Nie pracujący brew kit
-
Autor tematu - Posty: 119
- Rejestracja: sobota, 16 lut 2013, 11:22
- Podziękował: 1 raz
- Otrzymał podziękowanie: 9 razy
Witajcie
Mam pytanie, w piątek nastawiłem brew kita coopers + ekstrakt słodowy wes. Dałem drożdże - wczoraj ( w sobotę ) bardzo ładnie pracowało, jednak dzisiaj od rana cisza. Ani razu nie bulknęło. Temperatura cały czas 23 - 24 stopnie. Jest możliwe, że to już koniec fermentacji ? Czy coś poszło nie tak ? W pojemniku fermentacyjnym jest 20L płynu i ok 4 L piany ( chociaż dziwi mnie że w niektórych miejscach jest ona brązowa - może to drożdże widać ) .
Nie chce niepotrzebnie otwierać pojemnika, blg startowe to 12.
Cóż mam dalej począć doradźcie mi przyjaciele
Pozdrawiam
Mam pytanie, w piątek nastawiłem brew kita coopers + ekstrakt słodowy wes. Dałem drożdże - wczoraj ( w sobotę ) bardzo ładnie pracowało, jednak dzisiaj od rana cisza. Ani razu nie bulknęło. Temperatura cały czas 23 - 24 stopnie. Jest możliwe, że to już koniec fermentacji ? Czy coś poszło nie tak ? W pojemniku fermentacyjnym jest 20L płynu i ok 4 L piany ( chociaż dziwi mnie że w niektórych miejscach jest ona brązowa - może to drożdże widać ) .
Nie chce niepotrzebnie otwierać pojemnika, blg startowe to 12.
Cóż mam dalej począć doradźcie mi przyjaciele
Pozdrawiam
-
- Posty: 2625
- Rejestracja: wtorek, 10 sty 2012, 11:32
- Krótko o sobie: kombinator - to przede wszystkim
- Ulubiony Alkohol: każdy zrobiony z sercem
- Status Alkoholowy: Specjalista ds. Wyrobu Alkoholu Domowego
- Lokalizacja: Rzeszów
- Podziękował: 50 razy
- Otrzymał podziękowanie: 665 razy
Re: Nie pracujący brew kit
Na 99% już po wszystkim . Burzliwa się skończyła, drożdże teraz spokojniej dobierają się do pozostałych cukrów, które mogą jeszcze przerobić, ale idzie im to wolniej.
Fermentować, destylować, zalegalizować!
http://www.piwo.org/topic/13642-domowa-wytwornia-debowa/ - moje przygody z piwem.
http://www.piwo.org/topic/13642-domowa-wytwornia-debowa/ - moje przygody z piwem.
-
Autor tematu - Posty: 119
- Rejestracja: sobota, 16 lut 2013, 11:22
- Podziękował: 1 raz
- Otrzymał podziękowanie: 9 razy
Re: Nie pracujący brew kit
BLG zmierzyłem wczoraj i było 3, jeśli do soboty nie spadnie niżej będę od razu butelkował niech sobie dojrzewa w butelkach. Tylko, że kolor jakiś taki ciemny ( może to być wina tego że dałem zamiast cukru słodu w płynie ? )
Nie mam za bardzo drugiego pojemnika w którym mógłbym na cichą przelać.
Pozdrawiam
PS. A boję się zostawić w tym dłużej, żeby się cosik nie popsuło
Nie mam za bardzo drugiego pojemnika w którym mógłbym na cichą przelać.
Pozdrawiam
PS. A boję się zostawić w tym dłużej, żeby się cosik nie popsuło
-
- Posty: 49
- Rejestracja: poniedziałek, 5 gru 2011, 21:09
- Podziękował: 1 raz
- Otrzymał podziękowanie: 2 razy
Re: Nie pracujący brew kit
Jeśli możesz to zlej na cichą (do gara etc), jeśli nie, zostaw na następne dwa tygodnie w tym samym fermentorze, nie będzie tyle osadu w butelkach.
