Koncentrat jabłkowy - co z tego zrobić?

Czyli popularny Jabłecznik. Na temat tego trunku wszystko, począwszy od zbierania jabłek, skończywszy na spożywaniu...

Autor tematu
darth_y2k
50
Posty: 67
Rejestracja: środa, 21 gru 2011, 23:51
Krótko o sobie: W bimbrologii stawiam pierwsze kroki. Zrobiłem już trochę bourbona z 'łatwego kwaśnego zacieru wujka Jessie'... i nadal będę go robił, bo nieco za szybko się rozchodzi. Mam nastawionych kilka baniaczków z różnego rodzaju winami i... liczę, że któreś mi zasmakuje co pozwoli mi rozpocząć nieco szerszą produkcję w przyszłości. Niestety mieszkanie w bloku nie pozwala za bardzo się rozwijać, ale jakoś daję radę... mimo, że żona grozi sankcjami :-(
Ulubiony Alkohol: wszelkiej maści bourbony oraz wina... czerwone, wytrawne i najlepiej hiszpańskie
Status Alkoholowy: Student Bimbrologii
Lokalizacja: Poznań
Podziękował: 1 raz
Otrzymał podziękowanie: 2 razy

Post autor: darth_y2k »

Minęły 2 tygodnie od zaczynienia...

- 1 koncentratu
- 400g cukru
- 8 litrów wody
- drożdże sauternes

BLG startowe 12.

Jako, że sam koncentrat był kwaskowy, to obyło się bez 'zakwaszaczy'.
Dziś minęło 14 dni od nastawienia. BLG spadło do 0.

Ściągnąłem znad osadu i zostawiłem jeszcze na jakiś czas - a niech się klaruje. Ale zlałem sobie 3 butelki po 0.5 litra każda, dosypałem po pół łyżeczki cukru i zamknąłem. Oczywiście nalałem sobie kieliszeczek ;-) (patrz foto) i powiem szczerze:
- półwytrawny
- delikatnie gazowany
- lekko kwaskowy
- DOBRY :-)

Potrzymam jeszcze w balonie ze 2 tygodnie i potem rozleję do butelek i do piwniczki.

Jeszcze trochę mi tego koncentratu zostało, więc nastawię kolejną porcje, a może i dodam trochę do nastawu i potem na rurki.

Zobaczymy co z tego będzie za kilka miesięcy - porównam te trzy buteleczki, które odlałem dzisiaj z tymi, które powstaną za 2 tygodnie.

W załączniku fotka tego co powstało. Trochę nie ten kieliszek, ale akurat stał pod ręką. Pewnie szampanówka byłaby lepsza. No i jakość fotki - tak na szybko telefonem... przepraszam.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

addagio1989
30
Posty: 34
Rejestracja: sobota, 14 kwie 2012, 20:56
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Szczecin
Otrzymał podziękowanie: 1 raz
Re: Koncentrat jabłkowy - co z tego zrobić?

Post autor: addagio1989 »

Witaj @darth_y2k
Z tym klarowaniem ja bym uważał...
Jak robiłem swój pierwszy cydr, czekałem aż się sklaruje (myślę sobie jak się ładnie sklaruje to będzie dobrze wyglądało w szkiełku) a tu dupa... Nie było już drożdży które zapoczęły by cichą fermentację i Cider się nie nagazował.
Pozdrawiam Adam Jabłoński
Awatar użytkownika

Zygmunt
5000
Posty: 5382
Rejestracja: czwartek, 7 maja 2009, 12:55
Podziękował: 39 razy
Otrzymał podziękowanie: 668 razy
Kontakt:
Re: Koncentrat jabłkowy - co z tego zrobić?

Post autor: Zygmunt »

Jak to cydr, to nie trzymaj go w butelkach kilka miesięcy, tylko kilka tygodni. Potem robi się "taki o". Do kilku butelek pododawaj też słodziku, zobaczysz czy taki smak Ci podejdzie. Ja na przykład zupełnie wytrawnego cydru nie lubię...
www.destylatorymiedziane.pl
"Zwykle jest tak, że im bardziej wóda śmierdzi drożdżami, pogonami i syfem, tym bardziej producent zasłania się "tradycją", "pracą w gorzelni" albo "dziadkiem bimbrownikiem"

krzat
1
Posty: 1
Rejestracja: czwartek, 23 maja 2013, 23:12
Re: Koncentrat jabłkowy - co z tego zrobić?

Post autor: krzat »

Gdzie można kupić taki koncentrat? Niby prawie każda firma tego używa, ale nigdzie w internecie nie znalazłem.
Awatar użytkownika

Pretender
2500
Posty: 2993
Rejestracja: piątek, 11 lis 2011, 14:17
Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
Lokalizacja: Centrum
Podziękował: 38 razy
Otrzymał podziękowanie: 251 razy
Re: Odp: Koncentrat jabłkowy - co z tego zrobić?

Post autor: Pretender »

Zgadzam się z Zygmuntem. Jeśli pierwszy raz robisz cydr to w ramach doświadczenia dodaj różne dawki słodzika. Zobaczysz jaka słodycz odpowiada Ci. Tylko nie zapomnij zapisam na np kapselku ilości drażetek ;-)
Awatar użytkownika

JanOkowita
2500
Posty: 2740
Rejestracja: czwartek, 10 lut 2011, 13:56
Krótko o sobie: Parmezan, Ementaler i Roquefort, Duvel i Trappist - to moje nałogi.
Ulubiony Alkohol: Im ciekawszy i starszy tym lepszy.
Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
Lokalizacja: PL
Podziękował: 308 razy
Otrzymał podziękowanie: 432 razy
Kontakt:
Re: Koncentrat jabłkowy - co z tego zrobić?

Post autor: JanOkowita »

Zygmunt pisze:Jak to cydr, to nie trzymaj go w butelkach kilka miesięcy, tylko kilka tygodni. Potem robi się "taki o". Do kilku butelek pododawaj też słodziku, zobaczysz czy taki smak Ci podejdzie. Ja na przykład zupełnie wytrawnego cydru nie lubię...
Tu się nie zgadzam. Mam cydr zrobiony w czerwcu 2012. Właśnie otworzyłem 2 butelki. Pycha ! Jak każdy alkohol - im starszy tym lepszy.

To jest kwestia przechowywania tak jak wino. Moje leżą w lodówkach winiarskich Bosch w stałej temperaturze 12 st.C.
Zapraszam do mojego sklepu: https://alkohole-domowe.pl Pokolenie Silver jeszcze daje radę:)
Awatar użytkownika

Emiel Regis
1700
Posty: 1723
Rejestracja: niedziela, 6 maja 2012, 10:18
Ulubiony Alkohol: własne nalewki, czerwone wytrawne
Lokalizacja: Picardie (Oise) Francja, Żywiec
Podziękował: 81 razy
Otrzymał podziękowanie: 253 razy
Re: Koncentrat jabłkowy - co z tego zrobić?

Post autor: Emiel Regis »

JanOkowita pisze:
Zygmunt pisze:Jak każdy alkohol - im starszy tym lepszy.
Tu z kolei ja się nie zgodzę.
Zdarza się mi kupować u producentów kilkuletni cydr taniej niż za połowę ceny tylko dlatego, że jest za stary i nie nadaje się już do sprzedaży. Na Calvę w sam raz.
http://www.youtube.com/watch?v=xZb3jJE8pYM
ODPOWIEDZ

Wróć do „Cydr”