Mini linia produkcyjna
-
Autor tematu - Posty: 282
- Rejestracja: środa, 18 lut 2009, 13:24
- Krótko o sobie: Normalny zjadacz chleba.
- Ulubiony Alkohol: własny wyrób
- Status Alkoholowy: Konstruktor
- Lokalizacja: Wschodnia Polska
- Podziękował: 9 razy
- Otrzymał podziękowanie: 157 razy
- Kontakt:
Witam Wszystkich.
Siedzę w Stanach i kontroluję pierwsze uruchomienie sprzętów i trochę się nudzę (np. zagotowanie wsadu 2000 litrów w płaszczu olejowym trochę trwa – prawie 6 godzin). Dlatego wrzucam „relację” z mikrogorzelni w USA.
Klient zamówił całą linię do produkcji głównie Burbona. Będzie produkował głównie na swoje potrzeby – sprzedaży w swoim barze, który buduje (rementuje) zaraz obok pomieszczeń mikrogorzelni. Wręcz cały proces będzie można oglądać siedząc w barze / restauracji. Jestem w Gettysburgu, prawie w samym centrum, czyli tutaj klient nie będzie narzekać na brak turystów.
Pierwszym elementem jest zbiornik ma materiał „źródłowy”, czyli kukurydzę – dwa silosy – nawet nie wiem jakiej pojemności – oczywiście to nie jest mojej produkcji. Dalej mamy „mały” zbiornik podajnika, Następnie kukurydza jest transportowana do młynka „rozdrabniacza” Tutaj trafia do iStill Masher – czyli wielkiego garnka do gotowania (2000 litrów) w płaszczu olejowym. W zależności od programu (jaki materiał i na jaki alkohol ma być wsad) – jest automatyczny proces gotowania – np. krok pierwszy do temp 45 st.C i 20 min utrzymanie, krok drugi do 65 st.C i utrzymanie 35 min, krok trzeci do 99 st.C i utrzymanie 30 min, ostatni schłodzenie do 30 st.C.
Nie pytajcie mnie o dokładne wartości bo wręcz klient pisemnie zobowiązuje do całkowitej tajemnicy receptury, a tutaj takie umowy traktują bardzo poważnie. Dalej idzie pompami do fermentorów, Po fermentacji idzie na iStill One – zasadniczy odpęd z wyciągnięciem „serca”. Z resztek produkcyjnych (lub na rum) – idzie na iStill 250 – mocniejszy koncentrat. Tak miej więcej wygląda standardowa mini linia dla mikrogorzelni w naszym wykonaniu.
Cezary
Siedzę w Stanach i kontroluję pierwsze uruchomienie sprzętów i trochę się nudzę (np. zagotowanie wsadu 2000 litrów w płaszczu olejowym trochę trwa – prawie 6 godzin). Dlatego wrzucam „relację” z mikrogorzelni w USA.
Klient zamówił całą linię do produkcji głównie Burbona. Będzie produkował głównie na swoje potrzeby – sprzedaży w swoim barze, który buduje (rementuje) zaraz obok pomieszczeń mikrogorzelni. Wręcz cały proces będzie można oglądać siedząc w barze / restauracji. Jestem w Gettysburgu, prawie w samym centrum, czyli tutaj klient nie będzie narzekać na brak turystów.
Pierwszym elementem jest zbiornik ma materiał „źródłowy”, czyli kukurydzę – dwa silosy – nawet nie wiem jakiej pojemności – oczywiście to nie jest mojej produkcji. Dalej mamy „mały” zbiornik podajnika, Następnie kukurydza jest transportowana do młynka „rozdrabniacza” Tutaj trafia do iStill Masher – czyli wielkiego garnka do gotowania (2000 litrów) w płaszczu olejowym. W zależności od programu (jaki materiał i na jaki alkohol ma być wsad) – jest automatyczny proces gotowania – np. krok pierwszy do temp 45 st.C i 20 min utrzymanie, krok drugi do 65 st.C i utrzymanie 35 min, krok trzeci do 99 st.C i utrzymanie 30 min, ostatni schłodzenie do 30 st.C.