Nigdy nie zlewaj piwa w butelki po tygodniu, jeżeli ballingomierz nawalił to bomby gotowe (!)
Kolor piwa będzie uzależniony od koloru ekstraktu słodowego.
Nie zepsujesz smaku, ani aromatu nie zlewając znad osadu przez następne dwa tygodnie, zbyt krótki czas.
Nigdy nie zlewaj piwa w butelki po tygodniu, jeżeli ballingomierz nawalił to bomby gotowe (!)
Kolor piwa będzie uzależniony od koloru ekstraktu słodowego.
Nie zepsujesz smaku, ani aromatu nie zlewając znad osadu przez następne dwa tygodnie, zbyt krótki czas.
-
- Posty: 2625
- Rejestracja: wtorek, 10 sty 2012, 11:32
- Krótko o sobie: kombinator - to przede wszystkim
- Ulubiony Alkohol: każdy zrobiony z sercem
- Status Alkoholowy: Specjalista ds. Wyrobu Alkoholu Domowego
- Lokalizacja: Rzeszów
- Podziękował: 50 razy
- Otrzymał podziękowanie: 665 razy
Re: Nie pracujący brew kit
Niektórzy piwowarzy trzymają piwo cały czas w jednym fermentatorze przez cały okres trwania fermentacji (burzliwa + cicha), bez zlewania znad osadu. Nie próbowałem jeszcze tej metody, głównie dlatego, że miałem problem z klarowaniem piwa dłużej przetrzymanego nad osadem drożdżowym po burzliwej, ale inni sobie chwalą tą metodę.
Fermentować, destylować, zalegalizować!
http://www.piwo.org/topic/13642-domowa-wytwornia-debowa/ - moje przygody z piwem.
http://www.piwo.org/topic/13642-domowa-wytwornia-debowa/ - moje przygody z piwem.
-
- Posty: 2625
- Rejestracja: wtorek, 10 sty 2012, 11:32
- Krótko o sobie: kombinator - to przede wszystkim
- Ulubiony Alkohol: każdy zrobiony z sercem
- Status Alkoholowy: Specjalista ds. Wyrobu Alkoholu Domowego
- Lokalizacja: Rzeszów
- Podziękował: 50 razy
- Otrzymał podziękowanie: 665 razy
Re: Nie pracujący brew kit
Ja mimo lenistwa nie pozwalam sobie na takie traktowanie piwa. Wolę przedłużyć cichą fermentację (z burzliwej zlewam piwo z niewielką częścią osadu, ze względu na sposób zlewania), a potem kapslować klarowne lub tylko delikatnie mętne piwo.
Fermentować, destylować, zalegalizować!
http://www.piwo.org/topic/13642-domowa-wytwornia-debowa/ - moje przygody z piwem.
http://www.piwo.org/topic/13642-domowa-wytwornia-debowa/ - moje przygody z piwem.
-
- Posty: 49
- Rejestracja: poniedziałek, 5 gru 2011, 21:09
- Podziękował: 1 raz
- Otrzymał podziękowanie: 2 razy
Re: Nie pracujący brew kit
Ja też z reguły tak nie robię, ale te dwa razy się zdarzyły.
Z klarownością również nie mam problemu z tym prostym przepisem:
whirlflock na koniec gotowania
1 tydzień burzliwa
2 tyg cicha
3 tyg w butelce (najlepiej w lodówce)
Dla piw o wyższym blg startowym ten czas naturalnie się wydłuża.
Z klarownością również nie mam problemu z tym prostym przepisem:
whirlflock na koniec gotowania
1 tydzień burzliwa
2 tyg cicha
3 tyg w butelce (najlepiej w lodówce)
Dla piw o wyższym blg startowym ten czas naturalnie się wydłuża.
