Zmiana ilości cukru w cukrze - czy cukier jest coraz gorszy?

Technologia najprostszych nastawów opartych na cukrze.

witas
30
Posty: 42
Rejestracja: sobota, 4 wrz 2021, 14:09
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Podziękował: 49 razy
Otrzymał podziękowanie: 6 razy

Post autor: witas »

wr00na pisze: Dziś zmierzyłem blg, po 6 dobach jest 7 blg, a powinno już kończyć. To jest prawdopodobny winowajca - zmniejszenie tempa przerobu.

Teraz trzeba odkryć dlaczego spadło tempo..
wr00na pisze: Nie ma problemu z cukrem - cukier jest w porządku. Drożdże, proces, kolumna również.
...
Niestety dla mojego procesu te wahania jak widać to zbyt dużo i zamiast 7dni, to samo przerabia się 11-12.

Postawiłem drugi testowy nastaw, ale już w łazience, gdzie temperatura nie spada poniżej 22 stopnie i już po BLG widać, że wszystko jest w porządku.
Hehe, czyli problemem jest niedofermentowany nastaw. Wynika wniosek, że prowadzisz fermentację "w ciemno" - bez kontroli końcowego BLG? 7 dni fermentacji, siup do gara i na rurki?

użytkownik usunięty
Re: Zmiana ilości cukru w cukrze - czy cukier jest coraz gorszy?

Post autor: użytkownik usunięty »

No raczej :)
Nastawy, zawsze pracowały tyle a tyle czasu w ciepełku, więc bezproblemowo, poniżej 0 °Blg schodziły. Rutynowo, gdy minęła określona ilość dni fermentacji autor tematu, nie mierząc °Blg, wlewał je mętne i niedofermentowane do kotła nie wiedząc, że nowe, chłodniejsze miejsce, wniesie opóźnienie i znacznie spowolni fermentację. Sporo stracił. Wystarczyło wrzucić ten cukromierz. Doszedłby.

Autor tematu
wr00na
10
Posty: 15
Rejestracja: poniedziałek, 3 wrz 2012, 15:46
Otrzymał podziękowanie: 6 razy
Re: Zmiana ilości cukru w cukrze - czy cukier jest coraz gorszy?

Post autor: wr00na »

Nie ma spadku wydajności cukru. Temat do zamknięcia.

Po prostu za wcześnie wrzucałem na maszynę, rutynowo. Nie zauważyłem, że nie został cały cukier przerobiony. A nie został, przez temperaturę.
Awatar użytkownika

rozrywek
4500
Posty: 4904
Rejestracja: niedziela, 25 kwie 2010, 09:02
Krótko o sobie: lubię cos sposocić, a potem to wypić( w doborowym towarzystwie)
Ulubiony Alkohol: Chivas Regal, dobra psotka, czasem mineralka gazowana
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 561 razy
Otrzymał podziękowanie: 844 razy
Re: Zmiana ilości cukru w cukrze - czy cukier jest coraz gorszy?

Post autor: rozrywek »

Odpowiem ci cytatem w którym wszystkie odpowiedzi były zawarte:
rozrywek pisze:Nie ma rutyny w naszym hobby.
Stawiam na temperaturę .
Podpowiedział ci wyraźnie kol @defacto.
Są pewne zmienne, i trzeba na to brać poprawkę.
Nie szukaj w cukrze przyczyn.
Jak blg dundru jest normalne,, to powinno być ok.

Stawiam na pośpiech, poczekaj chwilę, wtedy zmierz.
Oraz, jeśli masz powtarzalność procesu, i jesteś kumaty, z tego co czytam, to BLG masz na sporym plusie.
Do tego na przyszłość:
Blg startowe ustawiasz tak: matematyką, oraz cukromierzem.

Blg końcowe mierzy się nie kalendarzem i zegarkiem, a cukromierzem.

Teraz, przeczytaj pierwsze zdanie cytatu gościa co wkleiłem.
O rutynie.
Teraz wiaderko wody na łeb:
Proces, również prowadzisz rutynowo, a to błąd. Kierujesz się wskazaniami termometrów, bez roli operatora.
A napisałem ci wyraźnie w innym poście....abyś pociągnął do ZERA.
Nie sugerowałem, abyś ciągnął do tej samej damy, ale podstawić flaszkę i potem matematycznie dodać, przedgon, serce i pogon. Właściwy uzysk wyjdzie sam.
Do zera, przejść na tryb ps i momentalnie odebrać wszystko, aby nie ślęczeć przy odbiorze godzinami, potem ten pogon zmierzyć, i w pindu wylać, to tak na przyszłość.

Dalej:
Spóźniona reakcja na zmniejszony odbiór. To powinno cię od razu zastanowić, litra mniej z takich samych nastawów? Masz refleks.

Nauka najlepsza wtedy, jak ci się skojarzy z czymś. Tobie się skojarzy z 6-cioma litrami spirytusu, którego nie uzyskałeś, ponieważ poszło w kibel.

Także powiedz rutynie....spadaj mała.
Mierz, sprawdzaj, kontroluj.

Pozdrawiam serdecznie Rozrywek.
pędzę bo nigdzie mi się nie śpieszy............

witas
30
Posty: 42
Rejestracja: sobota, 4 wrz 2021, 14:09
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Podziękował: 49 razy
Otrzymał podziękowanie: 6 razy
Re: Zmiana ilości cukru w cukrze - czy cukier jest coraz gorszy?

Post autor: witas »

Co by nie było to kolega @wr00na otrzymał dobrą lekcję dotyczącą fermentacji nastawów. No i lekcja, że rutyna może zgubić. Podejrzewam, że każdy z nas kiedyś w przeszłości zrobił coś źle; człowiek uczy się na błędach. Kara nałożyła się sama - mniejszy urobek :) Fajnie, że kol. @wr00na znalazł (być może za pomocą wpisów innych użytkowników w tym temacie) przyczynę błędu. Ja mu kibicuję i życzę samych udanych nastawów.

użytkownik usunięty
Re: Zmiana ilości cukru w cukrze - czy cukier jest coraz gorszy?

Post autor: użytkownik usunięty »

Cześć.
witas pisze:No i lekcja, że rutyna może zgubić.
Ponieważ rutyna, jest gorsza niż niewiedza.
@wr00na :ok:
ODPOWIEDZ

Wróć do „Nastawy cukrowe”