Mógłbyś to rozwinąć? Wyczytałeś to gdzieś w opisie czy na rysunkach widzisz? Mógłbyś zaznaczyć gdzie, co i jak? Bo jakoś tego nie widzę.Dario3 pisze:
W tym bardzo ciekawym rozwiązaniu, zamiast jednej kolumny rektyfikacyjnej -> mamy 9 równoległych pot-stillów. Niewielka wydajność, wynikająca z małej średnicy jednej kolumny, zostaje zastąpiona przez równolegle pracujących 9 pot-stilów z separatorem siatkowym. IMHO bardzo interesująca konstrukcja.
Który sprzęt wybrać. Pilne
-
- Posty: 751
- Rejestracja: wtorek, 29 kwie 2014, 23:12
- Podziękował: 114 razy
- Otrzymał podziękowanie: 158 razy
-
- Posty: 43
- Rejestracja: piątek, 31 lip 2015, 12:48
- Podziękował: 9 razy
- Otrzymał podziękowanie: 5 razy
Re: Który sprzęt wybrać. Pilne
Fajne te maszyny. Pierwsza to taki prawie alembik tyle, że nie miedziany, czyli ani ładny ani funkcjonalny. Druga maszyna jeszcze lepsza - gar, odstojnik, chłodnica. Toż to kawał naszej historii i nie ma się z czego naśmiewać. Wnioski dla kupującego - kup sobie garnek i chłodnicę (może być szklana na początek) i osiągniesz to samo co na tych chińskich rakietach. Spodoba Ci się, to garnek dasz żonie, chłodnice schowasz na strychu żeby nie zapomnieć a kupisz sobie kolumnę jakąkolwiek polecaną tu na forum, a jak Ci się nie spodoba to garnek dasz żonie a chłodnicę wyrzucisz. A jeśli chcesz to za 200$ sprzedam Ci moją aparaturę i będziesz zadowolony a ja kupię kolumnę polecaną tu na forum.
Re: Który sprzęt wybrać. Pilne
eldier napisał:
Z punktu widzenia samej konstrukcji tej zaznaczonej chłodnicy jak i całego układu skraplającego wykonanie tego ustrojstwa jest bardzo kompaktowe. Nie każdy ma do dyspozycji w domu czy mieszkaniu miejsca na kolumnę zajmującej pół kuchni, nie każdy ma też garaż. To urządzenie, co jest chyba w nim najważniejsze, to jest tanie (jak na warunki brytyjskie) i do tego bardzo zwarte. Przypomnę - przy pojemności zbiornika 25 litrów. Poza tym nie wiemy dokładnie co znajduje się w tej części nazwanych wcześniej "rakietą". Z poglądowego rysunku widać, że tam jest mały bufor stabilizujący, czy raczej mini odstojnik, o czym może świadczyć widoczny zawór opróżniający.
Proszę bardzo, to ten fragment rysunku zaznaczony na czerwono w tej aparaturze jest dla mnie najbardziej interesujący: Z tymi 9 pot-stillami to nie należy tego brać dosłowne, może raczej z uwagi na sposób chłodzenia liebigami, albo dokładniej wymiennikiem płaszczowo-rurowym. Ten typ wymiennika, ale o nieco innym przepływie niż omawiany tutaj, był stosowany w układach parowych w parowozach. Nie jest to miejsce na "bełkot techniczny" i prostym językiem można napisać, że jest bardzo sprawny.Mógłbyś to rozwinąć? Wyczytałeś to gdzieś w opisie czy na rysunkach widzisz? Mógłbyś zaznaczyć gdzie, co i jak? Bo jakoś tego nie widzę.
Z punktu widzenia samej konstrukcji tej zaznaczonej chłodnicy jak i całego układu skraplającego wykonanie tego ustrojstwa jest bardzo kompaktowe. Nie każdy ma do dyspozycji w domu czy mieszkaniu miejsca na kolumnę zajmującej pół kuchni, nie każdy ma też garaż. To urządzenie, co jest chyba w nim najważniejsze, to jest tanie (jak na warunki brytyjskie) i do tego bardzo zwarte. Przypomnę - przy pojemności zbiornika 25 litrów. Poza tym nie wiemy dokładnie co znajduje się w tej części nazwanych wcześniej "rakietą". Z poglądowego rysunku widać, że tam jest mały bufor stabilizujący, czy raczej mini odstojnik, o czym może świadczyć widoczny zawór opróżniający.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Można coś zrobić szybko, dobrze i tanio, ale zawsze mamy do wyboru tylko dwie możliwości.
