Wracając do tematu - mam podobny problem - wyczuwalny zapach metaliczny podczas destylacji wody. Kolumna typu AAbratek 100% stal kwasoodporna. Do testów usuniete wypelnienie - nadal zapach metalu/smaru wyczuwalny.
Czy komus udało się uporać z tym? Mi nawet czyszczenie w sodzie kaustycznej nie pomoglo.
Metaliczny posmak
Re: Metaliczny posmak
Ja też nie wiem co robić. Kolumna stal KO tig, keg z lecha wypełnienie wióry z ko - śmierdziało metalem, po płukaniu wygotowywaniu itd. Zmieniłem wypełnienie na 120cm spiralek pryzmatycznych z drutu KO 304, do tego 20cm drobniutkich spiralek ciętych z blachy miedzianej M1E 99,9% czyst miedź. Wypełnienie trochę mnie kosztowało odpaliłem z wodą - MASAKRA. Smród i smak metaliczny. :O Horror znowu. Wodę zagotowałem tak że na szczycie było 110st. Z wodą leciały jakieś białe paprochy i mętnawa była, na powierzchni oleiste plamki, pod światło jak malutkie plamki ropy rozchodzące się na wodzie. Po przedestylowaniu ok 3l wemp 100-108st. Woda była już czysta ... ale trochę mniej jednak dalej śmierdzi i smakuje jakbym jadł metalowe wióry i popijał chłodziwem z tokarki. Ręce opadają ... a miała być wódeczka premium Sama kolumna chodzi super dobrze się daje ustabilizować ... grzanie 2x1500w z regulacją, tylko co z tym smrodem ?!?? Zacieru jeszcze ani razu nie puszczalem, tylko wodę. Co radzicie ... wywalić wypełnienie ? Kret, soda, ocet ? Nasikać na to ??? Przepłukałem przed załadowaniem tylko octem. Pozdrawiam.