Teraz jest piątek, 25 maja 2012, 02:55

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 23 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: Metaliczny posmak
PostPostNapisane: poniedziałek, 23 lis 2009, 18:49 
Tematy: 1
Witam wszystkich!
Szanowni forumowicze, uspawałem z nierdzewki kolumne w jej najprostrzej formie(tzn.tak mi sie wydaje),czyli 125cm rury fi40, nypel, mufa, przejście na fi12, wszystko to spawane tigiem. Następnie wypłukałem roztworem z "kreta" potem wodą z sodą, potem wodą z octem. Po tych czynnościach nalałem do gara(kega) znowu wody z sodą i grzałem, no i właśnie jak w temacie ta woda zaczeła kapać z takim jakby metalicznym zapachem i posmakiem, to mnie jednak nie zmartwiło bo sobie pomyślałem że pierszy raz to tak musi być, tyle że każdy następny raz-czy to z czystą wodą, czy zacierem- dawały podobny rezultat. No i stąd pierwszy post Panowie i Panie(jak są jakieś) na tym forum, bo sobie nie moge z tym nijak poradzić, a trochu za to zapłaciłem-więc mogło by działać jak trza! :bardzo_zly: Będe bardzo wdzięczny za wszelką pomoc.

Tytuł: Re: Metaliczny posmak
PostPostNapisane: poniedziałek, 23 lis 2009, 19:03 
Tematy: 13
zaloguj się aby zobaczyć avatar
A możne to wina wypełnienia...

PostPostNapisane: poniedziałek, 23 lis 2009, 19:20 
Tematy: 60
Nie ma słowa w poście o wypełnieniu- jak wygląda, z czego jest wykonane. Daj fotkę aparatury...

Zwykle jest tak, że im bardziej wóda śmierdzi drożdżami, pogonami i syfem, tym bardziej producent zasłania się "tradycją" albo "dziadkiem bimbrownikiem"...

PostPostNapisane: poniedziałek, 23 lis 2009, 21:16 
Zrobiłem zdjęcia tej mojej nieszczęsnej kolumny bez gara, tzn. całość, od strony kega, od strony nypla no i mufe, wypełnienia nie było. Jak widać środek tam gdzie spaw przepalił wyszlifowałem, a tego białego nalotu tam dalej w środku to chyba nie da się pozbyć. W sumie to załuje że nie zrobiłem tego z rury miedzianej, ale nie chciało mi się kombinować z połączeniem rury i kega, bo teraz to co wykręciłem z kega, obciąłem, połączyłem z rurką potem dałem nypla i na to mufe-to wszystko oczywiście z kwasówy i potraktowane tigiem. Chociaż jako urządzenie to wydaje mi się że działało dobrze, ponieważ na zwykłej aparaturce wylatywał spiryt 70% a na kolumnie 85%, wiem że to mało i jestem daleko za wami, niemniej jednak różnica jest spora,żeby tylko nie ten smrodek metaliczny :twisted:

Nie masz wystarczających uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu.
Zaloguj się lub Zarejestruj! aby mieć możliwość oglądania załączników.

PostPostNapisane: poniedziałek, 23 lis 2009, 22:14 
Tematy: 5
witam szanowne grono mam ten sam problem wypełnienie w moim przypadku to wióry z ss nie pomogło płukanie w fosolu , ani 5 litrów ludwika , przepuszczenie 30 l wody też bez efektu święta idą a mi szkoda winka z ryżu popsuć prosze o rade

PostPostNapisane: poniedziałek, 23 lis 2009, 22:22 
marekantoniusz napisał(a):
wypełnienia nie było.

Po pierwsze- z czystej ciekawości- co to za projekt? Ani to kolumna (brak powrotu i wypełnienia), ani pot still (bo coś się jednak na ściankach skrapla)...
Spawy trawiłeś?

Zwykle jest tak, że im bardziej wóda śmierdzi drożdżami, pogonami i syfem, tym bardziej producent zasłania się "tradycją" albo "dziadkiem bimbrownikiem"...

PostPostNapisane: wtorek, 24 lis 2009, 08:05 
Cytuj:
Po pierwsze- z czystej ciekawości- co to za projekt? Ani to kolumna (brak powrotu i wypełnienia), ani pot still (bo coś się jednak na ściankach skrapla)...
widziałem coś podobnego w galerii, no i tam zdaje się nazywane było to kolumną-to i teraz ja tak pisze-a że było łatwo zrobić, bo ani zaworów ani nic, to zrobiłem...
Cytuj:
Spawy trawiłeś?
tak, tzn. gość co spawał jakimś kwasem to wysmarował, troche odczekał i w wodzie wypłukał...

PostPostNapisane: wtorek, 24 lis 2009, 08:21 
marekantoniusz napisał(a):
widziałem coś podobnego w galerii, no i tam zdaje się nazywane było to kolumną-to i teraz ja tak pisze-a że było łatwo zrobić, bo ani zaworów ani nic, to zrobiłem...

Jak już doszedłeś do galerii, to trzeba się było zapytać na foremce co i jak... Bo tak naprawdę to co zrobiłeś nadaje się do pocięcia.
Jakimś ratunkiem byłoby wspawanie w górną część kilku zimnych palców i naładowanie do środka "kolumny" jakiegoś wypełnienia, choćby zmywaków.

Cytuj:
tak, tzn. gość co spawał jakimś kwasem to wysmarował, troche odczekał i w wodzie wypłukał...

Skoro całość jest z kwasówki to nie widzę innego miejsca poza spawami, z którego posamk mógłby iść (chyba, że czymś smarowałeś gwinty). Kup Antox albo coś podobnego i wytraw spawy we własnym zakresie.

PostPostNapisane: wtorek, 24 lis 2009, 08:28 
Tematy: 13
Daj fotę całej aparatury i kup zmywaki w Lidlu 3szt. po 1.99zl.

A co mu dadzą same zmywaki bez powrotu flegmy? Myśl przed pisaniem...

Ostatnio edytowano wtorek, 24 lis 2009, 09:30 przez Zygmunt, łącznie edytowano 2 razy
kolejny post nabijający post counter

PostPostNapisane: wtorek, 24 lis 2009, 13:27 
Tematy: 9
Cytuj:
A co mu dadzą same zmywaki bez powrotu flegmy? Myśl przed pisaniem...

Jak to nie ma powrotu? Ja tam widzę szeroki otwór, którym flegma może spływać do kotła... Wypchanie kolumny będzie miało sens - tak wyglądała moja pierwsza pseudokolumna. Nie było tam żadnego zaplanowanego refluksu, jednak chłodzenie przez ścianki właśnie tak działało. Był to co prawda układ o bardzo małej wydajności, ale dawał zauważalnie lepsze efekty niż zwykły pot-still.

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 23 ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1