Filtracja węglem aktywnym: przefiltrować gotowy zacier czy gotowy produkt ?

Zbiór podstawowych wiadomości dla początkujących destylerów.
Awatar użytkownika

JanOkowita
2500
Posty: 2739
Rejestracja: czwartek, 10 lut 2011, 13:56
Krótko o sobie: Parmezan, Ementaler i Roquefort, Duvel i Trappist - to moje nałogi.
Ulubiony Alkohol: Im ciekawszy i starszy tym lepszy.
Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
Lokalizacja: PL
Podziękował: 308 razy
Otrzymał podziękowanie: 432 razy
Kontakt:

Post autor: JanOkowita »

Rozwiązanie jest proste. Do nastawu można użyć węgla w płynie

http://alkohole-domowe.pl/product-pl-33 ... 140-g.html

a jeśli będzie niedosyt pełni smaku to wówczas filtracja przez węgiel granulowany.
Zapraszam do mojego sklepu: https://alkohole-domowe.pl Pokolenie Silver jeszcze daje radę:)

antyklina
50
Posty: 60
Rejestracja: wtorek, 9 sie 2011, 15:06
Podziękował: 2 razy
Otrzymał podziękowanie: 3 razy
Re: Filtracja węglem aktywnym: przefiltrować gotowy zacier czy gotowy produkt ?

Post autor: antyklina »

Jak chcesz coś na szybko przefiltrować to zrób to przez jakiś dzbanek do filtrowania wody, np. brita, dafi itp. Kilka razy używałem tego w ten sposób i daje to dobre efekty nawet przy jednokrotnej filtracji, która trwa kilka minut. Najlepiej przefiltruj po pierwszej i po 2 destylacji a nastaw tylko dobrze wyklaruj a nie filtruj.

maf1
50
Posty: 52
Rejestracja: sobota, 16 lut 2013, 08:00
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Lokalizacja: Gdańsk
Otrzymał podziękowanie: 3 razy
Re: Filtracja węglem aktywnym: przefiltrować gotowy zacier czy gotowy produkt ?

Post autor: maf1 »

To chyba też nie tak. Myślę, że co innego "cukrówka", która moim zdaniem też ma określony smak, a co innego "owocówki" i "zbożówki", które w zasadzie powinny mieć smak. Tylko czy filtrowanie zabije ten smak? Z tego co oglądałem na Discovery, przy produkcji Burbona również używa się filtrów węglowych. Co innego, że te filtry zrobione są z określonego drewna przygotowane w odpowiedni sposób.
profesjonalne strzyżenie psów www.pudliszon.pl

Zbyszek T
200
Posty: 248
Rejestracja: sobota, 2 lut 2013, 08:38
Podziękował: 23 razy
Otrzymał podziękowanie: 32 razy
Re: Filtracja węglem aktywnym: przefiltrować gotowy zacier czy gotowy produkt ?

Post autor: Zbyszek T »

A może pójść na swego rodzaju kompromis i przefiltrować na węglu wodę do chłodzenia :punk:
Awatar użytkownika

achimbar
100
Posty: 118
Rejestracja: czwartek, 15 sie 2013, 12:55
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem, do czasu;)
Ulubiony Alkohol: Smaczny i mocny
Status Alkoholowy: Gorzelnik
Podziękował: 26 razy
Otrzymał podziękowanie: 4 razy
Re: Filtracja węglem aktywnym: przefiltrować gotowy zacier czy gotowy produkt ?

Post autor: achimbar »

maf1 pisze:To chyba też nie tak. Myślę, że co innego "cukrówka", która moim zdaniem też ma określony smak, a co innego "owocówki" i "zbożówki", które w zasadzie powinny mieć smak. Tylko czy filtrowanie zabije ten smak? Z tego co oglądałem na Discovery, przy produkcji Burbona również używa się filtrów węglowych. Co innego, że te filtry zrobione są z określonego drewna przygotowane w odpowiedni sposób.
Kolego ale dałeś mi do myślenia. Mam deskii dębowe i tak sobie myślę gdyby tak zrobić filtr na węgiel aktywny z czterech desek dębowych o długości metra i szerokości 10cm? Na dole wkleić kawałek rurki miedzianej z zaworem takim jak na kroplowce. Tylko trzeba by dopracować uszczelnienie. Wyobraźcie sobie u góry wpuszczasz bimberek a na dole leci whisky ;-) w końcu to filtr dębowy :-P.
Achim
Awatar użytkownika

