Kwaśne wino

Wszystko o winach z winogron. Przepisy, sposoby, metody...

Roxon B
2
Posty: 2
Rejestracja: piątek, 18 gru 2015, 18:37

Post autor: Roxon B »

Witam,
zrobiłemwino czerwone gronowe wytrawne z owocem stało ok 6 tyg. teraz wino jest bez owoców ale przy filtracji spróbowałem i jest kwaśne. Czy srodek na obniżenie kwasowośći mogę dodać juz do istniejącego wina? Dzieki z góry za pomoc...
promocja
Awatar użytkownika

Lootzek
850
Posty: 887
Rejestracja: środa, 19 wrz 2012, 00:23
Krótko o sobie: Psotnik, dłubacz i leń patentowany.
Status Alkoholowy: Destylator
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 97 razy
Otrzymał podziękowanie: 171 razy
Re: Kwaśne wino

Post autor: Lootzek »

Może wystarczy je odrobinę dosłodzić? Odlej sobie ze 200 ml, odważaj cukier powiedzmy po 1 g i dodawaj. Kiedy stwierdzisz że już dość, do głównej partii wina dodaj tyle cukru ile wyjdzie z proporcji.

euphorbia1
100
Posty: 146
Rejestracja: środa, 24 wrz 2014, 10:19
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: wszystkie oprócz metanolu
Status Alkoholowy: Student Bimbrologii
Lokalizacja: wielkopolska
Podziękował: 16 razy
Otrzymał podziękowanie: 19 razy
Re: Kwaśne wino

Post autor: euphorbia1 »

Moja propozycja- zrób to prawidłowo i zmierz zawartość kwasów i w zależności od wyniku odpowiednio zadziałasz
In vino feritas

Roxon B
2
Posty: 2
Rejestracja: piątek, 18 gru 2015, 18:37
Re: Kwaśne wino

Post autor: Roxon B »

Dzięki za odpowiedzi. Pozdrawiam

euphorbia1
100
Posty: 146
Rejestracja: środa, 24 wrz 2014, 10:19
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: wszystkie oprócz metanolu
Status Alkoholowy: Student Bimbrologii
Lokalizacja: wielkopolska
Podziękował: 16 razy
Otrzymał podziękowanie: 19 razy
Re: Kwaśne wino

Post autor: euphorbia1 »

Po właściwej fermentacji zacznie się fermentacja jabłkowo-mlekowa ona też zmniejszy kwasowość. Zaczną się w osadzie wydzielać komplexy białkowe kamień winny i inne takie. Daj sobie na wstrzymanie i trochę poczekaj
In vino feritas
ODPOWIEDZ

Wróć do „Wina Gronowe”