Witam
Nastawiłem sobie przedwczoraj sok jabłkowy "mętny" na cydr. 4 litry soku, pół paczki drożdży Tokay, pożywka, wszystko do damy pięciolitrowej. Fermentuje to wszystko ładnie od wczoraj, niestety pieni się jak głupie.
Z tym nastawem sobie jakoś poradzę, na cydr szybko przefermentuje. Ale chcę zrobić w następnym etapie owocowe brandy by Kucyk. Mam dostęp do gotowego soku jabłkowego, klarowanego i nie, dlatego chcę kupić 20 litrów soku i działać. Z tym, że posiadam jedynie fermentator 30 litrowy, a widząc jak się pieni na cydr, nie wiem, czy mi piana nie wylezie z niego.
Czy można sobie jakoś z tym poradzić? Jakieś preparaty antypianowe? Jakieś domowe sposoby na opanowanie spienienia? Podpowiedzcie coś
Nastaw z soku jabłkowego, jak opanować pienienie?
-
- Posty: 2625
- Rejestracja: wtorek, 10 sty 2012, 11:32
- Krótko o sobie: kombinator - to przede wszystkim
- Ulubiony Alkohol: każdy zrobiony z sercem
- Status Alkoholowy: Specjalista ds. Wyrobu Alkoholu Domowego
- Lokalizacja: Rzeszów
- Podziękował: 50 razy
- Otrzymał podziękowanie: 665 razy
Re: Nastaw z soku jabłkowego, jak opanować pienienie?
Poszukaj m.in. w pod hasłem antypiana do zacierów zbożowych. Działa ona na wszystko, 2-5 kropli likwiduje pienienie się nawet najbardziej opornych nastawów i zacierów, a także wsadów do destylacji.
Fermentować, destylować, zalegalizować!
http://www.piwo.org/topic/13642-domowa-wytwornia-debowa/ - moje przygody z piwem.
http://www.piwo.org/topic/13642-domowa-wytwornia-debowa/ - moje przygody z piwem.
-
- Posty: 2625
- Rejestracja: wtorek, 10 sty 2012, 11:32
- Krótko o sobie: kombinator - to przede wszystkim
- Ulubiony Alkohol: każdy zrobiony z sercem
- Status Alkoholowy: Specjalista ds. Wyrobu Alkoholu Domowego
- Lokalizacja: Rzeszów
- Podziękował: 50 razy
- Otrzymał podziękowanie: 665 razy
Re: Nastaw z soku jabłkowego, jak opanować pienienie?
Stosuję ją do wszystkiego, co wymaga zabezpieczenia przed pianą, a idzie później do destylacji. Do win, miodów pitnych, cydrów, piw, ze względu na spożycie bezpośrednie, nie dodaję żadnych takich "polepszaczy", radzę sobie manewrując pojemnością pojemników fermentacyjnych względem ilości fermentującego płynu.
Fermentować, destylować, zalegalizować!
http://www.piwo.org/topic/13642-domowa-wytwornia-debowa/ - moje przygody z piwem.
http://www.piwo.org/topic/13642-domowa-wytwornia-debowa/ - moje przygody z piwem.