Nie pytajcie mnie o dokładne wartości bo wręcz klient pisemnie zobowiązuje do całkowitej tajemnicy receptury, a tutaj takie umowy traktują bardzo poważnie. Dalej idzie pompami do fermentorów, Po fermentacji idzie na iStill One – zasadniczy odpęd z wyciągnięciem „serca”. Z resztek produkcyjnych (lub na rum) – idzie na iStill 250 – mocniejszy koncentrat. Tak miej więcej wygląda standardowa mini linia dla mikrogorzelni w naszym wykonaniu.
Cezary
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
-
Autor tematu - Posty: 282
- Rejestracja: środa, 18 lut 2009, 13:24
- Krótko o sobie: Normalny zjadacz chleba.
- Ulubiony Alkohol: własny wyrób
- Status Alkoholowy: Konstruktor
- Lokalizacja: Wschodnia Polska
- Podziękował: 9 razy
- Otrzymał podziękowanie: 157 razy
- Kontakt:
Re: Mini linia produkcyjna
Właśnie z transportem jest mały problem. FDA (Food and Drug Administration) - w przesyłkach potrafi zawrócić i dać dla importera "czerwoną kartkę" - nie warto ryzykować. A na lotnisku to już zupełnie "lipa" teraz podnieśli poziom bezpieczeństwa - już pierwsza "spowiedź" po co lecisz, z czym lecisz itd jest przed wylotem w europie, druga na lotnisku plus kontrola bagażu - ja mam w bagażu zasadniczym "niebezpieczne rzeczy" to mnie zawsze kontrolują.
-
- Posty: 485
- Rejestracja: czwartek, 20 sie 2009, 21:18
- Podziękował: 138 razy
- Otrzymał podziękowanie: 77 razy
Re: Mini linia produkcyjna
Jaki olej stosujesz w płaszczu, oraz jakie ciśnienie jest w nim?33cezary pisze:Witam Wszystkich.
Siedzę w Stanach i kontroluję pierwsze uruchomienie sprzętów i trochę się nudzę (np. zagotowanie wsadu 2000 litrów w płaszczu olejowym trochę trwa – prawie 6 godzin).
https://www.youtube.com/watch?v=Kuv7n0x3hko
https://www.youtube.com/watch?v=AHbHSXajgZA
https://www.youtube.com/watch?v=AHbHSXajgZA
-
Autor tematu - Posty: 282
- Rejestracja: środa, 18 lut 2009, 13:24
- Krótko o sobie: Normalny zjadacz chleba.
- Ulubiony Alkohol: własny wyrób
- Status Alkoholowy: Konstruktor
- Lokalizacja: Wschodnia Polska
- Podziękował: 9 razy
- Otrzymał podziękowanie: 157 razy
- Kontakt:
Re: Mini linia produkcyjna
Stosuję olej metylosilikonowy do układów grzewczych, dzięki temu stosujemy otwarte płaszcze grzewcze (odprowadzenie na zewnątrz) - bezciśnieniowe. stratność medim w okresie 200 godzin pracy jest poniżej 3%, dodatkowo w czasie pracy jest w zasadzie bezwonny.
Następną zaletą jest w miarę niska delta pomiędzy medium grzewczym, a medium grzanym - wynosi ona w moim przypadku około 18 - 22 st.C, przy stosunku 1:7 ( płaszcz : wsad )
Cezary
Następną zaletą jest w miarę niska delta pomiędzy medium grzewczym, a medium grzanym - wynosi ona w moim przypadku około 18 - 22 st.C, przy stosunku 1:7 ( płaszcz : wsad )
Cezary
-
- Posty: 414
- Rejestracja: środa, 29 sty 2014, 10:57
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Lokalizacja: podlaskie
- Podziękował: 81 razy
- Otrzymał podziękowanie: 103 razy
-
- Posty: 125
- Rejestracja: piątek, 23 wrz 2011, 20:38
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: Jack Daniel's
- Status Alkoholowy: Gorzelnik
- Podziękował: 17 razy
- Otrzymał podziękowanie: 12 razy