Beczułka szklana 0,75 l z 4 kieliszkamiBeczułki wykonane z grubego, dekoracyjnie oplecionego szkła. Zaopatrzone w kranik u swojej podstawy. Idealnie nadają się na prezent lub stół biesiadny.
Cena: 69,00 zł
Tytuł: Płasz wodny z drugiego KEGA - KEG in KEG - mój własny projekt.
Napisane: poniedziałek, 20 lut 2012, 17:25
Załącznik:
KEG in KEG - płaszcz wodny-ISO A3 Blok tytułowy.jpg
Załącznik:
KEG EURO-ISO A3 Blok tytułowy.pdf
Załącznik:
KEG DIN-ISO A2 Blok tytułowy.pdf
Załącznik:
KEG DIN-ISO A2 Blok tytułowy.pdf
Załącznik:
KEG in KEG - płaszcz wodny-ISO A3 Blok tytułowy.pdf
Witam, mam na imię Jarek i chciałbym przedstawić mój własny projekt wykonania płaszcza wodnego KEGA 50 l. Projekt powstał po tym jak chciałem wykonać sobie taki płaszcz wodny i składając zapytania ofertowe różnym firmom otrzymywałem propozycje rzędu 500pln za materiał i 200pln robocizna, to sporo a sam posiadam spawarkę TIG i uprawnienia więc postanowiłem poszukać prostszego rozwiązania a jak wiadomo takie są najlepsze. Mam również certyfikat CAD LT i dużo rysuję także pokusiłem się również wykonać dokładne rysunki mojego modelu płaszcza. Kupując KEGi do mojej maszynki przypadkiem zakupiłem dwa różne ale o pojemności 50l, zacząłem analizować temat i okazało się, że jeden to norma DIN a drugi EURO. Jeden wyższy a drugi niższy i szerszy, informacja i wymiary w załączniku. Dokonałem swoich dokładnych pomiarów i wykonałem rysunki techniczne obu kegów jak również sposobu montaży jednego kega w drugim w celu wykonania płaszcza, otrzymany tym sposobem płaszcz wodny ma pojemność około 20L, decydując się na takie przedsięwzięcie możemy zakupić Kega nawet z wgniecioną podstawą dna ponieważ i tak ją odcinamy, koszt takiego kega to 100-150pln co razy 2 daje nam max. 300pln za gotowy materiał na zbiornik z płaszczem wodnym. Wystarczy tylko wszystko pociąć i pospawać, wstawić zawory i po sprawie, do tego nadal wygląda jak KEG . Wysokość montażu kega wewnątrz oczy wiście według uznania oraz modelu zastosowanego elementu grzejnego. Proszę o opinie jak i ocenę projektu pod względem pomysłowości oraz przydatności i ceny. Jeżeli ktoś jest zainteresowany posiadam szczegółowe rysunki techniczne w CAD, sam właśnie biorę się za wykonanie takiego płaszcza, jak tylko będzie gotowy przekaże moje uwagi oraz zdjęcia no i wyniki testów podczas procesu. Jak dotąd na żadnym forum nie znalazłem takiego rozwiązania więc może będę pierwszy , jeżeli ktoś już wpadł na taki pomysł to proszę do mnie napisać, jeżeli nie to będzie mój patent hi hi. Posiadam jeszcze kilka projektów w tym dokładny projekt kolumny z zimnymi palcami na złączach CLAMP, której właśnie używam. Poniżej kilka fotek.
Załącznik:
Zdjęcie0371.jpg
Załącznik:
Zdjęcie0370.jpg
Załącznik:
Zdjęcie0400.jpg
Załącznik:
Zdjęcie0391.jpg
Załącznik:
Zdjęcie0376.jpg
Załącznik:
Zdjęcie0372.jpg
Załącznik:
Zdjęcie0416.jpg
Załącznik:
Zdjęcie0417.jpg
Pozdrawiam wszystkich i czekam na opinie Jarek
Nie masz wystarczających uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu. Zaloguj się lub Zarejestruj! aby mieć możliwość oglądania załączników.
______________________________________________________________________ Pozdrawiam Jaro
Tytuł: Re: Płasz wodny z drugiego KEGA - KEG in KEG - mój własny projekt.
Napisane: wtorek, 21 lut 2012, 19:52
Dzięki, ciszę się że ktoś inny też podjął próbę wykonania płaszcza z drugiego KEGA ale ja mam oba i dokładnie zmierzyłem średnicówką. Myślę, że się zmieści jeden w drugi, chyba że będzie spłaszczony w co wątpię
______________________________________________________________________ Pozdrawiam Jaro
Tytuł: Re: Płasz wodny z drugiego KEGA - KEG in KEG - mój własny projekt.
Napisane: czwartek, 23 lut 2012, 16:45
Kulumna ma dwa warianty, jak widać na fotce jest tylko postawiona cześć z refluksem bo czekam na złącze CLAM, można użyć albo odstojników z dennicą CLAM z wyjściem od razu na chłodnicę lub też zdjąć odstojniki i na złącze CLAM dopiąć zimne palce, stąd też odpinane odstojniki, po ustabilizowaniu kolumny można wybrać metodę bo nie zawsze zimne palce się sprawdzają i ciężko czasami ustabilizować proces.
Załącznik:
Przechwytywanie.JPG
Złącze będzie takie:
Załącznik:
Przechwytywanie2.JPG
Do górnego króćca będzie wspawana dennica i rurka wyprowadzająca do chłodnicy, coś w stylu rurki która wychodzi z zimnych palcy. Pozwoli to pominąć zimne palce w razie czego.
Proszę jednak o opinie i ocenę pierwotnego tematu mojego posta czyli płaszcza z drugiego kega, reszta posta jest tylko dla informacji ale dziękuję również za wszystkie spostrzeżenia.
Nie masz wystarczających uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu. Zaloguj się lub Zarejestruj! aby mieć możliwość oglądania załączników.
Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 0 gości