Zbyt długie klarowanie nastawu

Co można przed procesem destylacji aby uzyskać czysty destylat już po.
Awatar użytkownika

Góral bagienny
2500
Posty: 2918
Rejestracja: środa, 6 mar 2019, 20:40
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Owocówki
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 129 razy
Otrzymał podziękowanie: 552 razy

Post autor: Góral bagienny »

Cukromierz do :dupa: . Przelej trochę nastawu do jakiegoś pojemnika i wstaw rurkę fermentacyjną, będziesz wiedział czy drożdże pracują.
Wszystko co " wyprodukuje " nazywam BIMBERKIEM :D
promocja

Autor tematu
Qbiq
20
Posty: 26
Rejestracja: niedziela, 8 kwie 2018, 08:44
Podziękował: 3 razy
Re: Zbyt długie klarowanie nastawu

Post autor: Qbiq »

Teraz nie mam foty ale:
1. Nawet jeżeli cukromierz robili hutnicy z Dombasu a nie fachowcy to i tak fermentacja powinna się tydzień temu skończyć.
Po 11 dniach nastaw powinien osiągnąć 21% i mieć 0% cukru. Najwidoczniej jednak fermentacja trwa dalej. :shock:
2. Ad 1 - czy to możliwe, że proporcje dodane wg. przepisu są błędne i jest więcej cukru niż być powinno? (Daję 80l wody, 36 kg cukru i 3 paczki drożdży) :scratch:
3. 2-3 dni po osiągnięciu BLG-4 nastaw był klarowny na 3-4 mm. Wtedy stwierdziłem, że trzeba mu pomóc i zaaplikowałem domowy klar (żelatyna, szkło wodne, ocet).
Odnoszę wrażenie, jakby od tego momentu nastaw odżył, zwiększyła się ilość gazu a klarowanie ustało, co jest sprzeczne z tym co wiem o całym procesie. Jedyne, co mi przychodzi do głowy to to, że przy okazji zabełtałem osiadłe drożdże i resztki cukru na dnie co poskutkowało wznowieniem imprezy. Możliwe? :hmm:

Czy macie jakieś własne sposoby na odgazowanie/klarowanie?
Pomyślałem o dołożeniu do beczki zaworu i stworzenie podciśnienia. Próbował ktoś?

Dzięki i niech Moc będzie z wami

arTii
1250
Posty: 1265
Rejestracja: czwartek, 19 lip 2018, 19:55
Krótko o sobie: Blisko 50 lat na karku zobowiązuje do spożywania trunków o podobnym stężeniu ;)
Ulubiony Alkohol: od jakiegoś czasu- mój własny :)
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Lokalizacja: podkarpackie
Podziękował: 61 razy
Otrzymał podziękowanie: 154 razy
Kontakt:
Re: Zbyt długie klarowanie nastawu

Post autor: arTii »

31BLG startowe to naprawdę bardzo dużo. Po prostu drożdże jednak nie zjadły całego cukru. -4BLG to jest końcowe przy startowym BLG w okolicach 25. Przy startowym BLG=31 końcowe będzie wynosiło zapewne jakieś -5 może nawet -6BLG.
Najbardziej prawdopodobny scenariusz jest taki, że większość drożdży padła przy zbyt wysokim stężeniu alkoholu, a odrobina najbardziej odpornych wciąż wyżera resztki cukru.
Jednak jest ich zbyt mało i są już zbyt pijane żeby to szybko zrobić.
Jak je ubić? - podgrzać nastaw do 50°C W tej temperaturze nie mają prawa przeżyć. Ewentualnie dodać im jakiejś "trucizny" ale tutaj nie podpowiem.

Rady na przyszłość:
1) mniej cukru do nastawu - nie bądź zbyt chytry. Staraj się nie przekraczać startowego BLG=25
2) zanim zaczniesz kombinować - od razu opisz dokładnie cały problem tak jak to zrobiłeś w ostatnim poście
Pędzący hobbysta zajmujący się również odrobinę elektroniką.