-
- Posty: 23
- Rejestracja: sobota, 10 wrz 2016, 03:01
- Podziękował: 2 razy
Re: Który sprzęt wybrać. Pilne
Ok przyznaje się bez bicia .... Zamówienie anulowałem ...Gdy zrobiłem zakup tej "niby to maszyny" za wiele nie wiedziałem. Jednak po dwu tygodniowym czytaniu wpisów na forum, dzis. stwierdzam fakt iż chciałbym zbudować sam kolumnę. Myślę ze na koniec sprawia to więcej radochy z uzyskanego produktu niż -na jakiejś zakupionej chińskiej maszynie. A więc pytanie kieruje do was drodzy fachowcy- jaka kolumnę wybrać. Planuje pędzić cukrówkę, oczekuje na końcowy produkt w granicach 85-90%... Lecz w sezonie tez chciałbym pędzić owocówkę gdzie zależy mi na aromacie owoców i 50-60%... Dużo czytałem jedni mówią ze zimne palce polecają drudzy odradzają, ze przy owocowce można je wyłączyć, inni mówią ze nie polecają... Mam głowę pełna "znaków zapytania"....
A więc co byście polecili...
-Kolumnę z zimnymi palcami- wydaje mi się ze bedzie ciężko wszystko zbudowac, lecz jestem gotów ryzyka i próby.
-Kolumnę AAbratek- gdzie cala konstrukcja wydaje się w miarę łatwa i łatwa w obsłudze.
- Kolumnę refluks zewnętrzny- gdzie tez wydaje mi się cala kontrola nad całym procesem lekko skomplikowana .. i budowa tez nie należałaby do naj lżejszych.
Dodam iż planuje cały system zbudować z miedzi z powodów finansowych. Posiadam już 55L kega.
Chciałbym tez z lekka przeprosić za poprzednie nie przemyślane wpisy gdzie moja wiedza była ZEROWA ... Czekam na odpowiedz i życzę miłego psocenia !
A więc co byście polecili...
-Kolumnę z zimnymi palcami- wydaje mi się ze bedzie ciężko wszystko zbudowac, lecz jestem gotów ryzyka i próby.
-Kolumnę AAbratek- gdzie cala konstrukcja wydaje się w miarę łatwa i łatwa w obsłudze.
- Kolumnę refluks zewnętrzny- gdzie tez wydaje mi się cala kontrola nad całym procesem lekko skomplikowana .. i budowa tez nie należałaby do naj lżejszych.
Dodam iż planuje cały system zbudować z miedzi z powodów finansowych. Posiadam już 55L kega.
Chciałbym tez z lekka przeprosić za poprzednie nie przemyślane wpisy gdzie moja wiedza była ZEROWA ... Czekam na odpowiedz i życzę miłego psocenia !
-
- Posty: 23
- Rejestracja: sobota, 10 wrz 2016, 03:01
- Podziękował: 2 razy
Re: Który sprzęt wybrać. Pilne
Jednak chyba zrobię prostego Abratka na początek. Myślisz że kolumna wykonana z miedzi będzie OK? Spiralę też myślę dać z miedzi. Patrzylem w sklepach są rurki karbowane, ale takie co przewody elektryczne się w nie chowa wiec chyba odpada...
Budując chcę sie sugierować tym:
http://akas.tuba.com.pl/opis/opis%20kolumny%2030-04-2009.pdf (link ten jest nieaktywny, kopia znajduje się pod tym linkiem: https://gofile.io/?c=dYjhIo)
Budując chcę sie sugierować tym:
http://akas.tuba.com.pl/opis/opis%20kolumny%2030-04-2009.pdf (link ten jest nieaktywny, kopia znajduje się pod tym linkiem: https://gofile.io/?c=dYjhIo)
Ostatnio zmieniony niedziela, 17 lis 2019, 12:52 przez Qba, łącznie zmieniany 2 razy.
-
- Posty: 23
- Rejestracja: sobota, 10 wrz 2016, 03:01
- Podziękował: 2 razy
Re: Który sprzęt wybrać. Pilne
Witam ponownie.
Sprzęt z zimnych palców wymieniłem na typowo do smakówek czyli
http://destylatorymiedziane.pl/pl/desty ... still.html
Wypełnienie zmywakami na całej długości w standardzie, kocioł 30-tka z grzałkami. Wczoraj poszło do kotła moje dobrodziejstwo. Proces destylacji według instrukcji ale znowu taki sam problem jak przy sprzęcie z KO.
0.5 l fajny zapaszek i smak ale dalej jajkowy zapach. Z 25 l w kotle około 5 litrów gotowego ale jajowego produktu uzyskałem.
