Rozwiązanie jest proste. Do nastawu można użyć węgla w płynie
http://alkohole-domowe.pl/product-pl-33 ... 140-g.html
a jeśli będzie niedosyt pełni smaku to wówczas filtracja przez węgiel granulowany.
Filtracja węglem aktywnym: przefiltrować gotowy zacier czy gotowy produkt ?
-
- Posty: 2739
- Rejestracja: czwartek, 10 lut 2011, 13:56
- Krótko o sobie: Parmezan, Ementaler i Roquefort, Duvel i Trappist - to moje nałogi.
- Ulubiony Alkohol: Im ciekawszy i starszy tym lepszy.
- Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
- Lokalizacja: PL
- Podziękował: 308 razy
- Otrzymał podziękowanie: 432 razy
- Kontakt:
-
- Posty: 60
- Rejestracja: wtorek, 9 sie 2011, 15:06
- Podziękował: 2 razy
- Otrzymał podziękowanie: 3 razy
Re: Filtracja węglem aktywnym: przefiltrować gotowy zacier czy gotowy produkt ?
Jak chcesz coś na szybko przefiltrować to zrób to przez jakiś dzbanek do filtrowania wody, np. brita, dafi itp. Kilka razy używałem tego w ten sposób i daje to dobre efekty nawet przy jednokrotnej filtracji, która trwa kilka minut. Najlepiej przefiltruj po pierwszej i po 2 destylacji a nastaw tylko dobrze wyklaruj a nie filtruj.
-
- Posty: 52
- Rejestracja: sobota, 16 lut 2013, 08:00
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Lokalizacja: Gdańsk
- Otrzymał podziękowanie: 3 razy
Re: Filtracja węglem aktywnym: przefiltrować gotowy zacier czy gotowy produkt ?
To chyba też nie tak. Myślę, że co innego "cukrówka", która moim zdaniem też ma określony smak, a co innego "owocówki" i "zbożówki", które w zasadzie powinny mieć smak. Tylko czy filtrowanie zabije ten smak? Z tego co oglądałem na Discovery, przy produkcji Burbona również używa się filtrów węglowych. Co innego, że te filtry zrobione są z określonego drewna przygotowane w odpowiedni sposób.
profesjonalne strzyżenie psów www.pudliszon.pl
-
- Posty: 118
- Rejestracja: czwartek, 15 sie 2013, 12:55
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem, do czasu;)
- Ulubiony Alkohol: Smaczny i mocny
- Status Alkoholowy: Gorzelnik
- Podziękował: 26 razy
- Otrzymał podziękowanie: 4 razy
Re: Filtracja węglem aktywnym: przefiltrować gotowy zacier czy gotowy produkt ?
Kolego ale dałeś mi do myślenia. Mam deskii dębowe i tak sobie myślę gdyby tak zrobić filtr na węgiel aktywny z czterech desek dębowych o długości metra i szerokości 10cm? Na dole wkleić kawałek rurki miedzianej z zaworem takim jak na kroplowce. Tylko trzeba by dopracować uszczelnienie. Wyobraźcie sobie u góry wpuszczasz bimberek a na dole leci whisky w końcu to filtr dębowy .maf1 pisze:To chyba też nie tak. Myślę, że co innego "cukrówka", która moim zdaniem też ma określony smak, a co innego "owocówki" i "zbożówki", które w zasadzie powinny mieć smak. Tylko czy filtrowanie zabije ten smak? Z tego co oglądałem na Discovery, przy produkcji Burbona również używa się filtrów węglowych. Co innego, że te filtry zrobione są z określonego drewna przygotowane w odpowiedni sposób.
Achim
-
- Posty: 2625
- Rejestracja: wtorek, 10 sty 2012, 11:32
- Krótko o sobie: kombinator - to przede wszystkim
- Ulubiony Alkohol: każdy zrobiony z sercem
- Status Alkoholowy: Specjalista ds. Wyrobu Alkoholu Domowego
- Lokalizacja: Rzeszów
- Podziękował: 50 razy
- Otrzymał podziękowanie: 665 razy
Re: Filtracja węglem aktywnym: przefiltrować gotowy zacier czy gotowy produkt ?
Węgiel aktywny pozbawi szlachetny destylat (owocówka/zbożówka) wszystkich cennych aromatów, więc odpada taki wsad. Do produkcji np. Jacka Danielsa używa się węgla drzewnego (a nie aktywnego) z drewna klonu cukrowego.achimbar pisze:Mam deskii dębowe i tak sobie myślę gdyby tak zrobić filtr na węgiel aktywny z czterech desek dębowych o długości metra i szerokości 10cm?
Tak dobrze to nie ma. Dąb namaka powoli, później powoli oddaje dobroć do alkoholu. Ten proces trwa dłużej niż czas filtracji na węglu. No i węgiel wchłania znaczną część tego, co dąb odda do alkoholu - takie jego zadanie w filtrze. Więc nie będziesz miał whisky, tylko czysty alkohol.achimbar pisze:Wyobraźcie sobie u góry wpuszczasz bimberek a na dole leci whisky w końcu to filtr dębowy .
Fermentować, destylować, zalegalizować!
http://www.piwo.org/topic/13642-domowa-wytwornia-debowa/ - moje przygody z piwem.
http://www.piwo.org/topic/13642-domowa-wytwornia-debowa/ - moje przygody z piwem.
Re: Filtracja węglem aktywnym: przefiltrować gotowy zacier czy gotowy produkt ?
Witam, jestem nowym fanem domowych alkoholi, zaliczyłem już swój pierwszy raz i teraz chciałbym urobek przepuścić przez filtr z aktywnym węglem, i tu zaczyna się problem a mianowicie. Kolumna filtracyjna zrobiona jest z rury nierdzewnej 48mm, ma 110 cm + 3l garczek(przykręcany) W tubie na wylocie jest rurka 3 mm(odbiór przefiltrowanego alkoholu) w garczku 2 mm. Węgiel przygotowałem zgodnie z instrukcją(3x przelany wrzątkiem, wsypany do tuby i dodatkowo przelany jeszcze raz wrzątkiem)i niestety tuba mi się zamuliła, tak mi się wydaje) przez całą noc przeleciało nie całe 2 litry wody i dalej stop. Podpowiedzcie co zrobiłem źle? Czy powodem może być to że rurka odprowadzająca jest umieszczona od spodu tuby a nie z boku? Węgiel Coobra kupiony w sklepie. Z góry dziękuję za pomoc
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.