Dodanie pektoenzymu do nastawu z miazgą

Fermentacja, otrzymywanie moszczu, filtracja, butelkowanie, przechowywanie, choroby i wady wina, pasteryzacja, szczepienie drożdżami, itp...

Autor tematu
Stri
2
Posty: 2
Rejestracja: piątek, 8 lip 2016, 12:58

Post autor: Stri »

Witam wszystkich, chciałbym zadać jedno dręczące mnie pytanie. Czy jeśli nastawiałbym wino na miazdze z owoców to czy mógłbym dodać pektoenzym bezpośrednio do nastawu? Zamierzam zrobić wino agrestowe i chciałbym by miało jak najwięcej z zapachu i smaku tych owoców. Nastawiam to na drożdżach Fermivin suche aktywne Saccharomyces Cerevisae. Czy jeśli dodam pektoenzym to nie zaszkodzę drożdżom?
Awatar użytkownika

Pretender
2500
Posty: 2993
Rejestracja: piątek, 11 lis 2011, 14:17
Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
Lokalizacja: Centrum
Podziękował: 38 razy
Otrzymał podziękowanie: 251 razy
Re: Dodanie pektoenzymu do nastawu z miazgą

Post autor: Pretender »

Oczywiście, że nic sie nie stanie. Dodawaj śmiało.

Autor tematu
Stri
2
Posty: 2
Rejestracja: piątek, 8 lip 2016, 12:58
Re: Dodanie pektoenzymu do nastawu z miazgą

Post autor: Stri »

Dobra, dzięki za odpowiedź :)
ODPOWIEDZ

Wróć do „Wytwarzanie Wina”