gr000by
2500
Posty: 2625
Rejestracja: wtorek, 10 sty 2012, 11:32
Krótko o sobie: kombinator - to przede wszystkim
Ulubiony Alkohol: każdy zrobiony z sercem
Status Alkoholowy: Specjalista ds. Wyrobu Alkoholu Domowego
Lokalizacja: Rzeszów
Podziękował: 50 razy
Otrzymał podziękowanie: 665 razy
Re: Filtracja węglem aktywnym: przefiltrować gotowy zacier czy gotowy produkt ?

Post autor: gr000by »

achimbar pisze:Mam deskii dębowe i tak sobie myślę gdyby tak zrobić filtr na węgiel aktywny z czterech desek dębowych o długości metra i szerokości 10cm?
Węgiel aktywny pozbawi szlachetny destylat (owocówka/zbożówka) wszystkich cennych aromatów, więc odpada taki wsad. Do produkcji np. Jacka Danielsa używa się węgla drzewnego (a nie aktywnego) z drewna klonu cukrowego.
achimbar pisze:Wyobraźcie sobie u góry wpuszczasz bimberek a na dole leci whisky ;-) w końcu to filtr dębowy :-P.
Tak dobrze to nie ma. Dąb namaka powoli, później powoli oddaje dobroć do alkoholu. Ten proces trwa dłużej niż czas filtracji na węglu. No i węgiel wchłania znaczną część tego, co dąb odda do alkoholu - takie jego zadanie w filtrze. Więc nie będziesz miał whisky, tylko czysty alkohol.
Fermentować, destylować, zalegalizować!
http://www.piwo.org/topic/13642-domowa-wytwornia-debowa/ - moje przygody z piwem.
Awatar użytkownika

achimbar
100
Posty: 118
Rejestracja: czwartek, 15 sie 2013, 12:55
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem, do czasu;)
Ulubiony Alkohol: Smaczny i mocny
Status Alkoholowy: Gorzelnik
Podziękował: 26 razy
Otrzymał podziękowanie: 4 razy
Re: Filtracja węglem aktywnym: przefiltrować gotowy zacier czy gotowy produkt ?

Post autor: achimbar »

Ja tak napisałem trochę z przymrużeniem oka. Sam pomysł na filtr chyba nie jest zly, pomijajac wsad do niego.
Achim

Mozdek
1
Posty: 1
Rejestracja: poniedziałek, 11 cze 2012, 16:15
Re: Filtracja węglem aktywnym: przefiltrować gotowy zacier czy gotowy produkt ?

Post autor: Mozdek »

Witam, jestem nowym fanem domowych alkoholi, zaliczyłem już swój pierwszy raz i teraz chciałbym urobek przepuścić przez filtr z aktywnym węglem, i tu zaczyna się problem a mianowicie. Kolumna filtracyjna zrobiona jest z rury nierdzewnej 48mm, ma 110 cm + 3l garczek(przykręcany) W tubie na wylocie jest rurka 3 mm(odbiór przefiltrowanego alkoholu) w garczku 2 mm. Węgiel przygotowałem zgodnie z instrukcją(3x przelany wrzątkiem, wsypany do tuby i dodatkowo przelany jeszcze raz wrzątkiem)i niestety tuba mi się zamuliła, tak mi się wydaje) przez całą noc przeleciało nie całe 2 litry wody i dalej stop. Podpowiedzcie co zrobiłem źle? Czy powodem może być to że rurka odprowadzająca jest umieszczona od spodu tuby a nie z boku? Węgiel Coobra kupiony w sklepie. Z góry dziękuję za pomoc
Tuba Filtracyjna.JPG
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Pierwsze Kroki”