Nalewki krok po kroku
Witam na początek Spirytus "Made in Home" niema lepszego.A co do nalewek to ja nie zawsze ale czasem zmieniam kolejność.Owoce po zgnieceniu zasypuje cukrem i stawiam w słońcu na góra paręnaście godzin(zanim zacznie się fermentacja). Cukier rozpuszcza się, zlewam go wraz z sokiem, który puszczą owoce i wzmacniam Spirytusem "Made in Home" do ok 30-35%. Pozostałe owoce zalewam 40-50% Spirytusem "Made in Home" i maceruje ok 2 tyg. Po zakończeniu łącze nalewy. Pozdrawiam
Re: Nalewki krok po kroku
A co myślicie o tym, żeby zamiast cukru użyć syropu cukrowego?
Pytam o to czy efekt będzie chociaż podobny, chodzi o to czy syrop cukrowy również wyekstrahuje to co dobre z owocków?
Moje nalewki nawet po wielokrotnym filtrowaniu posiadają w sobie taką jasną/białą zawiesinę(ciężko mi to zdefiniować) i tak się zastanawiam czy przyczyną nie jest cukier kryształ który się sam rozpuszcza ew poprzez potrząsanie.
Pytam o to czy efekt będzie chociaż podobny, chodzi o to czy syrop cukrowy również wyekstrahuje to co dobre z owocków?
Moje nalewki nawet po wielokrotnym filtrowaniu posiadają w sobie taką jasną/białą zawiesinę(ciężko mi to zdefiniować) i tak się zastanawiam czy przyczyną nie jest cukier kryształ który się sam rozpuszcza ew poprzez potrząsanie.
-
- Posty: 2739
- Rejestracja: czwartek, 10 lut 2011, 13:56
- Krótko o sobie: Parmezan, Ementaler i Roquefort, Duvel i Trappist - to moje nałogi.
- Ulubiony Alkohol: Im ciekawszy i starszy tym lepszy.
- Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
- Lokalizacja: PL
- Podziękował: 308 razy
- Otrzymał podziękowanie: 432 razy
- Kontakt:
Re: Nalewki krok po kroku
Jako że sezon na owoce prawie w pełni powoli zapełniam słoiczki i odstawiam do maceracji w różne miejsca. Czasami nietypowe - z góry słońce z dołu woda. Ech, dzieje się w słoikach cud !
A wszystkiego pilnuje strażnik AD.
A wszystkiego pilnuje strażnik AD.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Zapraszam do mojego sklepu: https://alkohole-domowe.pl Pokolenie Silver jeszcze daje radę:)
-
- Posty: 1723
- Rejestracja: niedziela, 6 maja 2012, 10:18
- Ulubiony Alkohol: własne nalewki, czerwone wytrawne
- Lokalizacja: Picardie (Oise) Francja, Żywiec
- Podziękował: 81 razy
- Otrzymał podziękowanie: 253 razy
-
- Posty: 2739
- Rejestracja: czwartek, 10 lut 2011, 13:56
- Krótko o sobie: Parmezan, Ementaler i Roquefort, Duvel i Trappist - to moje nałogi.
- Ulubiony Alkohol: Im ciekawszy i starszy tym lepszy.
- Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
- Lokalizacja: PL
- Podziękował: 308 razy
- Otrzymał podziękowanie: 432 razy
- Kontakt: