terni pisze:Prawidłowo zainstalowany i dobrze działający odstojnik zbiera dużą ilość syfów. Musi on być jednak na rurce o fi nie mniejszej jak 10 mm i nie krótszej niż 0,5 m. Inaczej w odstojniku nic się nie odstoi.
To ja poproszę jakaś literaturę, która potwierdza Twoje słowa, najlepiej wraz z doświadczalnym wyliczaniem średnic odstojników. Żeby zaoszczędzić Ci czasu w niedzielę na Scholarze, to podpowiem, że nie znajdziesz. Dlaczego? Bo odstojnik to nic innego jak osadnik z przemysłu, tylko źle zainstalowany.
Idea jest taka, żeby do kolumny nie wpadała piana z odpędzanego zacieru. Stąd montowano między kotłem a pierwszą kolumną odpędową osadnik, który zbierał pianę i "farfocle", żeby nie brudziły półek.
www.destylatorymiedziane.pl "Zwykle jest tak, że im bardziej wóda śmierdzi drożdżami, pogonami i syfem, tym bardziej producent zasłania się "tradycją", "pracą w gorzelni" albo "dziadkiem bimbrownikiem"
Krótko o sobie: hymm?? lubię wszystko co samemu zrobię. Wkładam w to dużo serducha. Staram się korzystać z życia pełnymi garściami i co chwilę znajduję nowe hobby, zostają tylko te, które sprawiają mi radochę.
Szlumf pisze:
I zapytam jeszcze co Twoim zdaniem dzieje się z przedgonami w instalacji bez odstojnika? Pierwszy rzut zapewne oddzielisz. Ale co z resztą?
A no reszta wejdzie w skład docelowego alkoholu i nada mu charakteru, przecież mamy zamiar robić brendy i koniaczki na krótkiej kolumnie ZP z odstojnikiem a nie spirytus cukrowy klasy lux
Posiadam obecnie CM'a 60cm sprężynek pryzmatycznych. Przedgon odbieram kropelkowo (1k/1s) w granicach 0,4l z 30lkega. Gotuje tylko raz. Jestem w 100% pewien że żaden odstojnik nie ułatwi mi odebrania przedgonu, nie zrobi tego lepiej ani nie pomoże w przeprowadzeniu procesu. Choć na sprzęcie z odstojnikiem nie pracowałem.
Jak mogę to pomogę, ale zaznaczam byle czego nie piję.
Tam gdzie są zimne palce nie powinno być odstojników. Ponieważ odstojnika nie da się tu pominąć, ja bym pominął zasilanie zimnych palców i wodę do chłodzenia przepuszczał tylko przez chłodnicę. Inaczej w odstojniku może skraplać się etanol, a tak dziać się nie powinno. ........................
Odstojnik a osadnik to są dwie różne rzeczy. Nie należy ich mylić. I kto nie robił z odstojnikiem ten nie wie co to i po co to jest. Dawniej używałem odstojników szklanych ze słoików twister. Pierwszy miał 0,9 l, drugi 0,5 l. Kana na mleko 10 l, wąż 1 m, dwa odstojniki i chłodnica szklana. Maksymalnie do kany wlewałem 4 l nastawu i z tego miałem 1 l, gonu (serca) i około 300 ml pogonu i 50 ml przedgonu. Szklane odstojniki mają zaletę bo widać co w nich jest. I tak w pierwszym odstojniku po zakończeniu pędzenia miałem ok. 0,7 l mętno żółtawo brązowawej śmierdzącej cieczy bez śladowych choćby ilości etanolu. W drugim odstojniku zbierało się ok. 0,4 l przeźroczystej cieczy o dość nieprzyjemnym zapachu i również bez śladowych choćby ilości etanolu. Frakcja główna destylatu miała bukiet przypominający grappę i niekiedy bez poddawania jej żadnym dodatkowym zabiegom ( następna destylacja, czyszczenie chemiczne, czyszczenie fizyczne węglowe) poddawałem ją degustacji i finalnej konsumpcji. Destylat miał ponad 60% mocy i wymagał rozcieńczenia. A co by było gdyby nie było odstojników w tym zestawie destylacyjnym? Nie trudno się domyślić że produktu miałbym więcej, lecz bardziej śmierdzącego i nieco mniej przeźroczystego, ponieważ wszystko to co się skropliło w odstojnikach, znalazło by się w destylacie. Ja to spraktykowałem poddając degustacji destylat z parnika bez odstojników. Wielkiego samozaparcia wymagało przełknięcie czegoś takiego.
Ostatnio zmieniony środa, 6 kwie 2016, 18:39 przez Wald, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód:Scalone.