Jaka aparatura do produkcji domowej whisky?

Kłopoty z budową i eksploatacją aparatury, wybór właściwego sprzętu. Podstawowe pytania początkujących.

Autor tematu
johnny_88
2
Posty: 3
Rejestracja: wtorek, 16 gru 2014, 20:31

Post autor: johnny_88 »

Witam. Jako, że jestem tu nowy zwracam się do starszych kolegów z prośbą o radę :) Ponieważ przymierzam się do produkcji własnej whisky z zacieru zbożowego zastanawia mnie kwestia odpowiedniej aparatury. Aktualnie posiadam kolumnę z nierdzewki z wkładem szklanym i zewnętrznym refluksem. Do tej pory robiłem tylko cukrówki i zauważyłem, że cokolwiek bym nie wlał do kegi to i tak wychodzi mi czysty destylat o mocy ~95% bez aromatów i zbędnych smaków. Zastanawia mnie czy destylując zacier zbożowy uda mi się wyciągnąć z niego pożądane dla whisky aromaty, bo jeśli nie to zabawa z zacierem zbożowym mija się w tym wypadku z celem. Macie jakieś spostrzeżenia w tym temacie? Dzięki za pomoc :)
Awatar użytkownika

radius
7000
Posty: 7346
Rejestracja: sobota, 23 paź 2010, 16:20
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Swój własny
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Polska południowa
Podziękował: 397 razy
Otrzymał podziękowanie: 1697 razy
Re: Jaka aparatura do produkcji domowej whisky?

Post autor: radius »

Gdyby tylko chciało ci się trochę przeszukać tematy na forum to znalazłbyś m. innymi taki -
http://alkohole-domowe.com/forum/sposob ... t9301.html,
oraz taki -
http://alkohole-domowe.com/forum/miedzi ... t7313.html
To tak na początek. Miłej lektury :czytaj:
SPIRITUS FLAT UBI VULT

aronia
1450
Posty: 1498
Rejestracja: środa, 7 sie 2013, 09:14
Status Alkoholowy: Producent Wódek
Lokalizacja: Podkarpackie
Podziękował: 87 razy
Otrzymał podziękowanie: 364 razy
Re: Jaka aparatura do produkcji domowej whisky?

Post autor: aronia »

Jak wychodzi Ci 95 to i niższy % też się da otrzymać. Przed zabraniem się za zacier spróbuj zrobić "bimber" na Twoim sprzęcie. Podczas kolejnej destylacji spróbuj manewrować trochę mocą grzania i refluksem(bez zdjęcia ciężko powiedzieć w jaki sposób - czy jest tam zaworek/zawór czy jeszcze inaczej jest to rozwiązane). Resztę znajdziesz w tematach podesłanych przed radius-a oraz jak się zagłębisz w wiedzę zgromadzoną na tym forum.
Awatar użytkownika

ramzol
1300
Posty: 1312
Rejestracja: poniedziałek, 18 lis 2013, 11:10
Krótko o sobie: hymm?? lubię wszystko co samemu zrobię.
Wkładam w to dużo serducha.
Staram się korzystać z życia pełnymi garściami i co chwilę
znajduję nowe hobby, zostają tylko te,
które sprawiają mi radochę.
Ulubiony Alkohol: wódki smakowe, wino wytrawne
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: poznań
Podziękował: 157 razy
Otrzymał podziękowanie: 198 razy
Re: Jaka aparatura do produkcji domowej whisky?

Post autor: ramzol »

Spirytus ze zboża też będzie o niebo lepszy niż ten z cukru, tak że nic nie stracisz.
http://alkohole-domowe.com/forum/zacier ... 00-40.html
http://alkohole-domowe.com/forum/nie-uz ... 72-20.html
gr000by Gotuje na ZP może coś wyczytasz ;)
edit:
nie mogłem poszukać ;) http://alkohole-domowe.com/forum/smakow ... 11891.html

edit 2: A najlepiej to kup alembik bo chyba o to pytasz :D
Jak mogę to pomogę, ale zaznaczam byle czego nie piję.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Problemy i pytania”