Alembik miedziany z dzbana
Witam, nabyłem oto takie cudeńko i planuję z niego poczynić alembik. Dzban ma srednicę ok 35 cm w najszerszym miejscu, planuję tak jak stoi od dołu zrobiś przyłącze do kega a górę wyprowadzić na zwężeniu do chłodnicy liebiga. Jak sądzicie , będzie coś z tego ?
http://olx.pl/oferta/bardzo-duzy-miedzi ... czmij.html
http://olx.pl/oferta/bardzo-duzy-miedzi ... czmij.html
-
- Posty: 5230
- Rejestracja: poniedziałek, 18 kwie 2011, 13:31
- Krótko o sobie: "...coqito ergo sum..."
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Lokalizacja: Land Krzyżaków. Pogranicze Prus wschodnich.
- Podziękował: 1292 razy
- Otrzymał podziękowanie: 2744 razy
Re: Alembik miedziany z dzbana
A dlaczego tak sądzisz?
,Dave pisze:... pomysł z chlodnica liebiga jest nietrafiony, ...
A dlaczego tak sądzisz?
Pozostaję: otwarty, elastyczny i ciekawy.
TEORIA jest wtedy gdy wszystko wiemy i nic nie działa
PRAKTYKA jest wtedy gdy wszystko działa a my nie wiemy dlaczego
My łączymy Teorię z praktyką czyli nic nie działa i nikt nie wie dlaczego
TEORIA jest wtedy gdy wszystko wiemy i nic nie działa
PRAKTYKA jest wtedy gdy wszystko działa a my nie wiemy dlaczego
My łączymy Teorię z praktyką czyli nic nie działa i nikt nie wie dlaczego
-
- Posty: 181
- Rejestracja: piątek, 6 mar 2015, 23:30
- Podziękował: 7 razy
- Otrzymał podziękowanie: 25 razy
Re: Alembik miedziany z dzbana
Mam 60cm chłodnice liebiga na wyjściu z OLM a destylat nie jest wystarczajaco chłodny, tj. zakładane 20* ktore chciałem osiągnąć do poprawnego pomiaru przy destylacji smakowej. Przy pot still'u kontakt par z taka chlodnica musiałby odbywać sie na długości ponad jednego metra, ponadto klasyczna wężownica miedziana w której opary oraz skroplony destylat bedą miały dłuższy kontakt z miedzią co wydaje mi się, korzystnie wpłynie na smak i zapach oraz wyrówna braki miedzi w zbiorniku
-
- Posty: 1312
- Rejestracja: poniedziałek, 18 lis 2013, 11:10
- Krótko o sobie: hymm?? lubię wszystko co samemu zrobię.
Wkładam w to dużo serducha.
Staram się korzystać z życia pełnymi garściami i co chwilę
znajduję nowe hobby, zostają tylko te,
które sprawiają mi radochę. - Ulubiony Alkohol: wódki smakowe, wino wytrawne
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Lokalizacja: poznań
- Podziękował: 157 razy
- Otrzymał podziękowanie: 198 razy
Re: Alembik miedziany z dzbana
Chłodnica ma ma za zadanie ochłodzić pary na tyle by je skroplić a nie na tyle by można robić pomiar %. Czy z Twojej 60cm chłodnicy kapie czy paruje drogi kolego?? Jeżeli kapie to chłodnica daje radę i poradzi sobie z tym co próbuje "stytać" kolega z wazonu.
Edit:
Dodam jeszcze, że zrobiłem 28cm, wymiar całkowity (fi15/28), chłodnice do OLM'a i też działała
Edit:
Dodam jeszcze, że zrobiłem 28cm, wymiar całkowity (fi15/28), chłodnice do OLM'a i też działała
Ostatnio zmieniony wtorek, 24 lis 2015, 20:59 przez ramzol, łącznie zmieniany 3 razy.
Jak mogę to pomogę, ale zaznaczam byle czego nie piję.
-
- Posty: 5230
- Rejestracja: poniedziałek, 18 kwie 2011, 13:31
- Krótko o sobie: "...coqito ergo sum..."
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Lokalizacja: Land Krzyżaków. Pogranicze Prus wschodnich.
