Z ciekawostek dodam że nawet najlepsze butelki z najlepszymi korkami muszą być przekorkowywane co ok. 20 lat.
Wina 'korkowe' (które przejęły smak i zapach korka) się zdarzają ale często jest to spowodowane złymi warunkami przechowywania.
@pokrec piszesz o Twoim 'zapomnianym' winie, zgoda, mogę dać Ci inny przykład; brat zrobił wino ze śliwek, zostawił je w kotłowni i zapomniał. Woda w rurce wyparowała, wino stało tam ponad 2 lata w cieple.
Spróbowaliśmy go wreszcie myśląc że będzie ocet, a okazało się że jest mu czego zazdrościć, rzadko piłem tak dobre domowe wino.
Takie i inne przykłady można mnożyć ale na zasadzie wyjątku,
Jeśli chcesz uzyskać powtarzalność to bierz przykład z dobrych producentów.
Są oczywiście wina w plastikach, zamykane różnymi wyrobami z masy korkowej, plastiku itp ale to są wina do spożycia natychmiast albo do dwóch lat.
Naprawdę dobre wina są zamykane wysokiej jakości korkiem i przechowywane w pozycji leżącej (w stojącej będzie ich ubywać i mam na to przykłady w swojej piwniczce)
Jakich korków do wina używacie ?
-
- Posty: 1723
- Rejestracja: niedziela, 6 maja 2012, 10:18
- Ulubiony Alkohol: własne nalewki, czerwone wytrawne
- Lokalizacja: Picardie (Oise) Francja, Żywiec
- Podziękował: 81 razy
- Otrzymał podziękowanie: 253 razy
-
- Posty: 1
- Rejestracja: poniedziałek, 25 kwie 2016, 16:39
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Kontakt:
-
- Posty: 22
- Rejestracja: czwartek, 6 sie 2015, 09:59
- Podziękował: 1 raz
- Otrzymał podziękowanie: 3 razy
-
- Posty: 2591
- Rejestracja: środa, 17 lut 2010, 20:05
- Krótko o sobie: Dłubek -mechanik "złota rączka".
- Ulubiony Alkohol: do 20%
- Status Alkoholowy: Miodosytnik
- Podziękował: 21 razy
- Otrzymał podziękowanie: 260 razy
Re: Jakich korków do wina używacie ?
Dobra, szczelna zakrętka zamyka hermetycznie naczynie. Wino może, stać dłużej, ale nie będzie dojrzewać, starzeć się.
Tak, korki pasują do większości butelek zakręcanych, ale te szyjki nie są tak wytrzymałe.
Są cieńsze i jest ryzyko pęknięcia podczas korkowania.
Tak, korki pasują do większości butelek zakręcanych, ale te szyjki nie są tak wytrzymałe.
Są cieńsze i jest ryzyko pęknięcia podczas korkowania.
Nie oszczędzaj na specjalne okazje. Dziś jest ta specjalna!
-
Autor tematu - Posty: 220
- Rejestracja: piątek, 10 lut 2012, 17:14
- Podziękował: 29 razy
- Otrzymał podziękowanie: 8 razy
Re: Jakich korków do wina używacie ?
Z korkiem na stojąco nie polecam, zbieram butelki po wypitym winie i co butelka to trochę inna średnica, miałem super winko z aronii, jabłek i jarzębiny, przy zlewaniu do butelek było ok, zero w smaku infekcji, po zabutelkowaniu z lenistwa butelki stały pionowo przez kilka miesięcy w sezonie letnim (3?), butelki i korki siarkowane, samo wino było w baniaku 25L zapełnionym w 70%, tylko 3 zlania.
Jedna z butelek po otwarciu, wino utlenione, orzechowy posmak, reszta w miarę ok, nie utlenione ale dziwny posmak niby ok ale delikatnie czuć jak w winie co złapało kożuch ;\ chodź wino mocarz 15-17% .
Jedna z butelek po otwarciu, wino utlenione, orzechowy posmak, reszta w miarę ok, nie utlenione ale dziwny posmak niby ok ale delikatnie czuć jak w winie co złapało kożuch ;\ chodź wino mocarz 15-17% .
-
- Posty: 1312
- Rejestracja: poniedziałek, 18 lis 2013, 11:10
- Krótko o sobie: hymm?? lubię wszystko co samemu zrobię.
Wkładam w to dużo serducha.
Staram się korzystać z życia pełnymi garściami i co chwilę
znajduję nowe hobby, zostają tylko te,
które sprawiają mi radochę. - Ulubiony Alkohol: wódki smakowe, wino wytrawne
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Lokalizacja: poznań
- Podziękował: 157 razy
- Otrzymał podziękowanie: 198 razy
Re: Jakich korków do wina używacie ?
Czy korki z korka potrzebują jakiegoś specjalnego przygotowania??
Kupiłem na alledrogo korki od dość znanego sprzedawcy na D..., biowinowskie . Do tej pory stosowałem aglomerowane i nie było problemu. Po pokazaniu się tego tematu postanowiłem spróbować z korkiem naturalnym, prawdziwym. Zabutelkowałem kilka flaszek (30) i okazuje się, że wino które leży 3 dni ciągnie z korka syf. Po postawieniu butelki widać bardzo mocne zmętnienie mieszające się w szyjce z klarownym winem
Postąpiłem tak jak zawsze gorąca woda, korki zalane, wyciągnięte na ręcznik i butelkowanie. Kilka butelek zabutelkowałem korkiem suchym. Sprawa wygląda tak samo. Dlatego pytam, czy to normalne Nie po to się 2 lata starałem i chuchałem żeby mi teraz wino od korka w butelce zmętniało.
Pomijam fakt o którym wspomniał siwy, korki twarde jak cholera.
Kupiłem na alledrogo korki od dość znanego sprzedawcy na D..., biowinowskie . Do tej pory stosowałem aglomerowane i nie było problemu. Po pokazaniu się tego tematu postanowiłem spróbować z korkiem naturalnym, prawdziwym. Zabutelkowałem kilka flaszek (30) i okazuje się, że wino które leży 3 dni ciągnie z korka syf. Po postawieniu butelki widać bardzo mocne zmętnienie mieszające się w szyjce z klarownym winem
Postąpiłem tak jak zawsze gorąca woda, korki zalane, wyciągnięte na ręcznik i butelkowanie. Kilka butelek zabutelkowałem korkiem suchym. Sprawa wygląda tak samo. Dlatego pytam, czy to normalne Nie po to się 2 lata starałem i chuchałem żeby mi teraz wino od korka w butelce zmętniało.
Pomijam fakt o którym wspomniał siwy, korki twarde jak cholera.
Jak mogę to pomogę, ale zaznaczam byle czego nie piję.