Beczułka szklana 0,75 l z 4 kieliszkamiBeczułki wykonane z grubego, dekoracyjnie oplecionego szkła. Zaopatrzone w kranik u swojej podstawy. Idealnie nadają się na prezent lub stół biesiadny.
Cena: 69,00 zł
Witam wszystkich! Szanowni forumowicze, uspawałem z nierdzewki kolumne w jej najprostrzej formie(tzn.tak mi sie wydaje),czyli 125cm rury fi40, nypel, mufa, przejście na fi12, wszystko to spawane tigiem. Następnie wypłukałem roztworem z "kreta" potem wodą z sodą, potem wodą z octem. Po tych czynnościach nalałem do gara(kega) znowu wody z sodą i grzałem, no i właśnie jak w temacie ta woda zaczeła kapać z takim jakby metalicznym zapachem i posmakiem, to mnie jednak nie zmartwiło bo sobie pomyślałem że pierszy raz to tak musi być, tyle że każdy następny raz-czy to z czystą wodą, czy zacierem- dawały podobny rezultat. No i stąd pierwszy post Panowie i Panie(jak są jakieś) na tym forum, bo sobie nie moge z tym nijak poradzić, a trochu za to zapłaciłem-więc mogło by działać jak trza! Będe bardzo wdzięczny za wszelką pomoc.
Nie ma słowa w poście o wypełnieniu- jak wygląda, z czego jest wykonane. Daj fotkę aparatury...
______________________________________________________________________ Zwykle jest tak, że im bardziej wóda śmierdzi drożdżami, pogonami i syfem, tym bardziej producent zasłania się "tradycją" albo "dziadkiem bimbrownikiem"...
Zrobiłem zdjęcia tej mojej nieszczęsnej kolumny bez gara, tzn. całość, od strony kega, od strony nypla no i mufe, wypełnienia nie było. Jak widać środek tam gdzie spaw przepalił wyszlifowałem, a tego białego nalotu tam dalej w środku to chyba nie da się pozbyć. W sumie to załuje że nie zrobiłem tego z rury miedzianej, ale nie chciało mi się kombinować z połączeniem rury i kega, bo teraz to co wykręciłem z kega, obciąłem, połączyłem z rurką potem dałem nypla i na to mufe-to wszystko oczywiście z kwasówy i potraktowane tigiem. Chociaż jako urządzenie to wydaje mi się że działało dobrze, ponieważ na zwykłej aparaturce wylatywał spiryt 70% a na kolumnie 85%, wiem że to mało i jestem daleko za wami, niemniej jednak różnica jest spora,żeby tylko nie ten smrodek metaliczny
Nie masz wystarczających uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu. Zaloguj się lub Zarejestruj! aby mieć możliwość oglądania załączników.
witam szanowne grono mam ten sam problem wypełnienie w moim przypadku to wióry z ss nie pomogło płukanie w fosolu , ani 5 litrów ludwika , przepuszczenie 30 l wody też bez efektu święta idą a mi szkoda winka z ryżu popsuć prosze o rade
Po pierwsze- z czystej ciekawości- co to za projekt? Ani to kolumna (brak powrotu i wypełnienia), ani pot still (bo coś się jednak na ściankach skrapla)... Spawy trawiłeś?
______________________________________________________________________ Zwykle jest tak, że im bardziej wóda śmierdzi drożdżami, pogonami i syfem, tym bardziej producent zasłania się "tradycją" albo "dziadkiem bimbrownikiem"...
Po pierwsze- z czystej ciekawości- co to za projekt? Ani to kolumna (brak powrotu i wypełnienia), ani pot still (bo coś się jednak na ściankach skrapla)...
widziałem coś podobnego w galerii, no i tam zdaje się nazywane było to kolumną-to i teraz ja tak pisze-a że było łatwo zrobić, bo ani zaworów ani nic, to zrobiłem...
Cytuj:
Spawy trawiłeś?
tak, tzn. gość co spawał jakimś kwasem to wysmarował, troche odczekał i w wodzie wypłukał...
widziałem coś podobnego w galerii, no i tam zdaje się nazywane było to kolumną-to i teraz ja tak pisze-a że było łatwo zrobić, bo ani zaworów ani nic, to zrobiłem...
Jak już doszedłeś do galerii, to trzeba się było zapytać na foremce co i jak... Bo tak naprawdę to co zrobiłeś nadaje się do pocięcia. Jakimś ratunkiem byłoby wspawanie w górną część kilku zimnych palców i naładowanie do środka "kolumny" jakiegoś wypełnienia, choćby zmywaków.
Cytuj:
tak, tzn. gość co spawał jakimś kwasem to wysmarował, troche odczekał i w wodzie wypłukał...
Skoro całość jest z kwasówki to nie widzę innego miejsca poza spawami, z którego posamk mógłby iść (chyba, że czymś smarowałeś gwinty). Kup Antox albo coś podobnego i wytraw spawy we własnym zakresie.
A co mu dadzą same zmywaki bez powrotu flegmy? Myśl przed pisaniem...
Jak to nie ma powrotu? Ja tam widzę szeroki otwór, którym flegma może spływać do kotła... Wypchanie kolumny będzie miało sens - tak wyglądała moja pierwsza pseudokolumna. Nie było tam żadnego zaplanowanego refluksu, jednak chłodzenie przez ścianki właśnie tak działało. Był to co prawda układ o bardzo małej wydajności, ale dawał zauważalnie lepsze efekty niż zwykły pot-still.
______________________________________________________________________ "Nigdy nie polemizuj z idiotą. On najpierw sprowadzi cię do swojego poziomu, a potem pokona siłą własnych argumentów."
Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 0 gości