Podwyższona temperatura na 10 półce oraz niespodziewane zmętnienie %
-
Autor tematu - Posty: 39
- Rejestracja: wtorek, 18 sie 2015, 14:36
- Ulubiony Alkohol: swój własny :D
- Status Alkoholowy: Destylator
Re: Podwyższona temperatura na 10 półce oraz niespodziewane zmętnienie %
Witam,
Przepraszam za opóźnienie.
Zamieszczam zdjęcie mojej aparatury :
Przesypałem kolumnę, sprężynki były zbite, nie chciały wylecieć.
Wg zaleceń producenta przepływ wody przez chłodnice to 0.7 l/min. Woda nie ma dla mnie znaczenia, czy jeśli zwiększyłbym przepływ to by to wpłynęło pozytywnie na proces rektyfikacji?
Co do wcześniejszego zmętnienia. Gdy wódka poleżała kilka dni w dużym słoju to osad opadł i wężykiem spuściłem to co było klarowne. Smak jest zdecydowanie inny, o wiele łagodniejszy niż to co wychodzi po 1 krotnej rektyfikacji.
Destylat z aparatury do butelki leci wężykiem silikonowym.
Gdy przedestyluje 2 razy to dam znać co i jak.
Pozdrawiam i dziękuję za rady.
Więcej staranności w pisaniu - MANOWAR
Przepraszam za opóźnienie.
Zamieszczam zdjęcie mojej aparatury :
Przesypałem kolumnę, sprężynki były zbite, nie chciały wylecieć.
Wg zaleceń producenta przepływ wody przez chłodnice to 0.7 l/min. Woda nie ma dla mnie znaczenia, czy jeśli zwiększyłbym przepływ to by to wpłynęło pozytywnie na proces rektyfikacji?
Co do wcześniejszego zmętnienia. Gdy wódka poleżała kilka dni w dużym słoju to osad opadł i wężykiem spuściłem to co było klarowne. Smak jest zdecydowanie inny, o wiele łagodniejszy niż to co wychodzi po 1 krotnej rektyfikacji.
Destylat z aparatury do butelki leci wężykiem silikonowym.
Gdy przedestyluje 2 razy to dam znać co i jak.
Pozdrawiam i dziękuję za rady.
Więcej staranności w pisaniu - MANOWAR
-
Autor tematu - Posty: 39
- Rejestracja: wtorek, 18 sie 2015, 14:36
- Ulubiony Alkohol: swój własny :D
- Status Alkoholowy: Destylator
Re: Podwyższona temperatura na 10 półce oraz niespodziewane zmętnienie %
A co mi się ktoś będzie szwendał
A tak serio to w poprzednim pomieszczeniu kułem stary tynk (łatwo odchodziło ale i tak wziąłem wiertarkę z opcją przełączenia na młot z lidla, która zrobiła to lepiej ) i nakładałem nowy i została
Stare soki dzisiaj przerabialem na cos lepszego. Niby BLG 23 a 3 litry spirytusu wyszlo z całego kega, gdzie normalnie jest blisko 5... Widać cukromierz przekłamuje jesli nie jest czysta woda z cukrem.
Myślę tez nad ociepleniem kolumny, katalizatora i kega.
A tak serio to w poprzednim pomieszczeniu kułem stary tynk (łatwo odchodziło ale i tak wziąłem wiertarkę z opcją przełączenia na młot z lidla, która zrobiła to lepiej ) i nakładałem nowy i została
Stare soki dzisiaj przerabialem na cos lepszego. Niby BLG 23 a 3 litry spirytusu wyszlo z całego kega, gdzie normalnie jest blisko 5... Widać cukromierz przekłamuje jesli nie jest czysta woda z cukrem.
Myślę tez nad ociepleniem kolumny, katalizatora i kega.
-
- Posty: 5381
- Rejestracja: czwartek, 7 maja 2009, 12:55
- Podziękował: 39 razy
- Otrzymał podziękowanie: 667 razy
- Kontakt:
Re: Podwyższona temperatura na 10 półce oraz niespodziewane zmętnienie %
Mętny destylat może mieć trzy główne powody:
1. Plastik gdzieś w odbiorze, jak wspomniał kolega wyżej;
2. "Przeciągnięty" destylat- nałapałeś pogonów, frakcji cięższych, które rozpuszczały się dobrze w wysokim stężeniu etanolu, natomiast po rozcieńczeniu już się rozpuszczać nie chcą- stąd zmętnienie;
3. Wytrącone minerały z wody- sprawdź jej mineralizację. Jeżeli jest >300mg/l, to najpewniej to jest powodem. Warto korzystać z wody z jak najniższą mineralizacją, ale też nie warto przesadzać i używać wody demineralizowanej- ma bardzo zły smak. Destylowanej natomiast obecnie praktycznie nie da się kupić, ale można zrobić sobie samemu (odrobina KMnO4 do kotła i w pełni odkręcony zworek LM).
