Mam pytanie odnośnie połączenia bojlera z deflegmatorem. Zastanawiam się nad dwoma rodzajami połączeń : 1 w bojler wspawana rura z której wystaje nypel na który nakręcamy mufę a w nią wkręcamy deflegmator, uszczelniamy to za pomocą taśmy teflonowej. 2. rozwiązaniem była by rurka z bojlera zakończona wywijka i deflegmator zakończony w ten sam sposób skręcamy na 4 śruby, uszczelniamy uszczelka z silikonu (niestety dość droga )
Sam nie wiem jakie połączenie zastosować 1 jest na pewno tańsze ale więcej kombinacji z taśma z tym że w deflegmatorze nie występuje duże ciśnienie i wystarczy 1 owinięcie taśma (przynajmniej tak mi się wydaje )
No pewnie że tak! W sumie to rozkręcenia kolumny nie robi się co 10 minut. Może w przyszłości Kolega zainwestuje w śrubunek na złączu, jednak na początek popieram rozwiązanie popierane przez Kolegę Kikuta.
______________________________________________________________________ أسامة بن لادن
Wielkie dzięki Chłopaki no tez mi taki sposób mocowania bardziej pasuje ale jak się ma poparcie innych to tak raźniej nypel z mufa zespawam szczelnie tak, że odejdzie mi uszczelnianie jednego połączenia, a na deflegmator trochę taśmy teflonowej i jazda Jaką taśmę kupić ?? do gazu czy do wody ?? Czy w naszym hobby nie będzie miało to większego znaczenia
Wolan, zrób wygodniejszy dla Ciebie montaż Ja przykutwiłem na szybko-złączkach i użyłem połączeń na kołnierze, jeszcze muszę mieć klucze pod ręką (mam) Mufy, nyple, śrubunki itp są pewnie łatwiejsze w skręcaniu a teflonowe uszczelnienia są bardzo wery OK
Z ciekawości zmierzyłem stoperem czas montażu "trąbki" 17sek
Pozdrawiam serdecznie Calyx
______________________________________________________________________ Kiedy fikam, to jestem grafikiem, kiedy psocę, to jestem psotnikiem
W takim razie po wspawaniu elementów zrobimy konkurs kto szybciej złoży trąbkę A tak na poważnie to zrobię to na te nyple i mufę, a kołnierze i tak zamówiłem i leża w sklepie do odebrania koszt był niewielki tak, że może je do czegoś wykorzystam bo nigdy nie wiadomo co jeszcze wykombinuje (albo odsprzedam po cenie zakupu jak ktoś by był chętny )
Dziękuję za rady pozdrawiam serdecznie
Mam nadzieje, że na początku przyszłego tyg będę mógł pochwalić się swoją maszynka
Ps. muszę kupić zmywaki zdecyduję się chyba na te z Lidla czy muszę ich jakoś przygotowywać do pracy w maszynie ??
...zmywaki...czy muszę ich jakoś przygotowywać do pracy w maszynie ??
Przed załadowaniem wygotuj je w wodzie z detergentem i dokładnie wypłucz w gorącej wodzie. Po pierwszym psoceniu sprawdź jak reagują. Jeśli nie zauważysz zmian to znaczy że są OK Warto też co jakiś czas wyciągać je z rury żeby sprawdzić ich stan i żeby je dokładnie wymyć.
Pozdr. Calyx
______________________________________________________________________ Kiedy fikam, to jestem grafikiem, kiedy psocę, to jestem psotnikiem
Za detergent mam rozumieć wszelkiego rodzaju płyny do mycia naczyń ? Może głupie pytanie ale wole zapytać niż szczelić gafę Oprócz zmywaków dam jeszcze pociętą na 1cm kawałki rurkę miedzianą, i zrobię z nimi to samo co ze zmywakami
Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 0 gości