Moja pierwsza kolumna - co sądzicie

Zaprezentujcie tu wasze pomysły na destylator i nie tylko. Może własne zbiory lub inne dzieła sztuki które warto pokazać światu...
Awatar użytkownika

Zygmunt
5000
Posty: 5382
Rejestracja: czwartek, 7 maja 2009, 12:55
Podziękował: 39 razy
Otrzymał podziękowanie: 668 razy
Kontakt:

Post autor: Zygmunt »

Jestem po pierwszym psoceniu, z nastawu 25l (6kg cukru + cobra+ woda) powstało 5,5l 70%. Grzanie 78 - 80stop.C w 3,5h. Woń bez zastrzeżeń, żadnych obcych zapachów, jak akcyzowy.
Mhm, pachnie wprost stokrotkami, totalnie neutralny w smaku 70% bimber. Proponuję to gdzieś zgłosić, nagrody za to są:)
Nie mam wielkich ambicji
Ot, zaskoczenie.
www.destylatorymiedziane.pl
"Zwykle jest tak, że im bardziej wóda śmierdzi drożdżami, pogonami i syfem, tym bardziej producent zasłania się "tradycją", "pracą w gorzelni" albo "dziadkiem bimbrownikiem"
Awatar użytkownika

kamil.ww
200
Posty: 210
Rejestracja: środa, 17 paź 2012, 22:56
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Krosno
Podziękował: 48 razy
Otrzymał podziękowanie: 22 razy
Re: Odp: Moja pierwsza kolumna - co sądzicie

Post autor: kamil.ww »

70% to kiepskiej jakosci bimber,i tyle.

Wysyłane z mojego GT-S5830i za pomocą Tapatalk 2
Własne!! zawsze lepsze!! ;) kamil.ww

aronia
1450
Posty: 1498
Rejestracja: środa, 7 sie 2013, 09:14
Status Alkoholowy: Producent Wódek
Lokalizacja: Podkarpackie
Podziękował: 87 razy
Otrzymał podziękowanie: 364 razy
Re: Moja pierwsza kolumna - co sądzicie

Post autor: aronia »

Ogólnie to co napisałeś nie trzyma się "kupy": wydajność - według testów kol. lesgo58 wydajność z kg cukru wynosi około 0,6l spirytusu, u ciebie w przeliczeniu na 96% prawie 0,67l; temperatura: 78-80 według wykresy krążącego po forum powinno lecieć coś co ma ponad 85% - ty piszesz o 70%; o woni wypowiedzieli się już koledzy, ale jakoś nie wierzę w ten akcyzowy bez obcych zapachów, bo u siebie wyczuwam to przy stężeniu ponad 95%.
Awatar użytkownika

Emiel Regis
1700
Posty: 1723
Rejestracja: niedziela, 6 maja 2012, 10:18
Ulubiony Alkohol: własne nalewki, czerwone wytrawne
Lokalizacja: Picardie (Oise) Francja, Żywiec
Podziękował: 81 razy
Otrzymał podziękowanie: 253 razy
Re: Moja pierwsza kolumna - co sądzicie

Post autor: Emiel Regis »

Kiedyś na CM miałem do 92% i to było naprawdę bezzapachowe, tyle że przedgonów odrzucałem 2X więcej niż to było konieczne.
Inna sprawa, pogony były mocno wyczuwalne w smaku.
http://www.youtube.com/watch?v=xZb3jJE8pYM

aronia
1450
Posty: 1498
Rejestracja: środa, 7 sie 2013, 09:14
Status Alkoholowy: Producent Wódek
Lokalizacja: Podkarpackie
Podziękował: 87 razy
Otrzymał podziękowanie: 364 razy
Re: Moja pierwsza kolumna - co sądzicie

Post autor: aronia »

Mi na moim CM udało się osiągnąć produkt o mocy ponad 96%, więc jest to możliwe. Co do zapachów jestem trochę przeczulony w tej kwestii i jeśli chodzi o przedgony i pogony - jak tylko nie dopilnuję aparatu pod koniec to zaraz to wyczuwam.
Awatar użytkownika

Emiel Regis
1700
Posty: 1723
Rejestracja: niedziela, 6 maja 2012, 10:18
Ulubiony Alkohol: własne nalewki, czerwone wytrawne
Lokalizacja: Picardie (Oise) Francja, Żywiec
Podziękował: 81 razy
Otrzymał podziękowanie: 253 razy
Re: Moja pierwsza kolumna - co sądzicie

Post autor: Emiel Regis »

Gdzie masz porty termometru?
Gdyby wtedy, kiedy jeszcze tego ustrojstwa używałem było wiadomo o roli termometru na wys. 10 półki...
http://www.youtube.com/watch?v=xZb3jJE8pYM

aronia
1450
Posty: 1498
Rejestracja: środa, 7 sie 2013, 09:14
Status Alkoholowy: Producent Wódek
Lokalizacja: Podkarpackie
Podziękował: 87 razy
Otrzymał podziękowanie: 364 razy
Re: Moja pierwsza kolumna - co sądzicie