1. Plastik gdzieś w odbiorze, jak wspomniał kolega wyżej;
2. "Przeciągnięty" destylat- nałapałeś pogonów, frakcji cięższych, które rozpuszczały się dobrze w wysokim stężeniu etanolu, natomiast po rozcieńczeniu już się rozpuszczać nie chcą- stąd zmętnienie;
3. Wytrącone minerały z wody- sprawdź jej mineralizację. Jeżeli jest >300mg/l, to najpewniej to jest powodem. Warto korzystać z wody z jak najniższą mineralizacją, ale też nie warto przesadzać i używać wody demineralizowanej- ma bardzo zły smak. Destylowanej natomiast obecnie praktycznie nie da się kupić, ale można zrobić sobie samemu (odrobina KMnO4 do kotła i w pełni odkręcony zworek LM).
www.destylatorymiedziane.pl
"Zwykle jest tak, że im bardziej wóda śmierdzi drożdżami, pogonami i syfem, tym bardziej producent zasłania się "tradycją", "pracą w gorzelni" albo "dziadkiem bimbrownikiem"
"Zwykle jest tak, że im bardziej wóda śmierdzi drożdżami, pogonami i syfem, tym bardziej producent zasłania się "tradycją", "pracą w gorzelni" albo "dziadkiem bimbrownikiem"
-
- Posty: 5381
- Rejestracja: czwartek, 7 maja 2009, 12:55
- Podziękował: 39 razy
- Otrzymał podziękowanie: 667 razy
- Kontakt:
Re: Podwyższona temperatura na 10 półce oraz niespodziewane zmętnienie %
Rola wody w wódkach jest bardzo niedoceniana, a przecież to ona stanowi 60% sukcesu:) Tak, demineralizowana woda techniczna ma słaby smak, bo po pierwsze- jest wstępnie uzdatniana chemicznie, a potem demineralizowana na filtrach RO (odwróconej osmozy). Potem przechowywana w plastikowych zbiornikach często przechodzi ich zapachem i smakiem. To nie jest woda spożywcza! Oczywiście są wody dejonizowane ultra czyste wykorzystywane np. przy produkcji leków, ale to, co kupujemy na stacjach benzynowych nawet obok takiej wody nie stało. Lejmy to do akumulatora, nie do gardła.
Producenci wódek korzystają z wód niskozmineralizowanych, czerpanych z ujęć głębinowych, czy nawet... roztopionego lodowca.
Producenci wódek korzystają z wód niskozmineralizowanych, czerpanych z ujęć głębinowych, czy nawet... roztopionego lodowca.
www.destylatorymiedziane.pl
"Zwykle jest tak, że im bardziej wóda śmierdzi drożdżami, pogonami i syfem, tym bardziej producent zasłania się "tradycją", "pracą w gorzelni" albo "dziadkiem bimbrownikiem"
"Zwykle jest tak, że im bardziej wóda śmierdzi drożdżami, pogonami i syfem, tym bardziej producent zasłania się "tradycją", "pracą w gorzelni" albo "dziadkiem bimbrownikiem"
-
Autor tematu - Posty: 39
- Rejestracja: wtorek, 18 sie 2015, 14:36
- Ulubiony Alkohol: swój własny :D
- Status Alkoholowy: Destylator
Re: Podwyższona temperatura na 10 półce oraz niespodziewane zmętnienie %
Kiedyś zrobiłem test wód. Od żywca po biedronkowa wodę. Jedne smakowały lepiej inne gorzej, jedne powodowały ostrość wódki, a inne nie. Ogólnie najłagodniejsza i najlepsza w smaku była wódka z żywca Zdrój i aquy. Żywiec 7zl za 5l, a aqua 2, wiec kupowałem aque aż nagle zaczęło metniec.
Tym razem zamailem ten sam spirytus żywcem i jak się okazało nie zmetnialo... Problemem nagle okazała się woda aqua. Jakaś wadliwa partia? Co o tym myślicie?
Tym razem zamailem ten sam spirytus żywcem i jak się okazało nie zmetnialo... Problemem nagle okazała się woda aqua. Jakaś wadliwa partia? Co o tym myślicie?
-
- Posty: 414
- Rejestracja: środa, 29 sty 2014, 10:57
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Lokalizacja: podlaskie
- Podziękował: 81 razy
- Otrzymał podziękowanie: 103 razy
Re: Podwyższona temperatura na 10 półce oraz niespodziewane zmętnienie %
Zamrozić i odmrozić. Po odmrożeniu "zwykła woda" staje się "wodą strukturową". Podobno ma lepsze właściwości jako rozpuszczalnik, jest zdrowsza. Można wierzyć lub nie , bo to stwierdzenie krąży gdzieś miedzy nauką a szarlatanerią, ale co szkodzi spróbować. Wesołych Świąt
Gdy wszyscy myślimy tak samo, nikt nie myśli. W.Lipman
-
- Posty: 5381
- Rejestracja: czwartek, 7 maja 2009, 12:55
- Podziękował: 39 razy
- Otrzymał podziękowanie: 667 razy
- Kontakt:
Re: Podwyższona temperatura na 10 półce oraz niespodziewane zmętnienie %
Wystarczy przejść się po sklepach, ostatnio jest moda na wodę i bywają naprawdę rożne. Nawet ta woda z lodowca jest dostępna- do 6-8zl/ pół litra, producentów jest kilku. Do własnej wódki chyba nie warto żałować. Marki: Ganic, Isbre, Voss.
www.destylatorymiedziane.pl
"Zwykle jest tak, że im bardziej wóda śmierdzi drożdżami, pogonami i syfem, tym bardziej producent zasłania się "tradycją", "pracą w gorzelni" albo "dziadkiem bimbrownikiem"
"Zwykle jest tak, że im bardziej wóda śmierdzi drożdżami, pogonami i syfem, tym bardziej producent zasłania się "tradycją", "pracą w gorzelni" albo "dziadkiem bimbrownikiem"
-
- Posty: 5230
- Rejestracja: poniedziałek, 18 kwie 2011, 13:31
- Krótko o sobie: "...coqito ergo sum..."
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Lokalizacja: Land Krzyżaków. Pogranicze Prus wschodnich.
- Podziękował: 1292 razy
- Otrzymał podziękowanie: 2744 razy
Re: Podwyższona temperatura na 10 półce oraz niespodziewane zmętnienie %
Jeśli ktoś ma możliwości i wystarczającą dozę cierpliwości - to polecam do rozcieńczania oskołę. Warunek - spirytus musi być wysokiej jakości. Wódka potrzebuje minimum 2 lat aby się ułożyć. Nagrodą jest wódka o niesamowitych właściwościach organoleptycznych.
Pozostaję: otwarty, elastyczny i ciekawy.
TEORIA jest wtedy gdy wszystko wiemy i nic nie działa
PRAKTYKA jest wtedy gdy wszystko działa a my nie wiemy dlaczego
My łączymy Teorię z praktyką czyli nic nie działa i nikt nie wie dlaczego
TEORIA jest wtedy gdy wszystko wiemy i nic nie działa
PRAKTYKA jest wtedy gdy wszystko działa a my nie wiemy dlaczego
My łączymy Teorię z praktyką czyli nic nie działa i nikt nie wie dlaczego
-
- Posty: 5381
- Rejestracja: czwartek, 7 maja 2009, 12:55
- Podziękował: 39 razy
- Otrzymał podziękowanie: 667 razy
- Kontakt:
Re: Podwyższona temperatura na 10 półce oraz niespodziewane zmętnienie %
A próbowałeś kiedyś na oskole pasteryzowanej, sklepowej?
www.destylatorymiedziane.pl
"Zwykle jest tak, że im bardziej wóda śmierdzi drożdżami, pogonami i syfem, tym bardziej producent zasłania się "tradycją", "pracą w gorzelni" albo "dziadkiem bimbrownikiem"
"Zwykle jest tak, że im bardziej wóda śmierdzi drożdżami, pogonami i syfem, tym bardziej producent zasłania się "tradycją", "pracą w gorzelni" albo "dziadkiem bimbrownikiem"
-
- Posty: 5230
- Rejestracja: poniedziałek, 18 kwie 2011, 13:31
- Krótko o sobie: "...coqito ergo sum..."
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Lokalizacja: Land Krzyżaków. Pogranicze Prus wschodnich.
- Podziękował: 1292 razy
- Otrzymał podziękowanie: 2744 razy
Re: Podwyższona temperatura na 10 półce oraz niespodziewane zmętnienie %
Nie, bo mam nieograniczony dostęp do swojej. To mi wystarczy, Jest stanowczo tańsza i sprawdzona.
Pozostaję: otwarty, elastyczny i ciekawy.
TEORIA jest wtedy gdy wszystko wiemy i nic nie działa
PRAKTYKA jest wtedy gdy wszystko działa a my nie wiemy dlaczego
My łączymy Teorię z praktyką czyli nic nie działa i nikt nie wie dlaczego
TEORIA jest wtedy gdy wszystko wiemy i nic nie działa
PRAKTYKA jest wtedy gdy wszystko działa a my nie wiemy dlaczego
My łączymy Teorię z praktyką czyli nic nie działa i nikt nie wie dlaczego