Zamówienia i zapytania o sterowniki destylatorów email: info @ sterownikiWiFi.pl lub przez wiadomość PW

Autor tematu
Qbiq
20
Posty: 26
Rejestracja: niedziela, 8 kwie 2018, 08:44
Podziękował: 3 razy
Re: Zbyt długie klarowanie nastawu

Post autor: Qbiq »

Otwarłeś mi oczy.
Puriferm Moskba daje ok 21% ale to wyżyłowany wynik. Teraz zrozumiałem, że jechałem po bandzie, choć wg przepisu.
Następna psota będzie cieńsza i zobaczymy jak się zachowa przy klarowaniu.
Thx.
Awatar użytkownika

Dwaid
50
Posty: 61
Rejestracja: czwartek, 29 mar 2018, 14:18
Krótko o sobie: :)
Ulubiony Alkohol: Każdy własnoręcznie wykonany :)
Status Alkoholowy: Bimbrownik
Podziękował: 4 razy
Otrzymał podziękowanie: 4 razy
Re: Zbyt długie klarowanie nastawu

Post autor: Dwaid »

Wynik wyżyłowany i to bardzo mocno. Lepiej dać 32 kg, co i tak da Ci dobry wynik, a polepszy pracę drożdży.
Inna sprawa, że lepiej by Ci było rzeczywiście kupić 4 wiadra 30l z podziałką. Tuż po zakończonej fermentacji część drożdży jest już na dole, przynajmniej u mnie tak się dzieje.
Dzieląc nastaw na 4x25l wstępnie zlejesz go znad pierwszego osadu (uwierz mi, będzie na 100%), lepiej będzie Ci zadać duo klar, wiaderka 30l są wygodniejsze do noszenia i posiadają kraniki do zlewania znad osadu. Po za tym plastiki, z których są wykonane, są częściowo przeźroczyste - widać postęp klarowania. Można je też piętrować, więc nie zajmą dużo miejsca, a ułatwią pracę :)
Ostatnio zmieniony piątek, 26 kwie 2019, 00:40 przez Dwaid, łącznie zmieniany 1 raz.

wkg_1
800
Posty: 849
Rejestracja: niedziela, 23 wrz 2018, 13:26
Podziękował: 46 razy
Otrzymał podziękowanie: 69 razy
Re: Zbyt długie klarowanie nastawu

Post autor: wkg_1 »

Z kranikiem cienko idzie to piętrowanie :D

arTii
1250
Posty: 1265
Rejestracja: czwartek, 19 lip 2018, 19:55
Krótko o sobie: Blisko 50 lat na karku zobowiązuje do spożywania trunków o podobnym stężeniu ;)
Ulubiony Alkohol: od jakiegoś czasu- mój własny :)
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Lokalizacja: podkarpackie
Podziękował: 61 razy
Otrzymał podziękowanie: 154 razy
Kontakt:
Re: Zbyt długie klarowanie nastawu

Post autor: arTii »

@wkg_1 z kranikiem piętrowanie idzie bezproblemowo :) Gorzej jeśli chodzi o piętrowanie z rurką fermentacyjną :) Na obrazkach jest, że można rurke niby z boku umieścić, ale to chyba wymagało by wiercenia kolejnego otworu :(
@Dwaid - 32kg cukru na 80l wody to nadal masz BLG=28,5 - nadal za dużo. Tak jak już wiele osób pisało, ja też się kiedyś przekonałem na własnej skórze BLG<25 przy starcie jest OK. Powyżej drożdże się naprawdę potrafią męczyć.
Do 100l nastawu moim zdaniem maksymalnie 28kg cukru i 83l wody (ja daję 25kg cukru)
Co do wiaderek - miałem, robiłem i przestałem w nich robić. dla 100l nastawu to są jednak 4 wiaderka, więc 4x robota.
Ostatnio zmieniony piątek, 26 kwie 2019, 07:39 przez arTii, łącznie zmieniany 1 raz.
Pędzący hobbysta zajmujący się również odrobinę elektroniką.

