Fermentacja odwrotna (wino zasysa powietrze)

Fermentacja, otrzymywanie moszczu, filtracja, butelkowanie, przechowywanie, choroby i wady wina, pasteryzacja, szczepienie drożdżami, itp...

Autor tematu
AntoniJabłuszko
1
Posty: 1
Rejestracja: środa, 8 lis 2017, 10:11

Post autor: AntoniJabłuszko »

Witam Was serdecznie moi drodzy :)
Tak jak w temacie mam problem odnośnie fermentacji mojego winka, ustawiłem je w poniedziałek z winogron i mandarynek tak jak zawsze je robię natomiast tym razem mam dziwna sytuacje w rurce fermentacyjnej. Wyglada to tak jakby wodę która się w niej zajmuje wciągało do środka a nie wypychało na zewnątrz. Nie potrafię sobie z tym poradzić w żaden sposób wiec się do Was zwracam i proszę o pomoc :cry:

pepe59
350
Posty: 365
Rejestracja: wtorek, 4 lip 2017, 08:23
Podziękował: 1 raz
Otrzymał podziękowanie: 59 razy
Re: Fermentacja odwrotna

Post autor: pepe59 »

Moim skromnym zdaniem zalany do dymiona płyn był cieplejszy niż temperatura otoczenia, więc ochładzając się zmniejszał swoją objętość tworząc podciśnienie, a to powodowało zasysanie powietrza do wewnątrz. Taka sytuacja zapewne trwała do momentu wyrównania temperatur lub rozpoczęcia fermentacji, co wywołało zjawisko odwrotne.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Wytwarzanie Wina”