Proszę o poradę dlaczego jest tak samo jak na starym sprzęcie (dołożyłem do lepszego aby mieć porządną wódeczkę).
Gdzie jest błąd lub jak zrobić aby śliweczkę było czuć w zapachu i smaku.
Pilne bo zacier czeka na przegonienie. Pozdrawiam
Sugestia kolegi z postu poniżej nie ma nic wspólnego z moim przypadkiem bo tu idzie destylat prosto z miedzi do słoików.
Pomocy kochani
Sprzęt z zimnych palców wymieniłem na typowo do smakówek czyli
http://destylatorymiedziane.pl/pl/desty ... still.html
Wypełnienie zmywakami na całej długości w standardzie, kocioł 30-tka z grzałkami. Wczoraj poszło do kotła moje dobrodziejstwo. Proces destylacji według instrukcji ale znowu taki sam problem jak przy sprzęcie z KO.
0.5 l fajny zapaszek i smak ale dalej jajkowy zapach. Z 25 l w kotle około 5 litrów gotowego ale jajowego produktu uzyskałem.
Proszę o poradę dlaczego jest tak samo jak na starym sprzęcie (dołożyłem do lepszego aby mieć porządną wódeczkę).
Gdzie jest błąd lub jak zrobić aby śliweczkę było czuć w zapachu i smaku.
Pilne bo zacier czeka na przegonienie. Pozdrawiam
Sugestia kolegi z postu poniżej nie ma nic wspólnego z moim przypadkiem bo tu idzie destylat prosto z miedzi do słoików.
Pomocy kochani
Ostatnio zmieniony czwartek, 27 paź 2016, 09:24 przez klon, łącznie zmieniany 1 raz.
Re: Który sprzęt wybrać. Pilne
Nastaw 36 kg śliwek, 12 litrów wody, 12 kg cukru, paczka drożdzy turbo fruit spirit ferm.
Zastaw stał w pomieszczeniu o temp 21-24. Nieklarowany. smak wytrawny. blg -2. Przed gotowaniem delikatnie zebrana resztaka owoców z góry i wyciśnięta.
Przypuszczam że coś z nastawem choć smakuje jak wineczko.
Zastaw stał w pomieszczeniu o temp 21-24. Nieklarowany. smak wytrawny. blg -2. Przed gotowaniem delikatnie zebrana resztaka owoców z góry i wyciśnięta.
Przypuszczam że coś z nastawem choć smakuje jak wineczko.
-
- Posty: 963
- Rejestracja: czwartek, 22 lis 2012, 16:41
- Krótko o sobie: niecierpliwy kombinator
- Ulubiony Alkohol: whisky
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Podziękował: 84 razy
- Otrzymał podziękowanie: 248 razy
Re: Który sprzęt wybrać. Pilne
Sprzęt z zimnych palców wymieniłem na typowo do smakówek czyli
http://destylatorymiedziane.pl/pl/desty ... still.html
No i zamienił stryjek siekierke na kijek. Już wolałbym na ZP te śliwki zrobić z rurką pełną zmywaków miedzianych
http://destylatorymiedziane.pl/pl/desty ... still.html
No i zamienił stryjek siekierke na kijek. Już wolałbym na ZP te śliwki zrobić z rurką pełną zmywaków miedzianych
Chciałbym lubić to co zrobię i robić to co lubię
-
- Posty: 5382
- Rejestracja: czwartek, 7 maja 2009, 12:55
- Podziękował: 39 razy
- Otrzymał podziękowanie: 668 razy
- Kontakt:
Re: Który sprzęt wybrać. Pilne
Sugerujesz, że ZP i odstojnik to lepsza kombinacja, niż wydajny deflegmator? Rozwiniesz? Wracamy do odstojników, czy od razu budować katiuszę?
www.destylatorymiedziane.pl
"Zwykle jest tak, że im bardziej wóda śmierdzi drożdżami, pogonami i syfem, tym bardziej producent zasłania się "tradycją", "pracą w gorzelni" albo "dziadkiem bimbrownikiem"
"Zwykle jest tak, że im bardziej wóda śmierdzi drożdżami, pogonami i syfem, tym bardziej producent zasłania się "tradycją", "pracą w gorzelni" albo "dziadkiem bimbrownikiem"
Re: Który sprzęt wybrać. Pilne
Może dopiero zaczynam i nie mam doświadczenia, ale....
Do tego piszesz, że to wytrawne wineczko wyszło. Coś tu śmierdzi
klon pisze: Z 25 l w kotle około 5 litrów gotowego..