- Podziękował: 1292 razy
- Otrzymał podziękowanie: 2744 razy
Re: Alembik miedziany z dzbana
Jest to skraplacz jak każdy inny. Ma skraplać i spełnia swoją rolę jak należy. Jest kompaktowa, wygodna w użyciu i może być podpięta do różnego rodzaju sprzętu. Oprócz alembika także do kolumny rektyfikacyjnej, kolumny półkowej a nawet do zwykłego Pot-stilla. Jest nieprawdą, że nie potrafi schłodzić skropliny do 20ºC. Ja też mam tylko 60cm i u mnie schładza aż za bardzo. Musze puszczać wodę naprawdę bardzo minimalnie. Jedynym sprzętem gdzie nie daje rady schłodzić do temp. 20ºC to jest kolumna półkowa. Ale mi to nie przeszkadza. Mierzę temperaturę uchodzącego destylatu i przy pomocy odpowiednich tabel odczytuję różnice. Zapamiętuję i trzymam się jej do końca odbioru serca. Ot i wszystko.
Jeszcze raz powtórzyłem ten cytat, gdyż moim zdaniem jest zbyt kategorycznym stwierdzeniem.Dave pisze:...pomysł z chlodnica liebiga jest nietrafiony,...
Jest to skraplacz jak każdy inny. Ma skraplać i spełnia swoją rolę jak należy. Jest kompaktowa, wygodna w użyciu i może być podpięta do różnego rodzaju sprzętu. Oprócz alembika także do kolumny rektyfikacyjnej, kolumny półkowej a nawet do zwykłego Pot-stilla. Jest nieprawdą, że nie potrafi schłodzić skropliny do 20ºC. Ja też mam tylko 60cm i u mnie schładza aż za bardzo. Musze puszczać wodę naprawdę bardzo minimalnie. Jedynym sprzętem gdzie nie daje rady schłodzić do temp. 20ºC to jest kolumna półkowa. Ale mi to nie przeszkadza. Mierzę temperaturę uchodzącego destylatu i przy pomocy odpowiednich tabel odczytuję różnice. Zapamiętuję i trzymam się jej do końca odbioru serca. Ot i wszystko.
Pozostaję: otwarty, elastyczny i ciekawy.
TEORIA jest wtedy gdy wszystko wiemy i nic nie działa
PRAKTYKA jest wtedy gdy wszystko działa a my nie wiemy dlaczego
My łączymy Teorię z praktyką czyli nic nie działa i nikt nie wie dlaczego
TEORIA jest wtedy gdy wszystko wiemy i nic nie działa
PRAKTYKA jest wtedy gdy wszystko działa a my nie wiemy dlaczego
My łączymy Teorię z praktyką czyli nic nie działa i nikt nie wie dlaczego
-
- Posty: 312
- Rejestracja: środa, 19 mar 2014, 12:43
- Podziękował: 7 razy
- Otrzymał podziękowanie: 48 razy
Re: Alembik miedziany z dzbana
Mam 42cm płaszcza w mojej miedzianej kolumnie i mam destylat w temperaturze do pomiaru przy przepłwie wody 32 litry na godzinę. Może za mało wody puszczasz?Dave pisze:Mam 60cm chłodnice liebiga na wyjściu z OLM a destylat nie jest wystarczajaco chłodny, tj. zakładane 20* ktore chciałem osiągnąć do poprawnego pomiaru przy destylacji smakowej.
-
- Posty: 1312
- Rejestracja: poniedziałek, 18 lis 2013, 11:10
- Krótko o sobie: hymm?? lubię wszystko co samemu zrobię.
Wkładam w to dużo serducha.
Staram się korzystać z życia pełnymi garściami i co chwilę
znajduję nowe hobby, zostają tylko te,
które sprawiają mi radochę. - Ulubiony Alkohol: wódki smakowe, wino wytrawne
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Lokalizacja: poznań
- Podziękował: 157 razy
- Otrzymał podziękowanie: 198 razy
Re: Alembik miedziany z dzbana
Wracając do pytania zadanego na górze Kombinuj Wać Pan, kombinuj, bo kto nie kombinuje łyski ze szklunki nie pije.
http://alkohole-domowe.com/forum/czy-be ... ml#p132355
A jak się będzie nazywało to już chyba mało ważne
http://alkohole-domowe.com/forum/czy-be ... ml#p132355
A jak się będzie nazywało to już chyba mało ważne
Jak mogę to pomogę, ale zaznaczam byle czego nie piję.