Zamówienia i zapytania o sterowniki destylatorów email: info @ sterownikiWiFi.pl lub przez wiadomość PW

wkg_1
800
Posty: 849
Rejestracja: niedziela, 23 wrz 2018, 13:26
Podziękował: 46 razy
Otrzymał podziękowanie: 69 razy
Re: Zbyt długie klarowanie nastawu

Post autor: wkg_1 »

arTii pisze:@wkg_1 z kranikiem piętrowanie idzie bezproblemowo :)
To ja nie wiem, jak Ty to robisz :)
Mi kranik wystaje z boku i się jedno w drugie nie mieści.

wawaldek11
2500
Posty: 2913
Rejestracja: niedziela, 14 lis 2010, 22:18
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem, który ma więcej radości z dawania niż z brania.
Ulubiony Alkohol: niepospolity i najlepiej bez banderolki; poszukiwania ciągle trwają...
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Puszcza Goleniowska
Podziękował: 159 razy
Otrzymał podziękowanie: 298 razy
Re: Zbyt długie klarowanie nastawu

Post autor: wawaldek11 »

Piętrowanie z nastawem - nawet trzy piętra miałem.
Inna sprawa przy przechowywaniu pustych - tu kranik przeszkadza. Na dłuższe można zdemontować.
Pozdrawiam,
Waldek

wkg_1
800
Posty: 849
Rejestracja: niedziela, 23 wrz 2018, 13:26
Podziękował: 46 razy
Otrzymał podziękowanie: 69 razy
Re: Zbyt długie klarowanie nastawu

Post autor: wkg_1 »

A, OK, o to chodzi - lepiej złapać późno niż wcale :D
Choć z tym demontażem to bym uważał - lubi przeciekać.

Autor tematu
Qbiq
20
Posty: 26
Rejestracja: niedziela, 8 kwie 2018, 08:44
Podziękował: 3 razy
Re: Zbyt długie klarowanie nastawu

Post autor: Qbiq »

Bom dia

Czas podsumować wątek jaki rozpocząłem niecały rok temu. Zainicjowałem wtedy dyskusję o zbyt długo nieklarującym się nastawie gdy na koniec okazało się, że temat powinien brzmieć „Gdzie zgubiłem kalkulator”.

Przypomnę że rok temu zacząłem skarżyć się na nastaw, który nie chciał się klarować mimo wielu dni od osiągnięcia stanu BLG -4. Z czasem okazało się, że nie był to pierwszy taki nastaw a wszelkie cenne rady, jakie otrzymałem nie dają rezultatów mimo wprowadzenia ich w życie.
Sytuacja była frustrująca, bo z forum wynikało, że tylko u mnie nastaw się tak zachowuje.

Dopiero uwaga kolegi arTii naprowadziła mnie na właściwy trop.
Pierwszy nastaw robiłem w proporcjach 72 l wody i 30 kg cukru. Sklarował się szybko i bez wspomagania. Od drugiego wprowadziłem zmiany, żeby uzyskać więcej esencji.
Do 80 l wody wsypywałem 36 kg cukru.
Tymczasem wg przepisu 9 kg cukru powinno trafić do 25 l wody, czyli 36 kg do 100 l wody.

Jak policzyć stosunek cukru do wody:
Przepis: 9/25=0,36 -> ~29 BLG
Pierwszy nastaw: 30/72=0,41 -> ~33 BLG
Kolejne: 36/80=0,45 -> ~35 BLG
(Mam nadzieję, że nie pomyliłem się bardzo w obliczeniach BLG. Jeżeli tak to poprawcie)

Jak widać już pierwszy nastaw bardzo się różnił od zaleceń. Mimo to sklarował się nieźle i szybko. Dopiero przy następnych czekałem tygodniami.
Co do efektu – ze 100 l nastawu za każdym razem uzyskiwało się ok 20 l esencji. Dokładanie cukru nie miało więc sensu. Traciło się na towarze i czasie, w którym klarował się nastaw.

Nie mam pojęcie dlaczego użyłem takich proporcji. Prawdopodobnie policzyłem coś na kolanie i tego się później trzymałem.
Podsumowując: problem nie leżał w zbyt długo klarującym się nastawie, lecz w zdecydowanie zbyt wielkiej ilości cukru. Po przewidzianym czasie chłopaki obrobiły swoje i wyzdychały, ale część była bardziej odporna i zajmowała się przez kolejne długie dnie dojadaniem nadmiarowej ilości cukru. Stąd bąbelki, które utrzymywały zupę w stanie niesklarowania.
Wniosek – Trzymajta się przepisów a wszelkie obliczenia róbcie dwa razy (w tym raz na trzeźwo wzorem starożytnych Persów).