Chcesz powiedzieć, że z 12 kilo cukru + cukier ze śliwek uzyskałeś na potstillu tylko 5 litrów wódki ? Zresztą zastanawiam się też jak to wszystko ruszyło - przecież to za dużo cukru w 25 litrach roztworu. Dałeś ponad 50% więcej cukru niż przepis !klon pisze: Nastaw 36 kg śliwek, 12 litrów wody, 12 kg cukru, paczka drożdzy turbo fruit spirit ferm.
Do tego piszesz, że to wytrawne wineczko wyszło. Coś tu śmierdzi
-
- Posty: 963
- Rejestracja: czwartek, 22 lis 2012, 16:41
- Krótko o sobie: niecierpliwy kombinator
- Ulubiony Alkohol: whisky
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Podziękował: 84 razy
- Otrzymał podziękowanie: 248 razy
Re: Który sprzęt wybrać. Pilne
Odstojnik to zło o którym nic nie pisałem, pisałem ZP i rurka pełna zmywaków
nie każde ZP ma doklejony odstojnik. KOMENTUJ PROSZE BEZ DOMYSŁÓW
Zapytam tylko raz - czym regulujesz odbiór w tym urządzeniu z linku ? czy masz jakieś szanse na jakikolwiek refluks ?
Jeśli tak to OK myliłem się. Ale proszę opisz dokładnie jaki i gdzie masz wpływ na proces poza mocą grzania.
P.S.
Robi sie off top , szkoda toczyć działa. Jak coś to proszę pisz PW
oczywiście wiem że dokonasz obrony swojej pozycji publicznie ale poważnie to pogadajmy już w innym wątku
ZP lepsze - spytaj na forum.Zygmunt pisze:Sugerujesz, że ZP i odstojnik to lepsza kombinacja, niż wydajny deflegmator? Rozwiniesz? Wracamy do odstojników, czy od razu budować katiuszę?
Odstojnik to zło o którym nic nie pisałem, pisałem ZP i rurka pełna zmywaków
nie każde ZP ma doklejony odstojnik. KOMENTUJ PROSZE BEZ DOMYSŁÓW
Zapytam tylko raz - czym regulujesz odbiór w tym urządzeniu z linku ? czy masz jakieś szanse na jakikolwiek refluks ?
Jeśli tak to OK myliłem się. Ale proszę opisz dokładnie jaki i gdzie masz wpływ na proces poza mocą grzania.
P.S.
Robi sie off top , szkoda toczyć działa. Jak coś to proszę pisz PW
oczywiście wiem że dokonasz obrony swojej pozycji publicznie ale poważnie to pogadajmy już w innym wątku
Chciałbym lubić to co zrobię i robić to co lubię
-
- Posty: 86
- Rejestracja: wtorek, 6 wrz 2016, 21:53
- Podziękował: 20 razy
- Otrzymał podziękowanie: 9 razy
Re: Który sprzęt wybrać. Pilne
Koledzy.
Po co te przepychanki, na zdjęciu widzimy dwa podparcia i kilka sprężynek z mieszi. Jedno ( to jasne ) jest z pod sprężynek KO, to drugie ( czarne ) jest z pod sprężynek miedzianych. Skoro miedz jest neutralna i wykorzystywana w przemyśle, to co jest na tym podparciu? Czy ktoś mi odpowie, co płynie z kolumn miedzianych i wypełnienia miedzianego, co zmywa reflux i co przenosi się do urobku?
Po co te przepychanki, na zdjęciu widzimy dwa podparcia i kilka sprężynek z mieszi. Jedno ( to jasne ) jest z pod sprężynek KO, to drugie ( czarne ) jest z pod sprężynek miedzianych. Skoro miedz jest neutralna i wykorzystywana w przemyśle, to co jest na tym podparciu? Czy ktoś mi odpowie, co płynie z kolumn miedzianych i wypełnienia miedzianego, co zmywa reflux i co przenosi się do urobku?
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
-
- Posty: 7342
- Rejestracja: sobota, 23 paź 2010, 16:20
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: Swój własny
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Lokalizacja: Polska południowa
- Podziękował: 397 razy
- Otrzymał podziękowanie: 1696 razy
Re: Który sprzęt wybrać. Pilne
Do urobku nic się nie przenosi. To czarne to siarczki miedzi, które skatalizowały się na powierzchni sprężynek. Jeżeli już cokolwiek spływa (a raczej nie spływa) z kolumn to pozostanie w odwarze i do destylatu się nie przedostanie. Miedź nie jest neutralna jak piszesz i właśnie dlatego używa się jej jako katalizatora.
SPIRITUS FLAT UBI VULT