Jak powstrzymać fermentację soku

Dyskusja ogólna o wytwarzaniu nalewek i ich przyrządzaniu...

Autor tematu
usnar
10
Posty: 18
Rejestracja: niedziela, 9 maja 2010, 16:14
Otrzymał podziękowanie: 1 raz

Post autor: usnar »

Witajcie.

Zasypałem mirabelki cukrem, po dwóch tygodniach zagotowałem sok. Niestety po kilku dniach zaczął pracować. Jak powstrzymać fermentację. Wiem, że pirosiarczyn może pomóc, tylko jaka ilość na litr?
Sok pomimo że dwa razy o zagotowałem znowu fermentuje. Na ile bezpieczne jest trzymanie takiego soku w butli szklanej po winie 5l z biedronki. Drugą część trzymam w słoiku. Czy jest szansa że drożdże uduszą się przy zbyt dużym stężeniu dwutlenku węgla? Podejrzewam że prędzej zrobi się szampan. Niestety nie mam alkoholu żeby zalać sok.

Co radzicie?
Awatar użytkownika

Wald
2500
Posty: 2591
Rejestracja: środa, 17 lut 2010, 20:05
Krótko o sobie: Dłubek -mechanik "złota rączka".
Ulubiony Alkohol: do 20%
Status Alkoholowy: Miodosytnik
Podziękował: 21 razy
Otrzymał podziękowanie: 260 razy
Re: Jak powstrzymać fermentację soku

Post autor: Wald »

Zagotuj w zamkniętym naczyniu, jak przetwory na zimę. Inaczej zawsze ruszy. Drożdże nie potrzebują powietrza do życia. Szczelne zamknięcie pomaga na krótko, kilka dni.
Nie oszczędzaj na specjalne okazje. Dziś jest ta specjalna!

Autor tematu
usnar
10
Posty: 18
Rejestracja: niedziela, 9 maja 2010, 16:14
Otrzymał podziękowanie: 1 raz
Re: Jak powstrzymać fermentację soku

Post autor: usnar »

Czyli pasteryzacja. OK, zrobię to dzisiaj wieczorem i opiszę sposób w jaki zapasteryzowałem 2 słoiki 4l.

Chyba wszyscy wiedzą na czym polega pasteryzacją... MANOWAR

Autor tematu
usnar
10
Posty: 18
Rejestracja: niedziela, 9 maja 2010, 16:14
Otrzymał podziękowanie: 1 raz
Re: Jak powstrzymać fermentację soku

Post autor: usnar »

Może i wszyscy którzy wiedzą :) Pozwolę sobie opisać jak ja to zrobiłem, dla tych którzy nie wiedzą.

Zlałem sok w 4 litrowe słoiki. Wkładamy słoiki do piekarnika na głęboką blachę. Słoiki przed włożeniem porządnie zakręcić. Na blachę wlewamy zimną wodę ok. 4cm głębokości. Piekarnik ustawiamy na 110C z termoobiegiem, po osiągnięciu zadanej temperatury czekamy, aż woda na blasze osiągnie temperaturę 70C i przetrzymujemy słoiki jeszcze we włączonym piekarniku od tego momentu 20minut. Gotowe.
Awatar użytkownika

gr000by
2500
Posty: 2625
Rejestracja: wtorek, 10 sty 2012, 11:32
Krótko o sobie: kombinator - to przede wszystkim
Ulubiony Alkohol: każdy zrobiony z sercem
Status Alkoholowy: Specjalista ds. Wyrobu Alkoholu Domowego
Lokalizacja: Rzeszów
Podziękował: 50 razy
Otrzymał podziękowanie: 665 razy
Re: Jak powstrzymać fermentację soku

Post autor: gr000by »

Trochę słaba ta pasteryzacja. Jak pasteryzować to we wrzątku, wtedy jest szansa że wnętrze słoika też się rozgrzeje. Ja osobiście wolę stosować metodę pasteryzacji jak dla "surowych soków owocowych", które wyciskam, dosładzam i podgrzewam do 70-85*C (nie więcej) i wlewam gorące do słoików/butelek. Podobnie robię z winem plenerowym, którego nie siarkuję. Po takiej "pasteryzacji" jeszcze nic mi nie ruszyło lub się nie zepsuło, a niektóre soki surowe mają już 2-3 lata, bo nie zdążyły zejść w trakcie zimy.
Fermentować, destylować, zalegalizować!
http://www.piwo.org/topic/13642-domowa-wytwornia-debowa/ - moje przygody z piwem.

michal278
1850
Posty: 1869
Rejestracja: poniedziałek, 17 gru 2012, 14:56
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: zielona wróżka
Status Alkoholowy: Popijacz Okazyjny
Lokalizacja: podlaskie/ mazowieckie
Podziękował: 10 razy
Otrzymał podziękowanie: 106 razy
Kontakt:
Re: Odp: Jak powstrzymać fermentację soku

Post autor: michal278 »

Grooby bo ty pasteryzujesz, a kolega chyba sterylizował.
zapraszam na wczasy na podlasie - jaglowo.com
ODPOWIEDZ

Wróć do „Wytwarzanie Nalewek”