Dziwne coś w butelce po zabutelkowaniu
-
Autor tematu - Posty: 4
- Rejestracja: sobota, 19 wrz 2015, 07:47
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Lokalizacja: Wieliczka
- Otrzymał podziękowanie: 1 raz
Witam, około tygodnia temu zabutelkowałem moje wino, odstawiłem do piwnicy i zauważyłem że w butelkach zaczął się pojawiać dziwny osad (wygląda jak jakaś meduza, pajęczyna przesuwająca się po butelce tak ospale) czy to jest normalne? Wino po otwarciu jednej z butelek smakuje normalnie, na razie to coś nie wpłynęło na smak.
-
- Posty: 643
- Rejestracja: piątek, 27 gru 2013, 23:54
- Podziękował: 9 razy
- Otrzymał podziękowanie: 145 razy
Re: Dziwne coś w butelce po zabutelkowaniu
Podobnie wyglądają pleśnie, czasami nawet takie galaretowate jak to określiłeś meduza.
Po czasie smak robi się stęchło pleśniowy.
Ale? może miałeś słabo sklarowane to winko i jeszcze wytrącił się osad.
Czasmi wino wydaje się piękne krystaliczne jak diament a po czasie na dnie jeszcze coś osiądzie.
Osady z reguły są na dnie. Pleśnie na powierzchni lub pod nią
Po czasie smak robi się stęchło pleśniowy.
Ale? może miałeś słabo sklarowane to winko i jeszcze wytrącił się osad.
Czasmi wino wydaje się piękne krystaliczne jak diament a po czasie na dnie jeszcze coś osiądzie.
Osady z reguły są na dnie. Pleśnie na powierzchni lub pod nią
Alkohol nikomu nie rozwiązał problemów.
Ale wielu pomógł o nich zapomnieć.
Ale wielu pomógł o nich zapomnieć.
-
- Posty: 2739
- Rejestracja: czwartek, 10 lut 2011, 13:56
- Krótko o sobie: Parmezan, Ementaler i Roquefort, Duvel i Trappist - to moje nałogi.
- Ulubiony Alkohol: Im ciekawszy i starszy tym lepszy.
- Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
- Lokalizacja: PL
- Podziękował: 308 razy
- Otrzymał podziękowanie: 432 razy
- Kontakt:
Re: Dziwne coś w butelce po zabutelkowaniu
Czy wysterylizowałeś butelki ? (np. w piekarniku, 200 st.C przez 20 minut). Przed butelkowaniem warto też zastosować stoper fermentacji https://alkohole-domowe.pl/product-pl-6 ... tacji.html, który ubije drożdże i zabezpieczy wino bakteriologicznie.
Zapraszam do mojego sklepu: https://alkohole-domowe.pl Pokolenie Silver jeszcze daje radę:)
-
Autor tematu - Posty: 4
- Rejestracja: sobota, 19 wrz 2015, 07:47
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Lokalizacja: Wieliczka
- Otrzymał podziękowanie: 1 raz
-
Autor tematu - Posty: 4
- Rejestracja: sobota, 19 wrz 2015, 07:47
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Lokalizacja: Wieliczka
- Otrzymał podziękowanie: 1 raz