Znaleziono 17 wyników
- piątek, 29 lip 2016, 21:45
- Forum: Przepisy smakowe
- Temat: Jak przygotować destylat do beczki dębowej.
- Odpowiedzi: 25
- Odsłony: 23485
Re: Jak przygotować destylat do beczki dębowej.
Witam bardzo serdecznie. Po prawie roku pracy z beczką, winem i kolumną mogę właściwie sam odpowiedzieć sobie na zadane pytania. Pierwsza refleksja jaka mnie nachodzi - to dobrze, że nie kupiłem większej ponieważ szybkość napełniania beczki właściwym destylatem po wcześniejszym przygotowaniu, ma się...
- wtorek, 27 paź 2015, 20:22
- Forum: Pierwsze Kroki
- Temat: Czy kupić keg z szerokim wlewem?
- Odpowiedzi: 25
- Odsłony: 9434
Re: Czy kupić keg z szerokim wlewem?
Pamiętaj .. tylko grzanie elektryczne .. bezpieczeństwo ponad wszystko.!! Kilka razy miałem przypadek, że przy stabilizacji rozszczelniła mi się kolumna i spirytus zaczął wyciekać na połączeniach :o , albo jak poluzowała się śrubka od mocowania podstawki pod LM, cały przegon poszedł na kolumnę i na ...
- niedziela, 25 paź 2015, 13:23
- Forum: Pierwsze Kroki
- Temat: Czy kupić keg z szerokim wlewem?
- Odpowiedzi: 25
- Odsłony: 9434
Re: Czy kupić keg z szerokim wlewem?
Jak Kolega szykuje się do zakupu, to doradzam keg 50l szeroki wlew i bufor. to jest podstawa dobrej i sprawdzonej kolumny. Dlaczego? Szeroki wlew ma zalety przy napełnianiu - wlewasz z wiaderka czy fermentetora bezpośrednio do kega i nie tańczysz z lejkiem, który Ci się przechyla właśnie wtedy gdy z...
- sobota, 10 paź 2015, 22:45
- Forum: Wytwarzanie Wina
- Temat: Żarłoczne Bayanusy
- Odpowiedzi: 14
- Odsłony: 5943
Re: Żarłoczne Bayanusy
Dzisiaj po raz kolejny badałem winka i powiem, że te żarłoki dalej pracują i rąbią cukier aż im się uszy trzęsą. Wino jest już zlane po burzliwej fermentacji, ale to Bayanuskom nie przeszkadza Blg na poziomie 2-1. Poprawkę biorę na alkohol którego nie da się nie wyczuć. Pewnie za kilka dni znowu dos...
- sobota, 10 paź 2015, 22:33
- Forum: Wytwarzanie Wina
- Temat: Dosładzać po fermentacji czy od razu dać więcej cukru
- Odpowiedzi: 6
- Odsłony: 28083
Re: Dosładzać po fermentacji czy od razu dać więcej cukru
Ważne jest, żeby wino na początku nie miało zbyt niskiego BLG (zawartość cukru) ale też nie za wysokiego. Należy pamiętać, że jeżeli spadnie po niżej 4-5 BLG (wyczujesz kwasek i smak nie będzie Ci pasował - to trzeba dosłodzić) Pamiętać należy o zachowaniu higieny w postępowaniu z winem, żeby nie za...
- środa, 7 paź 2015, 23:18
- Forum: Pierwsze Kroki
- Temat: Jak myć balony szklane?
- Odpowiedzi: 66
- Odsłony: 59875
Mycie balonu do wina. - Ciekawy sposób.
Taki sposób znalazłem, ciekawostka.
http://tiphero.com/cleaning-glass-with-magnets/?ref=eom
http://tiphero.com/cleaning-glass-with-magnets/?ref=eom
- wtorek, 29 wrz 2015, 06:43
- Forum: Przepisy smakowe
- Temat: Jak przygotować destylat do beczki dębowej.
- Odpowiedzi: 25
- Odsłony: 23485
Re: Jak przygotować destylat do beczki dębowej.
Beczka zalana najlepszym i najmocniejszym winem, teraz pora na przygotowywanie destylatu. Mam 10l spirytusu i zastanawiam się czy rozrobić go z wodą i wlać do beczki czy spróbować "wykapać" coś na owocach i dopiero wlać. Ale mam też pytanie, skoro powinno się destylować minimum 2 razy to c...
- czwartek, 24 wrz 2015, 00:49
- Forum: Przepisy smakowe
- Temat: Jak przygotować destylat do beczki dębowej.
- Odpowiedzi: 25
- Odsłony: 23485
Re: Jak przygotować destylat do beczki dębowej.
Fajnie by było, ale z czasem jest krucho. Ledwo wyrabiam się z przerobem nastawów na wytłokach po jabłkach. Kolumnę mam z wszystkimi nowinkami ale co z tego jak trzeba cały dzień poświęcić żeby coś nakapało. A jeszcze znajomy podrzucił mi 300kl gruszek takich ulęgałek, że w rękach się rozpadały bo w...
- środa, 23 wrz 2015, 17:09
- Forum: Przepisy smakowe
- Temat: Jak przygotować destylat do beczki dębowej.