Niech moc będzie z Wami

Qbiq

arTii
1250
Posty: 1265
Rejestracja: czwartek, 19 lip 2018, 19:55
Krótko o sobie: Blisko 50 lat na karku zobowiązuje do spożywania trunków o podobnym stężeniu ;)
Ulubiony Alkohol: od jakiegoś czasu- mój własny :)
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Lokalizacja: podkarpackie
Podziękował: 61 razy
Otrzymał podziękowanie: 154 razy
Kontakt:
Re: Zbyt długie klarowanie nastawu

Post autor: arTii »

No to jednak chyba nie tak :)
9kg + 25l H2O = 30,4l roztworu = 26,47BLG
30kg + 72l H2O = 90l roztworu = 29,41BLG
36kg + 80l H2O = 101,6l roztworu = 31,03BLG
Chyba że nie podajesz litrów H2O tylko litrów roztworu, to wtedy jest tak:
9kg/25l = 31,47BLG
30kg/72l = 35,71BLG
36kg/80l = 38,14BLG
Generalnie (w dużym uproszczeniu) na 1kg cukru nie powinno przypadać mniej niż 3l H2O
ewentualnie w inną mańkę: z 1kg cukru powinno być nie mniej niż 3,6l nastawu
Wtedy BLG startowe=25
Pędzący hobbysta zajmujący się również odrobinę elektroniką.

Zamówienia i zapytania o sterowniki destylatorów email: info @ sterownikiWiFi.pl lub przez wiadomość PW

czytam
700
Posty: 724
Rejestracja: wtorek, 5 wrz 2017, 08:23
Podziękował: 15 razy
Otrzymał podziękowanie: 107 razy
Re: Zbyt długie klarowanie nastawu

Post autor: czytam »

No to kolejny raz z kagankiem oświaty. Blg, to współczynnik wagowy. Liczymy więc tak
36kg cukru + 80kg wody = 116kg roztworu.
36/116=0,31
W 100g roztworu jest więc 31g cukru, co z definicji daje nam 31Blg.

Autor tematu
Qbiq
20
Posty: 26
Rejestracja: niedziela, 8 kwie 2018, 08:44
Podziękował: 3 razy
Re: Zbyt długie klarowanie nastawu

Post autor: Qbiq »

Dziękuję za kaganek oświaty – rzeczywiście był mi potrzebny.
Tylko, że… licząc w ten sposób wychodzi, że robiłem jednak dobrze.

Pokazuję i objaśniam:
Przepis z drożdży mówi, że 9 kg cukru i woda ma tworzyć w sumie 25 l roztworu.
Policzmy: 9kg *0,6 =5,4 litra. Na całość składa się więc 5,4 litra cukru i pozostałe z 25 litrów, czyli 19,6 litra (czyli też kilograma) wody. Całość waży więc 19,6+9=28,6.
Z tego wynika, że zalecane przez producenta drożdży BLG=(9/28,6)*100=31,5

W moich nastawach używałem 80 l wody i 36 kg cukru. Całość ważyła więc 116 kg. BLG=(36/116)*100=31,0

Wynika z tego, że moje nastawy miały nawet mniejszą ilość cukru, niż to zalecał producent.
Nie był to więc efekt chciwości czy skrajnej ignorancji, tyko działanie w miarę sensowne.
Mam rację, czy nie? :scratch:

Jeżeli tak, to jak podejść do tematu klarowania (prawie miesiąc) nastawu zrobionego wg. zaleceń producenta?
Czy ktoś ma jakiś inny patent na szybkie i skuteczne odgazowanie nastawu (ja używam wiertarki i końcówki do rozrabiania gipsu)?

arTii
1250
Posty: 1265
Rejestracja: czwartek, 19 lip 2018, 19:55
Krótko o sobie: Blisko 50 lat na karku zobowiązuje do spożywania trunków o podobnym stężeniu ;)
Ulubiony Alkohol: od jakiegoś czasu- mój własny :)
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Lokalizacja: podkarpackie
Podziękował: 61 razy
Otrzymał podziękowanie: 154 razy
Kontakt:
Re: Zbyt długie klarowanie nastawu

Post autor: arTii »

Dalej błądzisz :) Nie wierz we wszystko co napisane jest na opakowaniu. Poza tym chyba pry tej ilości cukru jest napisane, że należy utrzymywać temperaturę 19°C I to w zasadzie powinna być stała temperatura. A na pewno drożdże nie zjedzą tego w czasie który jest deklarowany.
Dodatkowo przy takim stężeniu cukru (a później alkoholu) drożdże produkują więcej niepożądanych związków.
Zalecane jest żeby nie przekraczać BLG=25 na starcie, a niektórzy mówią, że jeszcze mniej.