-
- Posty: 447
- Rejestracja: niedziela, 12 sty 2014, 18:21
- Status Alkoholowy: Student Bimbrologii
- Lokalizacja: Mazowsze
- Podziękował: 16 razy
- Otrzymał podziękowanie: 77 razy
-
- Posty: 5382
- Rejestracja: czwartek, 7 maja 2009, 12:55
- Podziękował: 39 razy
- Otrzymał podziękowanie: 668 razy
- Kontakt:
Re: Nie pracujący brew kit
Do rozlewu fajnym patentem jest rurka z zaworkiem na końcu, kosztuje kilka złotych, a znakomicie ułatwia rozlew i pasuje w popularne białe kraniki.
www.destylatorymiedziane.pl
"Zwykle jest tak, że im bardziej wóda śmierdzi drożdżami, pogonami i syfem, tym bardziej producent zasłania się "tradycją", "pracą w gorzelni" albo "dziadkiem bimbrownikiem"
"Zwykle jest tak, że im bardziej wóda śmierdzi drożdżami, pogonami i syfem, tym bardziej producent zasłania się "tradycją", "pracą w gorzelni" albo "dziadkiem bimbrownikiem"
-
Autor tematu - Posty: 119
- Rejestracja: sobota, 16 lut 2013, 11:22
- Podziękował: 1 raz
- Otrzymał podziękowanie: 9 razy
Re: Nie pracujący brew kit
ile ludzi tyle opinie, przelałem do czystego fermentatora na cichą. Troszku syfu się na dole zebrało. Nie byłbym sobą gdybym nie spróbował i powiem że piwo jest gorzkie, ale czuć je piwem. Do klarowności to mu daleko, idzie jakoś przyśpieszyć ten proces ? Od razu mówię, że nie mam piwnicy co by tam zanieść fermentator
Pozdrawiam
Pozdrawiam
-
Autor tematu - Posty: 119
- Rejestracja: sobota, 16 lut 2013, 11:22
- Podziękował: 1 raz
- Otrzymał podziękowanie: 9 razy
Re: Nie pracujący brew kit
Hehe no wiem że przy piwie najważniejsza jest cierpliwość, ale to moje pierwsze piwko i już się nie mogę doczekać pierwszego efektu. Następne juz pewnie bedą sobie spokojnie dojrzewać ale tu jakoś nie umiem sie oprzeć żeby go juz spróbować
Wysłane z mojego iPhone przez Tapatalk
Wysłane z mojego iPhone przez Tapatalk
-
Autor tematu - Posty: 119
- Rejestracja: sobota, 16 lut 2013, 11:22
- Podziękował: 1 raz
- Otrzymał podziękowanie: 9 razy
Re: Nie pracujący brew kit
A nie zamaraznie ? Bo temperatury już bliskie zera w nocy, czasami nawet 0.
Pytanie z innej beczki, nastawiłem wczoraj 2 brew kita finlandia lager + ekstrakt gazdawa. Narazie nic nie ruszyło, ale o to się nie boję, pewnie ruszy. Jednak nie pokoi mnie co innego, dałem całego brew kita i cały ekstrakt 1,7kg jednak blg było na poziomie 9 blg. Czy nie wyjdzie mi z tego woda o kolorze piwa ? Czy powinno normalnie te 5 % dostać ?
Pozdrawiam
Pytanie z innej beczki, nastawiłem wczoraj 2 brew kita finlandia lager + ekstrakt gazdawa. Narazie nic nie ruszyło, ale o to się nie boję, pewnie ruszy. Jednak nie pokoi mnie co innego, dałem całego brew kita i cały ekstrakt 1,7kg jednak blg było na poziomie 9 blg. Czy nie wyjdzie mi z tego woda o kolorze piwa ? Czy powinno normalnie te 5 % dostać ?
Pozdrawiam
-
- Posty: 2625
- Rejestracja: wtorek, 10 sty 2012, 11:32
- Krótko o sobie: kombinator - to przede wszystkim
- Ulubiony Alkohol: każdy zrobiony z sercem
- Status Alkoholowy: Specjalista ds. Wyrobu Alkoholu Domowego
- Lokalizacja: Rzeszów
- Podziękował: 50 razy
- Otrzymał podziękowanie: 665 razy
Re: Nie pracujący brew kit
Na pewno dobrze rozmieszałeś puszkę i ekstrakt? Z 9 BLG wyjdzie ci cienkie piwko, o mocy około 4,5% (licząc dodatek cukru/glukozy do nagazowania). A może dodałeś za dużo wody?
