Minęły 2 tygodnie od zaczynienia...
- 1 koncentratu
- 400g cukru
- 8 litrów wody
- drożdże sauternes
BLG startowe 12.
Jako, że sam koncentrat był kwaskowy, to obyło się bez 'zakwaszaczy'.
Dziś minęło 14 dni od nastawienia. BLG spadło do 0.
Ściągnąłem znad osadu i zostawiłem jeszcze na jakiś czas - a niech się klaruje. Ale zlałem sobie 3 butelki po 0.5 litra każda, dosypałem po pół łyżeczki cukru i zamknąłem. Oczywiście nalałem sobie kieliszeczek (patrz foto) i powiem szczerze:
- półwytrawny
- delikatnie gazowany
- lekko kwaskowy
- DOBRY
Potrzymam jeszcze w balonie ze 2 tygodnie i potem rozleję do butelek i do piwniczki.
Jeszcze trochę mi tego koncentratu zostało, więc nastawię kolejną porcje, a może i dodam trochę do nastawu i potem na rurki.
Zobaczymy co z tego będzie za kilka miesięcy - porównam te trzy buteleczki, które odlałem dzisiaj z tymi, które powstaną za 2 tygodnie.
W załączniku fotka tego co powstało. Trochę nie ten kieliszek, ale akurat stał pod ręką. Pewnie szampanówka byłaby lepsza. No i jakość fotki - tak na szybko telefonem... przepraszam.
Koncentrat jabłkowy - co z tego zrobić?
-
Autor tematu - Posty: 67
- Rejestracja: środa, 21 gru 2011, 23:51
- Krótko o sobie: W bimbrologii stawiam pierwsze kroki. Zrobiłem już trochę bourbona z 'łatwego kwaśnego zacieru wujka Jessie'... i nadal będę go robił, bo nieco za szybko się rozchodzi. Mam nastawionych kilka baniaczków z różnego rodzaju winami i... liczę, że któreś mi zasmakuje co pozwoli mi rozpocząć nieco szerszą produkcję w przyszłości. Niestety mieszkanie w bloku nie pozwala za bardzo się rozwijać, ale jakoś daję radę... mimo, że żona grozi sankcjami :-(
- Ulubiony Alkohol: wszelkiej maści bourbony oraz wina... czerwone, wytrawne i najlepiej hiszpańskie
- Status Alkoholowy: Student Bimbrologii
- Lokalizacja: Poznań
- Podziękował: 1 raz
- Otrzymał podziękowanie: 2 razy
-
- Posty: 34
- Rejestracja: sobota, 14 kwie 2012, 20:56
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Lokalizacja: Szczecin
- Otrzymał podziękowanie: 1 raz
Re: Koncentrat jabłkowy - co z tego zrobić?
Witaj @darth_y2k
Z tym klarowaniem ja bym uważał...
Jak robiłem swój pierwszy cydr, czekałem aż się sklaruje (myślę sobie jak się ładnie sklaruje to będzie dobrze wyglądało w szkiełku) a tu dupa... Nie było już drożdży które zapoczęły by cichą fermentację i Cider się nie nagazował.
Z tym klarowaniem ja bym uważał...
Jak robiłem swój pierwszy cydr, czekałem aż się sklaruje (myślę sobie jak się ładnie sklaruje to będzie dobrze wyglądało w szkiełku) a tu dupa... Nie było już drożdży które zapoczęły by cichą fermentację i Cider się nie nagazował.
Pozdrawiam Adam Jabłoński
-
- Posty: 5382
- Rejestracja: czwartek, 7 maja 2009, 12:55
- Podziękował: 39 razy
- Otrzymał podziękowanie: 668 razy
- Kontakt:
Re: Koncentrat jabłkowy - co z tego zrobić?
Jak to cydr, to nie trzymaj go w butelkach kilka miesięcy, tylko kilka tygodni. Potem robi się "taki o". Do kilku butelek pododawaj też słodziku, zobaczysz czy taki smak Ci podejdzie. Ja na przykład zupełnie wytrawnego cydru nie lubię...
www.destylatorymiedziane.pl
"Zwykle jest tak, że im bardziej wóda śmierdzi drożdżami, pogonami i syfem, tym bardziej producent zasłania się "tradycją", "pracą w gorzelni" albo "dziadkiem bimbrownikiem"
"Zwykle jest tak, że im bardziej wóda śmierdzi drożdżami, pogonami i syfem, tym bardziej producent zasłania się "tradycją", "pracą w gorzelni" albo "dziadkiem bimbrownikiem"
-
- Posty: 2740
- Rejestracja: czwartek, 10 lut 2011, 13:56
- Krótko o sobie: Parmezan, Ementaler i Roquefort, Duvel i Trappist - to moje nałogi.
- Ulubiony Alkohol: Im ciekawszy i starszy tym lepszy.
- Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
- Lokalizacja: PL
- Podziękował: 308 razy
- Otrzymał podziękowanie: 432 razy
- Kontakt:
Re: Koncentrat jabłkowy - co z tego zrobić?
To jest kwestia przechowywania tak jak wino. Moje leżą w lodówkach winiarskich Bosch w stałej temperaturze 12 st.C.
Tu się nie zgadzam. Mam cydr zrobiony w czerwcu 2012. Właśnie otworzyłem 2 butelki. Pycha ! Jak każdy alkohol - im starszy tym lepszy.Zygmunt pisze:Jak to cydr, to nie trzymaj go w butelkach kilka miesięcy, tylko kilka tygodni. Potem robi się "taki o". Do kilku butelek pododawaj też słodziku, zobaczysz czy taki smak Ci podejdzie. Ja na przykład zupełnie wytrawnego cydru nie lubię...
To jest kwestia przechowywania tak jak wino. Moje leżą w lodówkach winiarskich Bosch w stałej temperaturze 12 st.C.
Zapraszam do mojego sklepu: https://alkohole-domowe.pl Pokolenie Silver jeszcze daje radę:)
-
- Posty: 1723
- Rejestracja: niedziela, 6 maja 2012, 10:18
- Ulubiony Alkohol: własne nalewki, czerwone wytrawne
- Lokalizacja: Picardie (Oise) Francja, Żywiec
- Podziękował: 81 razy
- Otrzymał podziękowanie: 253 razy
Re: Koncentrat jabłkowy - co z tego zrobić?
Zdarza się mi kupować u producentów kilkuletni cydr taniej niż za połowę ceny tylko dlatego, że jest za stary i nie nadaje się już do sprzedaży. Na Calvę w sam raz.
Tu z kolei ja się nie zgodzę.JanOkowita pisze:Zygmunt pisze:Jak każdy alkohol - im starszy tym lepszy.
Zdarza się mi kupować u producentów kilkuletni cydr taniej niż za połowę ceny tylko dlatego, że jest za stary i nie nadaje się już do sprzedaży. Na Calvę w sam raz.
http://www.youtube.com/watch?v=xZb3jJE8pYM