Nie do końca jest to prawda. Albo inaczej - nie jest to cała prawda
Przeczytaj ten artykuł - http://www.portalspozywczy.pl/slodycze- ... 11625.html
Skąd jednak informacja o wanilinie z krowiego łajna?
Ano stąd, że w 2006 roku grupa japońskich badaczy kierowana przez Mayu Yamamoto opublikowała informacje o możliwości wyizolowania waniliny z kału krowiego. Wytwarzanie tego związku tą metodą jest tańsze, niż pozyskiwanie go z wanilii. Odkrycie to przyniosło Mayu Yamamoto nagrodę Ig Nobla w roku 2007, a z okazji ceremonii rozdania nagród jedna z lodziarni w Cambridge wprowadziła do menu, jako jednorazową ciekawostkę, lody waniliowe o nazwie Yum-A-Moto Vanilla Twist zawierające wanilinę uzyskaną z krowiego kału.
Smacznego
Cukier waniliowy vs laski wanilii
-
- Posty: 383
- Rejestracja: piątek, 9 paź 2015, 19:28
- Ulubiony Alkohol: Przede wszystkim własny
- Status Alkoholowy: Drinker
- Lokalizacja: Wielkopolska okolice Leszna
- Podziękował: 24 razy
- Otrzymał podziękowanie: 48 razy
- Kontakt:
Re: Cukier waniliowy vs laski wanilii
Radius wodę też pijemy z oczyszczonych ścieków, i nikt nie mówi że śmierdzi czy smakuje szambem czego oczy nie widzą i mózg nie wie, tego sercu nie żal.
Po drogach jeździ masa świrów i psychopatów. Pędzą na złamanie karku, nie zważając na nic... Aż czasami trudno mi ich wyprzedzić.
https://www.alkoholeforum.pl
https://www.alkoholeforum.pl
-
online
- Posty: 7344
- Rejestracja: sobota, 23 paź 2010, 16:20
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: Swój własny
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Lokalizacja: Polska południowa
- Podziękował: 397 razy
- Otrzymał podziękowanie: 1696 razy
Re: Cukier waniliowy vs laski wanilii
@kamilpl82,a mi się zawsze wydawało, że z ujęć głębinowych, rzecznych lub zalewowych No chyba, że jednak z oczyszczalni ścieków
Wracając do meritum to jeszcze kilka informacji o wanilii i wanilinie
Wracając do meritum to jeszcze kilka informacji o wanilii i wanilinie
Po wieloetapowej procedurze 'fermentacji', a właściwie kontrolowanego przejrzewania owoców wanilii (Vanilla planifolia, a także V. pompona i V. tahitensis) otrzymuje się produkt zwany 'laseczkami wanilii' - długie, czarno-brunatne strąki, czasem pokryte delikatnym nalotem białych, iglastych kryształków.
Te kryształki to wanilina (C8H8O3) o dosyć skomplikowanej nazwie chemicznej - 4-hydroksy-3-metoksybenzaldehyd, powstająca w wyniku enzymatycznego rozkładu glukozydu zwanego glukowaniliną. Glukowanilina jest bezwonna, dopiero jej enzymatyczna hydroliza uwalnia wonną wanilinę i na to potrzebny jest czas i cała procedura 'fermentacji'.
Ale wanilia jako przyprawa to nie tylko wanilina. Szczegółowe badania chemiczne wskazują, że skromny strączek wanilii wydziela ponad 300 lotnych związków chemicznych i dopiero ta kompozycja daje bukiet wrażeń zapachowych, który od ponad tysiąca lat uprzyjemnia jedzenie.
W kilkanaście lat potem, jak Gobley w 1858 roku wyodrębnił czystą, wonną substancję z wanilii, skrystalizował, i nazwał ją waniliną, udało się ustalić jej naturę chemiczną i w 1876 udało się także uzyskać ją syntetycznie. Początkowo jednak synteza była kosztowna i mogła być prowadzona tylko na skalę laboratoryjną. Dopiero opracowanie taniej metody otrzymywania waniliny z ługów posulfitowych powstających podczas produkcji celulozy zmieniło radykalnie sytuację na rynku światowym. Wanilina syntetyczna, jako środek zapachowy, okazała się wielokrotnie tańsza od laseczek wanilii, czy ekstraktu ze strąków. Zmieniło to także losy plantatorów w szeregu krajów tropikalnych, wielu z nich zbankrutowało. Ale inni potrafili na tym zrobić grube pieniądze. Produkowana masowo wanilina znalazła zastosowanie we wielu gałęziach przemysłu, nie tylko spożywczego.
Do Polski wanilina trafiła głównie dzięki działalności firmy Dr. Oetkera, mającej już przed wojną swoją filię w Oliwie (działającą do teraz).
SPIRITUS FLAT UBI VULT