Zmętnienie w trakcie psocenia

Wstępna obróbka zacierów i redestylacja z wykorzystaniem podstawowych metod kociołkowych.

Autor tematu
barbi111
2
Posty: 4
Rejestracja: środa, 15 mar 2017, 14:29
Otrzymał podziękowanie: 1 raz

Post autor: barbi111 »

Hej,
Koledzy pomóżcie. Nie jestem biegły w tych tematach. Mam podstawy zestaw. Garnek z wylotem. Deflegmator (szklany) oraz chłodnica (szklana). Wiele razy już to robiłem dlatego powstała sytuacja mnie zaskoczyła. Nastaw przygotowany, cukrowy, klarowny. Wszystko ok. W trakcie psocenia po około 3 litrach (wynik klarowny, rozpoczęty na około 80%) po osiągnięciu 60% nagle zaczął robić się mętny. W deflegmatorze zaczęła się zbierać piana. Wyniku już nie mierzyłem, pod względem procentów. Po otwarciu garnka na ściankach jakaś pianka.
Wylałem pozostałość. Ponieważ zbieram psotkę w butelkach 2 litrowych, pierwsze dwa litry piękne, procentowe i klarowne. Ale ten ostatni litr, który został zabrudzony mlecznym wynikiem.... Nie wiem co robić. Czy to jest do przepuszczenia jeszcze raz? Co było przyczyną powstania piany i mlecznego zabarwienia wyniku.
Nastaw typowy cukier, drożdże gorzelnicze wg. instrukcji. Leżakowanie 5 miesięcy. Klarowny i bez nieprzyjemnych smaków (próbowałem ;) )
Pozdrawiam.
p.s. Zanim napisałem przeglądnąłem forum i niestety nie znalazłem odpowiedzi dlatego postanowiłem napisać.
Ostatnio zmieniony wtorek, 3 maja 2022, 21:45 przez Qba, łącznie zmieniany 1 raz.
promocja
Awatar użytkownika

rozrywek
4500
Posty: 4941
Rejestracja: niedziela, 25 kwie 2010, 09:02
Krótko o sobie: lubię cos sposocić, a potem to wypić( w doborowym towarzystwie)
Ulubiony Alkohol: Chivas Regal, dobra psotka, czasem mineralka gazowana
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 561 razy
Otrzymał podziękowanie: 848 razy
Re: Zmętnienie w trakcie psoecenia

Post autor: rozrywek »

Bardziej chaotycznie już się nie dało?

Na moje oko to dowaliłeś tyle mocy, że by pociągnęło złoty pociąg.

Opisz to proszę jeszcze raz.
Po kolei, cukrówka się zapieniła?
To jest technicznie niewykonalne.

Na moje drugie oko, to ty tam wlałeś pracujący nastaw.


Jeszcze raz to opisz, tylko porządnie.
pędzę bo nigdzie mi się nie śpieszy............
Awatar użytkownika

drgranatt
1900
Posty: 1909
Rejestracja: poniedziałek, 13 lip 2009, 11:04
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Nemiroff Smorodina
Status Alkoholowy: Popijacz Okazyjny
Lokalizacja: 3-city
Podziękował: 127 razy
Otrzymał podziękowanie: 208 razy
Re: Zmętnienie w trakcie psoecenia

Post autor: drgranatt »

barbi111 pisze:Hej,
Koledzy pomóżcie. Nie jestem biegły w tych tematach...
Moim zdaniem to za mocno grzałeś i pogonow naciągnąłeś. Destylat zaczyna lecieć mętny ja przedostają się pogony.
"最不喜欢的粗鲁所持的以及各种各样的虚伪的混蛋。"
http://alkohole-domowe.com/forum/regulatory-drgranatta-t6000.html
Awatar użytkownika

Ziojo
10
Posty: 19
Rejestracja: czwartek, 3 wrz 2015, 20:13
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 3 razy
Otrzymał podziękowanie: 2 razy
Re: Zmętnienie w trakcie psoecenia

Post autor: Ziojo »

Ty leżakujesz nastaw 5 miesięcy? Dobrze zrozumiałem?

HeniekStarr
600
Posty: 632
Rejestracja: poniedziałek, 19 lip 2021, 02:57
Podziękował: 182 razy
Otrzymał podziękowanie: 121 razy
Re: Zmętnienie w trakcie psoecenia

Post autor: HeniekStarr »

Tak z ciekawości:
Trzymałeś cukrówkę 5 miesięcy po zakończeniu fermentacji przypadkiem czy w jakimś konkretnym celu?
Awatar użytkownika

AAmatorek
350
Posty: 396
Rejestracja: poniedziałek, 13 gru 2021, 10:55
Podziękował: 112 razy
Otrzymał podziękowanie: 15 razy
Re: Zmętnienie w trakcie psocenia

Post autor: AAmatorek »

Najprawdopodobniej zbyt duża moc grzania do ilości wsadu. Zmniejszyła sie ilość % a nie została zredukowana odpowiednio moc co skutkowało zagotowaniem i powstaniem piany

Daj to raz jeszczena na rury (traktując jako nastaw, a nie jako surówka) ponieważ najprawdopodobniej w produkcie masz poprostu trochę nastawu, który przedostał się w formie piany.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Destylacja i rektyfikacja metodą pot still”