Fermentować, destylować, zalegalizować!
http://www.piwo.org/topic/13642-domowa-wytwornia-debowa/ - moje przygody z piwem.
http://www.piwo.org/topic/13642-domowa-wytwornia-debowa/ - moje przygody z piwem.
-
Autor tematu - Posty: 119
- Rejestracja: sobota, 16 lut 2013, 11:22
- Podziękował: 1 raz
- Otrzymał podziękowanie: 9 razy
Re: Nie pracujący brew kit
Wysłane z mojego iPhone przez Tapatalk
Nie, 21 l mam całości. Mam wiadro z podziałką i nie leje wody na oko tylko do konkretnej ilościgr000by pisze:No to licz jeszcze objętość ekstraktów i masz pewnie 23 litry warki i zgadzałoby się to mniej więcej z mocą podaną przez producenta.
Wysłane z mojego iPhone przez Tapatalk
-
- Posty: 2625
- Rejestracja: wtorek, 10 sty 2012, 11:32
- Krótko o sobie: kombinator - to przede wszystkim
- Ulubiony Alkohol: każdy zrobiony z sercem
- Status Alkoholowy: Specjalista ds. Wyrobu Alkoholu Domowego
- Lokalizacja: Rzeszów
- Podziękował: 50 razy
- Otrzymał podziękowanie: 665 razy
Re: Nie pracujący brew kit
No to jedynie mogło się trafić tak, że ekstrakt nie rozmieszał ci się w całej warce, tylko część osiadła na dnie - drożdże sobie z tym dadzą radę i wymieszają. A jak to nie to, to mogłeś trafić na gorszą partię ekstraktu lub po prostu tak ma być wg. producenta .
Fermentować, destylować, zalegalizować!
http://www.piwo.org/topic/13642-domowa-wytwornia-debowa/ - moje przygody z piwem.
http://www.piwo.org/topic/13642-domowa-wytwornia-debowa/ - moje przygody z piwem.
-
- Posty: 2625
- Rejestracja: wtorek, 10 sty 2012, 11:32
- Krótko o sobie: kombinator - to przede wszystkim
- Ulubiony Alkohol: każdy zrobiony z sercem
- Status Alkoholowy: Specjalista ds. Wyrobu Alkoholu Domowego
- Lokalizacja: Rzeszów
- Podziękował: 50 razy
- Otrzymał podziękowanie: 665 razy
Re: Nie pracujący brew kit
Możliwe, że na cichej zejdzie jeszcze 0,5-1BLG. Ale gdyby stanął na 4 BLG to nie chcę cię martwić, ale jak dodasz 7g cukru na litr piwa do nagazowania w butelkach to będziesz miał raptem 3,5% piwo... Teoretycznie możesz podbić ekstrakt początkowy przy 21l warki przy użyciu 0,25kg cukru rozpuszczonego w części warki o 1 BLG, 0,5kg pobije ekstrakt o 2 BLG - więc jak drożdże przerobią cukier (i cukier do nagazowania) to uzyskasz 4 / 4,5% piwo.
Lepsze wyniki daje warzenie z zacieraniem słodów, wynik końcowy możesz lepiej zaplanować, a efekt smakowy jest dużo lepszy.
Lepsze wyniki daje warzenie z zacieraniem słodów, wynik końcowy możesz lepiej zaplanować, a efekt smakowy jest dużo lepszy.
Fermentować, destylować, zalegalizować!
http://www.piwo.org/topic/13642-domowa-wytwornia-debowa/ - moje przygody z piwem.
http://www.piwo.org/topic/13642-domowa-wytwornia-debowa/ - moje przygody z piwem.