Co można przed procesem destylacji aby uzyskać czysty destylat już po.

Autor tematu
Qbiq
10
Posty: 10
Rejestracja: niedziela, 8 kwie 2018, 07:44
Załączniki
Zbyt długie klarowanie nastawu

Postautor: Qbiq » czwartek, 9 sie 2018, 06:33

Dzień dobry wszystkim
Mam problem z klarowaniem nastawu. Szukałem na forum ale nie znalazłem podobnego przypadku.

Robię nastaw w 100-litrowej beczce. Po zakończeniu fermentacji i porządnym odgazowaniu użyłem Turbo Klar w dużej saszetce (na 100 litrów). Według teorii i opisów po 24 godzinach powinien wyjść kryształ, a jest 1-2 centymetrowa warstwa sklarowana a pod nią nieprzeniknione odmęty martwych drożdży. :scratch:

Po 4 dniach takiej sytuacji dołożyłem jeszcze 2 małe saszetki Torbo Klar (na ok 50 litrów). po dwóch dniach - efekt dokładnie taki sam. :scratch:

W przypływie desperacji postanowiłem zrobić własny środek klarujący wg tego przepisu:
domowy-dwuskladnikowy-srodek-klarujacy-wykonanie-t12013.html
Znów minęły dwa dni. Zgadnijcie co się zmieniło. Nic :scratch:

W sumie nastaw klaruje się już 9 dni (z taką ilością klarów, że wystarczyłoby na małą gorzelnię) i nie widać większego efektu. Poprzednie nastawy też potrzebowały kilku dni, ale teraz tu już zdrowa przesada.

Macie jakieś pomysły dlaczego tak się dzieje i jak z tym walczyć?


Rabaty dla użytkowników forum AD w sklepie po podaniu loginu z forum!
Awatar użytkownika

Mafiej
200
Posty: 208
Rejestracja: poniedziałek, 18 wrz 2017, 22:27
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem, tak mi mówią :-)
Ulubiony Alkohol: Jeszcze nie znalazłem, ale preferuję whisky.
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Lokalizacja: Rogaland Norwegia
Załączniki
Re: Zbyt długie klarowanie nastawu

Postautor: Mafiej » czwartek, 9 sie 2018, 11:27

Napisz coś więcej na temat samego nastawu. Jakie drożdże, jaki cukier? Temperatura nastawu przed, w trakcie fermentacji jak i podczas klarowania. Jakie masz teraz blg itp.


Autor tematu
Qbiq
10
Posty: 10
Rejestracja: niedziela, 8 kwie 2018, 07:44
Załączniki
Re: Zbyt długie klarowanie nastawu

Postautor: Qbiq » czwartek, 9 sie 2018, 12:35

Drożdże Puriferm Moskba. Cukier słodka łyżeczka (Biedronka). Obecny BLg ok -4.
Fermentacja odbywa się w piwnicy więc temperatura jest niska. Niestety nie mierzyłem jej dokładnie podczas fermentacji.
Zauważyłem tylko, że była wyjątkowo niska. Jedyną różnicą w porównaniu z poprzednimi nastawami było to, że odbywała się (ze względu na zapach) przy zamkniętym oknie. Teraz nastaw ma ok 18-20 C.
Generalnie cały proces przebiegł prawidłowo aż do klarowania


porrimo
20
Posty: 25
Rejestracja: poniedziałek, 15 cze 2015, 19:11
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Pomorze
Załączniki
Re: Zbyt długie klarowanie nastawu

Postautor: porrimo » piątek, 10 sie 2018, 09:43

Ja co prawda nie nastawiałem więcej niż 50L, ale zauważyłem, że niektóre nastawy klarowały w 24 h, natomiast inne potrzebowały z dwa tygodnie. Zaznaczę, że zazwyczaj turboklar dodawałem po zlaniu nastawu znad osadu. To i odgazowanie faktycznie przyspieszały klarowanie. Jednakże nie stosuję już tego specyfiku. Klaruję 2-3 tygodnie i tyle.
POZDRAWIAM WSZYSTKICH BIMBERZIOMKÓW

Awatar użytkownika

Mafiej
200
Posty: 208
Rejestracja: poniedziałek, 18 wrz 2017, 22:27
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem, tak mi mówią :-)
Ulubiony Alkohol: Jeszcze nie znalazłem, ale preferuję whisky.
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Lokalizacja: Rogaland Norwegia
Załączniki
Re: Zbyt długie klarowanie nastawu

Postautor: Mafiej » piątek, 10 sie 2018, 10:28

@Qbiq a zlałeś z nad osadu po fermentacji?
Jeśli nie, to tu najprawdopodobniej masz przyczynę nie sklarowanego nastawu.
W innym przypadku nie mam pojęcia...


Autor tematu
Qbiq
10
Posty: 10
Rejestracja: niedziela, 8 kwie 2018, 07:44
Załączniki
Re: Zbyt długie klarowanie nastawu

Postautor: Qbiq » piątek, 10 sie 2018, 12:02

No nie zlałem ale się wytłumaczę.
Beczka ma 100 l. Raz że nie mam drugiej takiej samej, do której mógłbym przelać taką ilość dobra a dwa - nastaw jest tak mętny, że nie wierzę, żeby cokolwiek osadzało się na dnie. Jestem przekonany, że przelałbym z beczki do beczki praktycznie to samo - gęstą białą zupę. Jeżeli nawet byłoby coś na dnie, to chyba niewielka ilość osadu.
Jeżeli uważacie, że się mylę proszę o korektę mych przekonań.

