Wino przestało pracować (sok z sokownika)

Fermentacja, otrzymywanie moszczu, filtracja, butelkowanie, przechowywanie, choroby i wady wina, pasteryzacja, szczepienie drożdżami, itp...

Autor tematu
napodis@lackmail.ru
2
Posty: 2
Rejestracja: poniedziałek, 22 sie 2016, 11:52

Post autor: napodis@lackmail.ru »

Witam,
robię winko z wiśni i śliwek.
Miałem ok 4kg śliwek i 3kg wiśni,
w sokowniku przygotowałem sok, ostudziłem, wlałem do baniaka + dodałem MD i pożywkę i chyba ok 2 l wody z 1 kg cukru (syrop).

Nie pomyślałem o zdjęciu piany, a ta bardzo szybko zaczęła przeszkadzać, wino bardzo intensywnie pracowało niemal od razu
i piana podchodziła do rurki. Wyjąłem więc korek, zawiązałem ścierkę i po 3 dniach, jak się uspokoiło znów założyłem korek z rurką.
Z tym, że pobąbelkowało w tempie 1 bąbelek na 45 sek przez może dzień i przestało. Po 2-3 dniach dodałem jeszcze litr wody z 1kg culru, ale dalej nie pracuje. Czy po prostu fermentacja tak szybko się skończyła, czy o co chodzi? Skoro dolałem syropu, to chyba znów powinno ruszyć, a tu nic...

Tak się nie bawimy:
http://alkohole-domowe.com/forum/post14 ... ml#p145503
Zablokowany

Wróć do „Wytwarzanie Wina”