Witam, na początku proszę o wyrozumiałość, jestem raczkującym psotnikiem, czytałem forum przez wiele dni i godzin, ale kilka kwestii wciąż mnie nurtuje.
interesuje mnie taki sam zestaw(produkcja do użytku wyłącznie własnego, mały przerób):
http://www.allegromat.pl/aukcja167743I w związku z tym mam następujące pytania:
1. Czy po dwóch destylacjach tym sprzętem, jakość znacząco poprawi się po przepuszczeniu przez węgiel aktywny? Czy nie będzie to konieczne?
2. Czy dodatkowo zalecany jest katalizator miedziany? (60 zł wkład + 60 zł podział kolumny)
3. Czytałem sprzeczne informacje dotyczące drożdży.. Czy będzie jakaś różnica w finalnym produkcie w zależności od stosowanych drożdży? (Dwie rektyfikacje, drożdże spożywcze vs gorzelnicze)
4. Czy dołożyć termometr 50 cm od kega? jeżeli tak to najlepiej cyfrowy taki jak na głowicy w tym zestawie?
5. W opisie czytam „Grzałki z osłonami lub obudowane jak na zdjęciach”, jaka jest różnica? Co wybrać?
6. Co byście dobrali do tego zestawu? Myślę o tym regulatorze z sondą podłączoną do kega (automat), i może złącze sms(warto? na dole czy na górze też?), Dodatkowy termometr(warto?), wziernik typu latarka?
dzięki i pozdrawiam