Awatar użytkownika

Mafiej
200
Posty: 208
Rejestracja: poniedziałek, 18 wrz 2017, 22:27
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem, tak mi mówią :-)
Ulubiony Alkohol: Jeszcze nie znalazłem, ale preferuję whisky.
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Lokalizacja: Rogaland Norwegia
Załączniki
Re: Zbyt długie klarowanie nastawu

Postautor: Mafiej » piątek, 10 sie 2018, 20:09

Powinieneś spróbować zlewając znad osadu po np. 3-4 dniach od zakończenia fermentacji. Użyj do tego wszystkich pojemników, garnków itp. Może masz coś z wodą....
A tak na marginesie: smakuje Ci spirytus po destylacji? Nie śmierdzi drożdżami?


Autor tematu
Qbiq
10
Posty: 10
Rejestracja: niedziela, 8 kwie 2018, 07:44
Załączniki
Re: Zbyt długie klarowanie nastawu

Postautor: Qbiq » poniedziałek, 13 sie 2018, 17:31

Dzięki za radę. Następnym razem zleję i zobaczymy.
Co do spirytusu - wychodzi bardzo czysty. Ma lekki zapaszek ale czyszczę metodą 2,5 i jest krystalicznie czysty i bezzapachowy.

Awatar użytkownika

Mafiej
200
Posty: 208
Rejestracja: poniedziałek, 18 wrz 2017, 22:27
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem, tak mi mówią :-)
Ulubiony Alkohol: Jeszcze nie znalazłem, ale preferuję whisky.
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Lokalizacja: Rogaland Norwegia
Załączniki
Re: Zbyt długie klarowanie nastawu

Postautor: Mafiej » poniedziałek, 13 sie 2018, 22:30

Najważniejsze że produkt końcowy wychodzi super i Ci odpowiada. Na jakim sprzęcie lecisz? Powinieneś znaleźć przyczynę nie sklarowanego nastawu, bo będziesz musiał spędzić dużo czasu na czyszczenie wypełnienia w kolumnie.


porrimo
20
Posty: 25
Rejestracja: poniedziałek, 15 cze 2015, 19:11
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Pomorze
Załączniki
Re: Zbyt długie klarowanie nastawu

Postautor: porrimo » wtorek, 14 sie 2018, 08:33

Ja proponuję kupić z 5 pojemników fermentacyjnych. Łatwiej będzie przelać, mobilne to jest i podziałka przydatna. Koniecznie trzeba zlać znad osadu, który wierz mi Qbiq będzie na dnie beczki. Ja czasami czekałem kilka dni po zakończeniu fermentacji i dopiero zlewałem.
POZDRAWIAM WSZYSTKICH BIMBERZIOMKÓW


Autor tematu
Qbiq
10
Posty: 10
Rejestracja: niedziela, 8 kwie 2018, 07:44
Załączniki
Re: Zbyt długie klarowanie nastawu

Postautor: Qbiq » wtorek, 14 sie 2018, 10:58

Mafiej - pracuję na Aabratku własnej konstrukcji. Ślicznie pospawała mi go profesjonalna firma a na koniec wyszkiełkowała w ramach bonusu. Jest tak śliczny, że aż żal używać.
Kolumna ma OVM i bufor, pracuje na 50 litrowym zbiorniku i najlepsze - całość ma tylko 183 cm wysokości :-D
Szczegóły tutaj: post181247.html#p181247

Porrimo - Może mniejsze zbiorniki są rozwiązaniem, choć mam małe pomieszczenie i jedna 100-litrowa beczka idealnie do niego pasuje. Przemyślę to.
W poprzednich postach chodziło mi o to, że nie wiem czy jest sens zlewania tuż po zakończeniu fermentacji. Wiem ile świństwa gromadzi się na dnie po sklarowaniu.
Ale kiedy nastaw jest zupą mleczną - też? Wydaje mi się, że drożdże pływają sobie w nastawie i nie osiadły jeszcze na dnie.
Na chłopski rozum - zlewanie tylko pomiesza zupę i da niewielki efekt w procesie klarowania. Mylę się?

PS. Od czasu założenia wątku nastaw ładnie mi już osiadł i sklarował więc dyskusja ma już charakter teoretyczny.

Awatar użytkownika

Mafiej
200
Posty: 208
Rejestracja: poniedziałek, 18 wrz 2017, 22:27
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem, tak mi mówią :-)
Ulubiony Alkohol: Jeszcze nie znalazłem, ale preferuję whisky.
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Lokalizacja: Rogaland Norwegia
Załączniki
Re: Zbyt długie klarowanie nastawu

Postautor: Mafiej » wtorek, 14 sie 2018, 13:35

No i to jest najważniejsze że jesteś usatysfakcjonowany. :ok: Daj znać jak następne nastawy będą się klarować...


Wróć do „Oczyszczanie nastawu przed destylacją”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 0 gości