Witam. Jestem w trakcie zbierania gratów do stworzenia coś na ten wzór:
http://allegro.pl/destylator-kolumna-al ... 44076.html.
Pytanie dla znawców tematu. Czy warto dorabiać mocowanie do zbiornika od kuchni polowej który już mam od dziada pradziada, coś takiego
http://allegro.pl/kociol-50-l-kuchnia-p ... 15384.html
czy lepiej zainwestować i kupić kega 50l? Czy w zbiorniku wylot kolumny musi być na środku czy może być z boku? Ze względów fizycznych (zamykanie tego zbiornika) niestety dyskwalifikuje umieszczenie czego kolwiek na środku. Nie chciałbym się pchać w niepotrzebne koszty. Pomysł był dospawanie do brzegu zbiornika rury kwasowej fi 63,5mm do tego kryza kwas natomiast od strony kolumny kryza mosiądz i rura miedziana fi 64. Chyba jedyne słuszne połączenie w tym przypadku? A może się mylę.
Z góry dziękuje za wszystkie uwagi.
Czy warto wykorzystać gar z kuchni polowej 50l.
-
- Posty: 887
- Rejestracja: środa, 19 wrz 2012, 00:23
- Krótko o sobie: Psotnik, dłubacz i leń patentowany.
- Status Alkoholowy: Destylator
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 97 razy
- Otrzymał podziękowanie: 171 razy
Re: Czy warto wykorzystać gar z kuchni polowej 50l.
Cześć!
Wylot kolumny może być umieszczony z boku, żaden problem, a taki gar możesz śmiało wykorzystać. Przejrzyj tylko uważnie tematy tyczące grzania.
Co do projektu samej kolumny znów: ODPUŚĆ SOBIE. Wybacz wielkie litery, ale to ważne - jest to przestarzały nieco system i możesz od razu budować coś lepszego. Nie dalej jak dwa tygodnie temu były omawiane wynalazki od tego sprzedawcy tu na forum, jeszcze bodaj ze dwóch kolegów pytało o ten sprzęt.
O, proszę: http://alkohole-domowe.com/forum/viewto ... 93#p126393
Wylot kolumny może być umieszczony z boku, żaden problem, a taki gar możesz śmiało wykorzystać. Przejrzyj tylko uważnie tematy tyczące grzania.
Co do projektu samej kolumny znów: ODPUŚĆ SOBIE. Wybacz wielkie litery, ale to ważne - jest to przestarzały nieco system i możesz od razu budować coś lepszego. Nie dalej jak dwa tygodnie temu były omawiane wynalazki od tego sprzedawcy tu na forum, jeszcze bodaj ze dwóch kolegów pytało o ten sprzęt.
O, proszę: http://alkohole-domowe.com/forum/viewto ... 93#p126393
-
- Posty: 643
- Rejestracja: piątek, 27 gru 2013, 23:54
- Podziękował: 9 razy
- Otrzymał podziękowanie: 145 razy
Re: Czy warto wykorzystać gar z kuchni polowej 50l.
Jak dobrze pamiętam kotły tego typu są aluminiowe. I tu pierwszy problem, z mocowaniem kolumny. Albo kombinowanie ze skręcanymi przejściówkami, spawaniem aluminium itp. A poza tym wydaje on mi się taki nieporęczny.
A za te pieniądze masz 3 KEGi. Albo kocioł z nierdzewki szyty na miarę.
A za te pieniądze masz 3 KEGi. Albo kocioł z nierdzewki szyty na miarę.
Alkohol nikomu nie rozwiązał problemów.
Ale wielu pomógł o nich zapomnieć.
Ale wielu pomógł o nich zapomnieć.
Re: Czy warto wykorzystać gar z kuchni polowej 50l.
Po pierwsze na 100% jest z nierdzewki i dodam że nowsze miały płaszcz olejowy więc jak najbardziej się nadaję a po drugie zbiornik mam w posiadaniu więc nie muszę kupować ale o tym pisałem na początkuW_TG pisze:Jak dobrze pamiętam kotły tego typu są aluminiowe.
A za te pieniądze masz 3 KEGi. Albo kocioł z nierdzewki szyty na miarę.
Re: Czy warto wykorzystać gar z kuchni polowej 50l.
Dobra pytanie nr. 2.
Posiadam zawór sms zespolony razem z rurkami. Chciałem wykorzystać to połączenie jak wiadomo do demontażu kolumny od zbiornika. Problem jest taki ,że rury i zawór ma średnice jakieś 50mm a miedziana ma 64. Czy zwężka miedzy zbiornikiem a kolumną to duży problem?
Posiadam zawór sms zespolony razem z rurkami. Chciałem wykorzystać to połączenie jak wiadomo do demontażu kolumny od zbiornika. Problem jest taki ,że rury i zawór ma średnice jakieś 50mm a miedziana ma 64. Czy zwężka miedzy zbiornikiem a kolumną to duży problem?