscy - Domowy wyrób win, nalewek i miodów - Warszawa 2004,
Wydawnictwo: De Facto


Jan Cieślak - Domowy wyrób win - Warszawa
Wydawnictwo: Warta


Wyrób wódek i win z owoców - Tychy,
Wydawca: Kademm Sp. z o. o.


Domowy wyrób win i miodów.
W. Perkowicz


"Miody pitne i pitne miody owocowe"
autor: Eugeniusz Modrowski


"Nalewki, likiery i wina domowe"
autor: Małgorzata Caprari


"Nalewki i wódki"
autor: Andrzej Fiedoruk
Użytkownik zbanowany od 30.IV.2009r.
promocja
Awatar użytkownika

Kucyk
1700
Posty: 1704
Rejestracja: wtorek, 7 paź 2008, 15:51
Krótko o sobie: Staram się odbierać świat z lekkim przymrużeniem oka ;)
Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
Otrzymał podziękowanie: 157 razy
Re: L I T E R A T U R A F A C H O W A - propozycje

Post autor: Kucyk »

Polecam rewelacyjną, moim zdaniem, książkę dla winiarzy, piwowarów i bimbrowników-owocników autorstwa Ewy Kwapisz, p.t.: WYRÓB WINA I PIWA DOMOWEGO moim hobby. Wydawca: Bio-Win, Łódź.
Książka zawiera skondensowaną do 96,5% wiedzę opisaną przystępnym językiem, nie rozwodzącą się nad rzeczami nieistotnymi, zaś podkreślającą sprawy ważne. Rozdział o technologii fermentacji owoców stanowi podstawę do uzyskania wyśmienitych brendy, czy innych destylatów owocowych. Naprawdę jestem z tej publikacji bardzo zadowolony, nawet chyba bardziej, niż z "biblii" Cieślaka.

DarekRz
50
Posty: 86
Rejestracja: poniedziałek, 23 lut 2009, 12:03
Otrzymał podziękowanie: 26 razy
Re: L I T E R A T U R A F A C H O W A - propozycje

Post autor: DarekRz »

Kucyk pisze:Polecam rewelacyjną, moim zdaniem, książkę dla winiarzy, piwowarów i bimbrowników-owocników autorstwa Ewy Kwapisz, p.t.: WYRÓB WINA I PIWA DOMOWEGO moim hobby. Wydawca: Bio-Win, Łódź.
Książka zawiera skondensowaną do 96,5% wiedzę opisaną przystępnym językiem, nie rozwodzącą się nad rzeczami nieistotnymi, zaś podkreślającą sprawy ważne. Rozdział o technologii fermentacji owoców stanowi podstawę do uzyskania wyśmienitych brendy, czy innych destylatów owocowych. Naprawdę jestem z tej publikacji bardzo zadowolony, nawet chyba bardziej, niż z "biblii" Cieślaka.

Tak - jednak osobiście dodałbym, że jest to książka dla praktyków lekko już obeznanych z produkcją alkoholi. Świetna jako druga - np. po Cieślaku, Nowickim czy Pilarku. Zupełnie początkujacy trochę się w niej gubią.

W kwestii miodow pitnych i win miodowych warto pokusic się o reprint "Miodosytnictwa" prof. Teofila Ciesielskiego.
Awatar użytkownika

szczub
150
Posty: 173
Rejestracja: środa, 24 wrz 2008, 23:48
Ulubiony Alkohol: piwo
Status Alkoholowy: Student Bimbrologii
Otrzymał podziękowanie: 6 razy
Re: L I T E R A T U R A F A C H O W A - propozycje

Post autor: szczub »

ja większość czerpie z "domowe piwa, cydry, wina, nalewki, likiery, kremy" autorstwa Zdzisława Nowickiego.

Zamieszczam link do książeczki http://rs330cg.rapidshare.com/files/138 ... koholi.pdf
"Alkohol pity z umiarem nie szkodzi nawet w dużych ilościach. "
Awatar użytkownika

Wald
2500
Posty: 2591
Rejestracja: środa, 17 lut 2010, 20:05
Krótko o sobie: Dłubek -mechanik "złota rączka".
Ulubiony Alkohol: do 20%
Status Alkoholowy: Miodosytnik
Podziękował: 21 razy
Otrzymał podziękowanie: 260 razy
Rzecz o miodach.

Post autor: Wald »

Miodosytnictwo dr. Teofil Ciesielski.
http://www.chefpaul.net/index/2/literat ... nictwo.pdf
Elementarz (biblia jak mówią inni) dla chcących nastawiać miody pitne.
Polecam.
Ostatnio zmieniony niedziela, 11 lis 2018, 03:26 przez Wald, łącznie zmieniany 1 raz.
Nie oszczędzaj na specjalne okazje. Dziś jest ta specjalna!
ODPOWIEDZ

Wróć do „Wina Owocowe”