Ilośc drożdży a fermentacja
-
- Posty: 4941
- Rejestracja: niedziela, 25 kwie 2010, 09:02
- Krótko o sobie: lubię cos sposocić, a potem to wypić( w doborowym towarzystwie)
- Ulubiony Alkohol: Chivas Regal, dobra psotka, czasem mineralka gazowana
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Podziękował: 561 razy
- Otrzymał podziękowanie: 848 razy
-
- Posty: 26
- Rejestracja: poniedziałek, 14 lis 2016, 20:54
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Status Alkoholowy: Producent Domowy
- Podziękował: 11 razy
Re: Ilośc drożdży a fermentacja
Pozdrawiam
meping
Jeśli używa się drożdży wymagających namnażania, a kolega pisał o drożdżach Tokay22 - to drożdże Zamoyskiego, wymagające namnażania. Jeśli kolega jest niecierpliwy, to niech poszuka odpowiednich drożdży aktywnych. Te wsypuje się do wody na 20 minut i potem siup do gąsiora. Problemem jest to, że jeszcze mało jest informacji które do czego... Ale ostatnio powoli się do nich przekonuję...rozrywek pisze:Pepik, Zawsze, podkreślę, zawsze namnożyć.
Pozdrawiam
meping
Pozdrawiam
meping
meping
Re: Ilośc drożdży a fermentacja
Meping cierpliwości mi nie brakuje.
A zapytam jeszcze tak. W większości przepisów w internecie mówią żeby matkę robić z 250ml soku i 250ml wody. Jeżeli chcę zrobić matkę z połowy opakowania (ok. 3,5g) to zmniejszać ilość płynów i innych składników o pół czy to już nie będzie miało większego znaczenia?
A zapytam jeszcze tak. W większości przepisów w internecie mówią żeby matkę robić z 250ml soku i 250ml wody. Jeżeli chcę zrobić matkę z połowy opakowania (ok. 3,5g) to zmniejszać ilość płynów i innych składników o pół czy to już nie będzie miało większego znaczenia?
-
- Posty: 744
- Rejestracja: środa, 26 lut 2014, 19:16
- Ulubiony Alkohol: swój
- Lokalizacja: Beskid Niski
- Podziękował: 94 razy
- Otrzymał podziękowanie: 97 razy
Re: Ilośc drożdży a fermentacja
Ja rozrabiam w butelce 1/2 litrowej. Na balony od 5 do 25 litrów wystarczy. Płynu jest około 2/3 butelki.
Nie obawiaj się drożdży na starcie. Po fermentacji burzliwej i delikatnym klarowaniu, zlej z nad osadu. Pozostaw do dalszego klarowania. To spóźnione lewarowanie z nad osadu może wnieść posmaki i zapachy niepożądane.
Nie obawiaj się drożdży na starcie. Po fermentacji burzliwej i delikatnym klarowaniu, zlej z nad osadu. Pozostaw do dalszego klarowania. To spóźnione lewarowanie z nad osadu może wnieść posmaki i zapachy niepożądane.
-
- Posty: 26
- Rejestracja: poniedziałek, 14 lis 2016, 20:54
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Status Alkoholowy: Producent Domowy
- Podziękował: 11 razy
Re: RE: Re: Ilośc drożdży a fermentacja
Wysłane z mojego SM-G360F przy użyciu Tapatalka
Nie będzie. One i tak w nastawie mnożą się jak głupie...Pepik_83 pisze:W małej ilości płynów to znaczy w jakiej?
Nie chcę dzielić ze względu na koszty. Boję się tylko, że jak dam całą paczkę to później cydr będzie "jechał" drożdżami.
Wysłane z mojego SM-G360F przy użyciu Tapatalka
Pozdrawiam
meping
meping
Re: Ilośc drożdży a fermentacja
Ryba64 powtórzę jeszcze raz... nie chodzi o koszty.
Ja planuję (a lubię mieć wszystko wcześniej zaplaniwane) dać do 1/2 litrowej butelki 125ml soku, 125 ml wody, łyżeczkę cukru i szczyptę pożywki dla drożdży.
I tu mam problem czy dać całą paczkę tokay czy pół. Wiem, że cała paczka jest na 5-25l. Ale ja będę lał 4 - 4,5l soku.
Ja planuję (a lubię mieć wszystko wcześniej zaplaniwane) dać do 1/2 litrowej butelki 125ml soku, 125 ml wody, łyżeczkę cukru i szczyptę pożywki dla drożdży.
I tu mam problem czy dać całą paczkę tokay czy pół. Wiem, że cała paczka jest na 5-25l. Ale ja będę lał 4 - 4,5l soku.
-
- Posty: 11
- Rejestracja: piątek, 21 paź 2016, 09:55
- Krótko o sobie: Badacz tradycyjnego smaku :)
- Ulubiony Alkohol: Wino, nalewki
- Status Alkoholowy: Producent Domowy
- Otrzymał podziękowanie: 1 raz
Re: Ilośc drożdży a fermentacja
Wtrącę się - nigdy nie dzieliłem drożdży winiarskich wymagających MD i z tego co kojarzę, to raczej takie postępowanie jest niezalecane. Nawet jak robiłem nastaw na 10 l, a drożdże były na 25 l to sypałem całą paczkę. Tak jak ktoś wspomniał wyżej, problem drożdżowego posmaku to kwestia słabego klarowania i przetrzymania nad osadem.
-
- Posty: 4941
- Rejestracja: niedziela, 25 kwie 2010, 09:02
- Krótko o sobie: lubię cos sposocić, a potem to wypić( w doborowym towarzystwie)
- Ulubiony Alkohol: Chivas Regal, dobra psotka, czasem mineralka gazowana
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Podziękował: 561 razy
- Otrzymał podziękowanie: 848 razy
Re: Ilośc drożdży a fermentacja
3 strony postów o 4L.........nie 400, 4L soku, i o robieniu MD. Pepik, zrób MD z całej paczki, wieczorem. rano wlej połowę, dla pewności aby nie wykipiało, jak zacznie pracować, wlej resztę jeśli chcesz, i ludziska na litość boską, naprawdę nie możecie prostej sprawy zrobić sami? spróbować? Starożytni robili wino, a neta nie mieli, a tu? dać wody 200ml, czy 215ml? a łyżeczkę cukru zwykłą czy taką z górka?
To jakiś żart?
To jakiś żart?
pędzę bo nigdzie mi się nie śpieszy............