- Odpowiedzi: 25
- Odsłony: 23485
Re: Jak przygotować destylat do beczki dębowej.
Po kilku miesiącach zlewam wino i do beczki leję właściwy destylat który może w niej sobie dijrzewać bez obawy o przedębienie. Ok rozumiem. Ale chodzi o ten właściwy destylat, jaki ? Też najlepszy który udało nam się uzyskać ? Czy może specjalnie przygotować destylat smakowy tak na max 70%. Chętnie...
- środa, 23 wrz 2015, 00:21
- Forum: Przepisy smakowe
- Temat: Jak przygotować destylat do beczki dębowej.
- Odpowiedzi: 25
- Odsłony: 23485
Jak przygotować destylat do beczki dębowej.
Witam serdecznie. Zakupiłem ostatnio beczkę dębową 20l i zastanawiam się czym ją zalać. Rozumiem, że najpierw woda później wino i dopiero destylat. Tylko jakie wino na początek, najlepsze czy najgorsze. Mam kilka win z tego roku i nie długo będę zlewał z nad osadów i na pewno jakieś pójdzie do beki....
- niedziela, 6 wrz 2015, 18:45
- Forum: Wytwarzanie Wina
- Temat: Żarłoczne Bayanusy
- Odpowiedzi: 14
- Odsłony: 5943
Re: Żarłoczne Bayanusy
Witam i dziękuje. Dzisiaj zrobiłem kolejne badania i widać, że żarłoki się nasyciły. Temperatura trochę spadła i proces fermentacji też zwolnił. Najniższe Blg to 4, ale biorąc poprawkę na stężenie alkoholu badałem też smak, i jest ok. Faktycznie po 3 tygodniach wyczuwam duże stężenie alkoholu, a to ...
- piątek, 4 wrz 2015, 09:43
- Forum: Wytwarzanie Wina
- Temat: Żarłoczne Bayanusy
- Odpowiedzi: 14
- Odsłony: 5943
Re: Żarłoczne Bayanusy
Wczoraj kolejne badanie i powtórka. W dwóch Blg na poziomie 7 a w dwóch kolejnych na poziomie 2 i wyczuwalny kwas. Rurka, garnek, cukier, i syrop do nastawów wlany po raz piąty. Zżarły już 9,5 kl cukru na 25 l, ale sądząc po tych gdzie jest 7 Blg to jutro tam znowu będę dodawał. Jak tak dalej pójdzi...
- środa, 2 wrz 2015, 18:48
- Forum: Wytwarzanie Wina
- Temat: Żarłoczne Bayanusy
- Odpowiedzi: 14
- Odsłony: 5943
Re: Żarłoczne Bayanusy
To fakt, kiedyś udało mi się wyhodować takie winko, niby leciutkie ale po wypiciu dosłownie 4 głębokich - takich naprawdę głębokich kieliszków nie mogłem powiedzieć słowa. Wszystko inne działało super ale mowę mi odjęło sam nie mogłem uwierzyć. :hahaha: Zobaczymy jak pójdzie tym żarłokom, będę infor...
- środa, 2 wrz 2015, 07:46
- Forum: Wytwarzanie Wina
- Temat: Żarłoczne Bayanusy
- Odpowiedzi: 14
- Odsłony: 5943
Re: Żarłoczne Bayanusy
Wczoraj zrobiłem kolejne badanie i w dwóch nastawach ponownie spadło, ale w dwóch kolejnych już wolniej. Dodałem po 1,5 kl cukru do tych gdzie Blg było niskie i za kilka dni kolejne badanie. Spuszczając wino do garnka żeby rozpuścić w nim cukier można było zauważyć charakterystyczne smugi alkoholu i...
- poniedziałek, 31 sie 2015, 20:03
- Forum: Wytwarzanie Wina
- Temat: Żarłoczne Bayanusy
- Odpowiedzi: 14
- Odsłony: 5943
Żarłoczne Bayanusy
Witam bardzo serdecznie. Mam takie pytanie do szanownego grona. Robię wino od dłuższego czasu, ale w tym roku jabłka obrodziły tak obficie, że zainwestowałem w rozdrabniacz i prasę. Zrobiłem nastawy różne z różnymi drożdżami i bez drożdży. Kilka beczek postanowiłem zrobić na drożdżach Bayanus. Start...
- niedziela, 16 sie 2015, 14:33
- Forum: Przywitaj Się!
- Temat: Gromback
- Odpowiedzi: 4
- Odsłony: 1401
Re: Gromback
Ponieważ za każdym razem wyskoczyła jakaś literówka i wszystkie moje wypociny poszły do kosza.
Ale co tam, może teraz będzie łatwiej.
Ale co tam, może teraz będzie łatwiej.
- niedziela, 16 sie 2015, 13:40
- Forum: Przywitaj Się!
- Temat: Gromback
- Odpowiedzi: 4
- Odsłony: 1401
Gromback
Witam bardzo serdecznie.
Ponieważ przedstawiam się już trzeci raz.
Powiem tylko dzień dobry.
Ponieważ przedstawiam się już trzeci raz.
Powiem tylko dzień dobry.