Hej,
Koledzy pomóżcie. Nie jestem biegły w tych tematach. Mam podstawy zestaw. Garnek z wylotem. Deflegmator (szklany) oraz chłodnica (szklana). Wiele razy już to robiłem dlatego powstała sytuacja mnie zaskoczyła. Nastaw przygotowany, cukrowy, klarowny. Wszystko ok. W trakcie psocenia po około 3 litrach (wynik klarowny, rozpoczęty na około 80%) po osiągnięciu 60% nagle zaczął robić się mętny. W deflegmatorze zaczęła się zbierać piana. Wyniku już nie mierzyłem, pod względem procentów. Po otwarciu garnka na ściankach jakaś pianka.
Wylałem pozostałość. Ponieważ zbieram psotkę w butelkach 2 litrowych, pierwsze dwa litry piękne, procentowe i klarowne. Ale ten ostatni litr, który został zabrudzony mlecznym wynikiem.... Nie wiem co robić. Czy to jest do przepuszczenia jeszcze raz? Co było przyczyną powstania piany i mlecznego zabarwienia wyniku.
Nastaw typowy cukier, drożdże gorzelnicze wg. instrukcji. Leżakowanie 5 miesięcy. Klarowny i bez nieprzyjemnych smaków (próbowałem )
Pozdrawiam.
p.s. Zanim napisałem przeglądnąłem forum i niestety nie znalazłem odpowiedzi dlatego postanowiłem napisać.
Zmętnienie w trakcie psocenia
-
- Posty: 4941
- Rejestracja: niedziela, 25 kwie 2010, 09:02
- Krótko o sobie: lubię cos sposocić, a potem to wypić( w doborowym towarzystwie)
- Ulubiony Alkohol: Chivas Regal, dobra psotka, czasem mineralka gazowana
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Podziękował: 561 razy
- Otrzymał podziękowanie: 848 razy
Re: Zmętnienie w trakcie psoecenia
Bardziej chaotycznie już się nie dało?
Na moje oko to dowaliłeś tyle mocy, że by pociągnęło złoty pociąg.
Opisz to proszę jeszcze raz.
Po kolei, cukrówka się zapieniła?
To jest technicznie niewykonalne.
Na moje drugie oko, to ty tam wlałeś pracujący nastaw.
Jeszcze raz to opisz, tylko porządnie.
Na moje oko to dowaliłeś tyle mocy, że by pociągnęło złoty pociąg.
Opisz to proszę jeszcze raz.
Po kolei, cukrówka się zapieniła?
To jest technicznie niewykonalne.
Na moje drugie oko, to ty tam wlałeś pracujący nastaw.
Jeszcze raz to opisz, tylko porządnie.
pędzę bo nigdzie mi się nie śpieszy............
-
- Posty: 1909
- Rejestracja: poniedziałek, 13 lip 2009, 11:04
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: Nemiroff Smorodina
- Status Alkoholowy: Popijacz Okazyjny
- Lokalizacja: 3-city
- Podziękował: 127 razy
- Otrzymał podziękowanie: 208 razy
Re: Zmętnienie w trakcie psoecenia
Moim zdaniem to za mocno grzałeś i pogonow naciągnąłeś. Destylat zaczyna lecieć mętny ja przedostają się pogony.barbi111 pisze:Hej,
Koledzy pomóżcie. Nie jestem biegły w tych tematach...
"最不喜欢的粗鲁所持的以及各种各样的虚伪的混蛋。"
http://alkohole-domowe.com/forum/regulatory-drgranatta-t6000.html
http://alkohole-domowe.com/forum/regulatory-drgranatta-t6000.html
-
- Posty: 632
- Rejestracja: poniedziałek, 19 lip 2021, 02:57
- Podziękował: 182 razy
- Otrzymał podziękowanie: 121 razy
-
- Posty: 396
- Rejestracja: poniedziałek, 13 gru 2021, 10:55
- Podziękował: 112 razy
- Otrzymał podziękowanie: 15 razy
Re: Zmętnienie w trakcie psocenia
Najprawdopodobniej zbyt duża moc grzania do ilości wsadu. Zmniejszyła sie ilość % a nie została zredukowana odpowiednio moc co skutkowało zagotowaniem i powstaniem piany
Daj to raz jeszczena na rury (traktując jako nastaw, a nie jako surówka) ponieważ najprawdopodobniej w produkcie masz poprostu trochę nastawu, który przedostał się w formie piany.
Daj to raz jeszczena na rury (traktując jako nastaw, a nie jako surówka) ponieważ najprawdopodobniej w produkcie masz poprostu trochę nastawu, który przedostał się w formie piany.