Witam wszystkich. Ja używam takiej kanki z oryginalną uszczelką z czarnej gumy dokupionej za ok 7zł. Niestety destylat śmierdział gumą. Problem rozwiązał się po owinięciu uszczelki folią spożywczą (rolka folii została przecięta na 3 części o szerokości ok 8 cm) i tym owinięto uszczelkę w kilku warstwach. W efekcie zapach został wyeliminowany i kanka dodatkowo się uszczelniła. Folia z tesco po ok. 2 zł.
Też używam taką kanę. Pierwszą uszczelkę z gumy owinąłem teflon-em, później zrobiłem uszczelkę ze silikonu płynnego, i działa jak ta lala
______________________________________________________________________ ...Dobro piszą na wodzie, zło ryją w kamieniu... Jeśli coś się powtarza to przestaje być zbiegiem okoliczności...Diabeł kocha ignorantów...
Ale uszczelka, folia... tu 7zł, tu 2zł. kombinacja alpejska nie po "naszemu"
Może użył byś wężyka silikonowego oczywiście z silikonu który jest na forum opisany dosyć często, ewentualnie z tegoż specjalnego silikonu możesz w prosty sposób zrobić taką uszczelkę sam. I po problemie.
______________________________________________________________________ pędzę bo nigdzie mi się nie śpieszy............
Mam takie 3 kany. Ile ogólnie taka kana jest warta?
Trudne pytanie- na pewno jest warta więcej dla rolnika, niż dla bimbrownika. Kegi 30l chodzą po 100-150zł, a maja większą pojemność i do tego łatwiej je przystosować do naszych celów. Kana jest mniej bimber-friendly, no i mniejsza- sam sobie odpowiedz, za ile mogłaby pójść...
______________________________________________________________________ Zwykle jest tak, że im bardziej wóda śmierdzi drożdżami, pogonami i syfem, tym bardziej producent zasłania się "tradycją" albo "dziadkiem bimbrownikiem"...
Ja mam tak. Został od spodu zaspawany ten ukośny otwór a zostały dospawane dodatkowo 2 rurki fi 12. Jedna w dół (zadeklowana) na termometr i do góry wylot. Uszczelka oryginalna owinięta folią, może kiedyś dorobię się sylikonowej. Reszta osprzętu jest dokręcana na zmajstrowanym statywie. Całość można rozkręcić i schować do pudełka, oczywiście oprócz kanki. Pewnie można by coś poprawić ale działa bez zarzutu dając całkiem niezłe rezultaty.
Nie masz wystarczających uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu. Zaloguj się lub Zarejestruj! aby mieć możliwość oglądania załączników.
______________________________________________________________________ Nie oszczędzaj na specjalne okazje. Dziś jest ta specjalna! あなたが飲むしたい場合は、抵抗は無駄です。 Graf würdig der besten Honige.
Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 0 gości