cukrowy posmak wina

Fermentacja, otrzymywanie moszczu, filtracja, butelkowanie, przechowywanie, choroby i wady wina, pasteryzacja, szczepienie drożdżami, itp...

Autor tematu
068lukas
5
Posty: 7
Rejestracja: piątek, 7 lis 2014, 21:22

Post autor: 068lukas »

Witam. Co oznacza lekki posmak cukru w winach półwytrawnych? Zalatuje takim jakby czymś wędzonym czy karmelowym. Efekt ten wystąpił w winie jabłkowo-porzeczkowym (ma pół roku) i w winie z dzikiej róży (2miesiące). To może być wina drożdży?
Awatar użytkownika

siwy1121
350
Posty: 396
Rejestracja: sobota, 17 wrz 2011, 10:39
Krótko o sobie: Zanim znalazłem tą stronę myślałem, że wiem naprawdę dużo o wyrobie wina... To był dla mnie cios
Ulubiony Alkohol: wino
Status Alkoholowy: Winiarz
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 10 razy
Otrzymał podziękowanie: 25 razy
Re: cukrowy posmak wina

Post autor: siwy1121 »

Napisz coś więcej, jakie proporcje, drożdże itp. Skoro masz tak w dwóch winach, pewnie gdzieś popełniasz błąd, może nie wystarczająco czysty sprzęt.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Wytwarzanie Wina”