Drożdże T Vodka StarT Vodka Star używany jest specjalny rodzaj drożdży, który zmniejsza ilość niepożądanych produktów fermentacji. Otrzymany alkohol jest łagodny i delikatny w smaku, bez nieprzyjemnych zapachów.
Cena: 9,20 zł
Tytuł: Czy bać się "trujących" dodatków w stopach?
Napisane: piątek, 18 gru 2009, 21:32
Witam ,
Moje pytanie brzmi:
Można stosować elementy do produkcji właśnie tego stopu miedzi??
Otóż fosforobrąz jest stopem miedzi z cyną i fosforem czerwonym (1%), na Wikipedii jest napisane że jest nierozpuszczany w wodzie ani w żadnym rozpuszczalniku. http://pl.wikipedia.org/wiki/Fosfor_czerwony. Mam nadzieje że pomożecie mi w rozwiązaniu tego problemu. Pozdrawiam pfp100
Oczywiście, że z brązu fosforowego można wykonywać elementy aparatury! To, że zawiera w swoim składzie fosfor nie oznacza że ten pierwiastek jest w nim w stanie wolnym. Podobnie zawartość siarki w stali z której buduje się kolumny nie powoduje smrodu zgniłych jaj, czy ołów zawarty w mosiądzu złączki nie zatruje destylatu. Stopy metali nie jest mieszaniną z której można po spiłowaniu na pył "powyciągać" pęsetą poszczególne składniki.
Takim przykładem na potwierdzenie tych słów jest stop łożyskowy Ł6As o składzie:
zawiera potwornie trujący arsen a ponadto zabójczy kadm i antymon. Ale odlewa się go jak inne stopy i obrabia na zwykłych tokarkach i nikt się jeszcze przy tym nie zatruł. A to dlatego, że metale te nie występują w stanie wolnym tylko w nieszkodliwych związkach bądź roztworach stałych.
______________________________________________________________________ أسامة بن لادن
Pewnie chodziło koledze o "rozwiane" A propos stopów-kumpel w robocie kiedyś robił bimber metoda czajniczkową i chłodnicę nawijał sam z czystej rurki miedzianej.Na powierzchni destylatu pod światło dało się delikatnie zauważyć drobniutkie cząsteczki miedzi.Problem znikł gdy zrobił chłodniczkę z rurki mosiężnej.
Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 0 gości