Post autor: aronia »

Termometry: 2 keg - pomiar cieczy i pomiar par, 45 cm nad kegiem(wypełnienie od Szymonli) i w głowicy. Mam też port 20 cm poniżej najniższego ZP(przy wzierniku z rurki silikonowej), ale aktualnie nie używany.
Ostatnio zmieniony niedziela, 23 lut 2014, 17:35 przez aronia, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika

Duch Wina
250
Posty: 277
Rejestracja: wtorek, 15 paź 2013, 22:21
Ulubiony Alkohol: na razie wino bo w produkcję innych dopiero wchodzę
Status Alkoholowy: Winiarz
Lokalizacja: oklice W-wy
Podziękował: 34 razy
Otrzymał podziękowanie: 37 razy
Re: Moja pierwsza kolumna - co sądzicie

Post autor: Duch Wina »

aronia pisze:Termometry: 2 keg - pomiar cieczy i pomiar par....
O to ciekawe. Kiedyś dyskutowaliśmy o różnicach temperatury w KEGu - para i ciecz.
Podziel się, proszę spostrzeżeniami na ten temat. Rozumiem, że masz termometr mocowany u góry i gdzieś na dole w cieczy. Jakie są różnicy temperatur gdy ciecz już wrze? Pomijalne czy znaczne?

andrea
200
Posty: 206
Rejestracja: wtorek, 28 lut 2012, 07:13
Podziękował: 19 razy
Otrzymał podziękowanie: 16 razy
Re: Moja pierwsza kolumna - co sądzicie

Post autor: andrea »

Różnica pod koniec rozgrzewnia wynosiła ok2°C, oczywiście u góry wyższa. Pod koniec gotowania różnica się zmniejsza.
Awatar użytkownika

Duch Wina
250
Posty: 277
Rejestracja: wtorek, 15 paź 2013, 22:21
Ulubiony Alkohol: na razie wino bo w produkcję innych dopiero wchodzę
Status Alkoholowy: Winiarz
Lokalizacja: oklice W-wy
Podziękował: 34 razy
Otrzymał podziękowanie: 37 razy
Re: Moja pierwsza kolumna - co sądzicie

Post autor: Duch Wina »

andrea pisze:Różnica pod koniec rozgrzewnia wynosiła ok2°C, oczywiście u góry wyższa. Pod koniec gotowania różnica się zmniejsza.
No właśnie do ilu się zmniejsza? To ta końcówka jest bardziej istotna. Początek, pal licho 2 stopnie. Ale kiedy przerwać odbieranie, o to jest pytanie. A tak przy okazji - jeśli zalecamy odbieranie do tych dajmy na to 98stC. To ma być temperatura cieczy czy pary?

andrea
200
Posty: 206
Rejestracja: wtorek, 28 lut 2012, 07:13
Podziękował: 19 razy
Otrzymał podziękowanie: 16 razy
Re: Moja pierwsza kolumna - co sądzicie

Post autor: andrea »

Mogę sprawdzić ale dopiero za miesiąc. Mam wspawaną rurkę i możliwość przesuwania sondy DS18B20. Nie będzie problemu. Ale z temperaturą oparów to już problem. Wg. mnie trzeba kierować się temperaturą górnych warstw cieczy.

aronia
1450
Posty: 1498
Rejestracja: środa, 7 sie 2013, 09:14
Status Alkoholowy: Producent Wódek
Lokalizacja: Podkarpackie
Podziękował: 87 razy
Otrzymał podziękowanie: 364 razy
Re: Moja pierwsza kolumna - co sądzicie

Post autor: aronia »

Zaczynając od początku:
Umiejscowienie termometrów w kegu: pomiar temperatury cieczy - trójnik przy wskaźniku poziomu cieczy, wejście na wysokości grzałek, sonda dość długa; pomiar temperatury par - sonda w korku wlewu.
Różnice we wskazaniach: zależą od mocy grzewczej jaką stosuje, ale zwykle nie przekraczają 1 - 2 stopni - według mnie kwestia ciśnienia, które się wytwarza pomiędzy wrząca cieczą w kegu, a kolumną. Po zmniejszeniu grzania do minimum temperatury się zbliżają do siebie, a często nawet zrównują. Pod koniec zmniejsza się u mnie do 0,5 - 1 stopnia, ale koniec destylacji i tak określam na podstawie temperatury cieczy.
Jeżeli chodzi o mnie każdy pomiar spełnia swoją funkcje: ciecz - rozgrzewanie(kiedy przejść z 6kW na 2kW), szacowanie % wsadu, kończenie odbioru; para - przy celowym zalewaniu określanie całkowitego zwilżenia, kontrolowanie zmian szybkości odbioru - początki pogonów itp. przydatny też przy pracy w trybie pot-still.
Kwestia kończenia odbioru: według mnie to tylko indywidualny wybór pomiędzy stratami alkoholu w tym co pozostanie w kegu, a energią i czasem które poświęcisz na jego odzysk.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Galerie destylatorów”