niwelacja goździków w winie!

Fermentacja, otrzymywanie moszczu, filtracja, butelkowanie, przechowywanie, choroby i wady wina, pasteryzacja, szczepienie drożdżami, itp...

Autor tematu
galora1992
2
Posty: 2
Rejestracja: piątek, 6 mar 2015, 21:36

Post autor: galora1992 »

Witam. Zrobili wino z bananów i dodałem goździków i cynamonu zbyt dużo. Już pomijam to, że w ogóle nie czuć bananów, ale zapach goździków i cynamonu jest nie do zniesienia. Nastaw 25litrow. Napiszcie mi jak to chociaż trochę zniwelować? Słyszałem o sodzie kuchennej, ale czy to zadziała to nie wiem. Dajcie proszę jakieś propozycje....
koncentraty wina
Awatar użytkownika

Wald
2500
Posty: 2591
Rejestracja: środa, 17 lut 2010, 20:05
Krótko o sobie: Dłubek -mechanik "złota rączka".
Ulubiony Alkohol: do 20%
Status Alkoholowy: Miodosytnik
Podziękował: 21 razy
Otrzymał podziękowanie: 260 razy
Re: niwelacja goździków w winie!

Post autor: Wald »

Przedestyluj, będzie do wypicia.
Nie oszczędzaj na specjalne okazje. Dziś jest ta specjalna!

Autor tematu
galora1992
2
Posty: 2
Rejestracja: piątek, 6 mar 2015, 21:36
Re: niwelacja goździków w winie!

Post autor: galora1992 »

Nie znam się na destylacji...i jak to się robi... To moje 4 wino w zyciu. Nie wiem jak usunąć ten ostry zapach goździków....

eldier
750
Posty: 751
Rejestracja: wtorek, 29 kwie 2014, 23:12
Podziękował: 114 razy
Otrzymał podziękowanie: 158 razy
Re: niwelacja goździków w winie!

Post autor: eldier »

Proponuje kupaż z jakimś innym winem ;) Możesz zrobić ryżowe i z nim pomieszać. Super to nie będzie, ale pewnie da się wypić ;)
ODPOWIEDZ

Wróć do „Wytwarzanie Wina”