Jak sklarować teraz Twój nastaw? Możliwości masz dwie - pierwsza - po prostu ściągnij znad osadu (jakiś mimo wszystko jest na dnie) i lej do aparatury niesklarowane.
Druga: tak jak pisałem wcześniej podgrzej nastaw do około 50°C (lub odrobinę niżej). Zabijesz drożdże temperaturą i wtedy ci się sklaruje.
Pędzący hobbysta zajmujący się również odrobinę elektroniką.

Zamówienia i zapytania o sterowniki destylatorów email: info @ sterownikiWiFi.pl lub przez wiadomość PW

johnex
550
Posty: 567
Rejestracja: sobota, 20 sie 2011, 22:05
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Własny
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Podziękował: 35 razy
Otrzymał podziękowanie: 91 razy
Re: Zbyt długie klarowanie nastawu

Post autor: johnex »

Twój nastaw w założeniu miał mieć ponad 21% alkoholu. Mało które drożdże to wytrzymają i zjedzą cały cukier.
Prawo pędzenia bimbru jest Prawem Człowieka!!!

Autor tematu
Qbiq
20
Posty: 26
Rejestracja: niedziela, 8 kwie 2018, 08:44
Podziękował: 3 razy
Re: Zbyt długie klarowanie nastawu

Post autor: Qbiq »

W tym czasie jednak nastaw się sklarował i właśnie skończyłem pędzenie. :piwo:

Efekt - ok 19 litrów nektaru. Z 36 kg cukru powinno być 36*0,6=21,6. Odliczając jakieś 0,5 l na przedgony i drugie tyle na pogony wychodzi na to, że gdzieś poszło na spacer jakieś 1,5 litra. Można przypuszczać, że jakieś 2,5 kg cukru (1,5/0,6=2,5) nie zostało dojedzone.

Dla porównania następny nastaw zrobię z 30 kg cukru i 80 l wody co da 27 BLG. Powinno wyjść niewiele mniej nektaru a nastaw powinien sklarować się znacznie szybciej. Efekty opiszę.
Q.
Awatar użytkownika

Dwaid
50
Posty: 61
Rejestracja: czwartek, 29 mar 2018, 14:18
Krótko o sobie: :)
Ulubiony Alkohol: Każdy własnoręcznie wykonany :)
Status Alkoholowy: Bimbrownik
Podziękował: 4 razy
Otrzymał podziękowanie: 4 razy
Re: Zbyt długie klarowanie nastawu

Post autor: Dwaid »

Qbiq pisze: Wynika z tego, że moje nastawy miały nawet mniejszą ilość cukru, niż to zalecał producent.
Nie był to więc efekt chciwości czy skrajnej ignorancji, tyko działanie w miarę sensowne.
Mam rację, czy nie? :scratch:

Jeżeli tak, to jak podejść do tematu klarowania (prawie miesiąc) nastawu zrobionego wg. zaleceń producenta?
Czy ktoś ma jakiś inny patent na szybkie i skuteczne odgazowanie nastawu (ja używam wiertarki i końcówki do rozrabiania gipsu)?
Te zalecenia producenta brzmią trochę jak chwyt marketingowy. Do tego pytanie czy pilnowałeś cały czas temperatury?

Do tematu klarowania lepiej nie podchodzić, olać już to klarowanie i przegonić jeden raz więcej.
Dla przykładu napiszę Ci, że na ogół pracuję na alcotecach, na 25l nastawu sypię 8kg cukru. temperatury nie pilnuję(z reguły jest za niska), więc czas fermentacji się wydłuża, jednak wyjadają cukier do końca i w miesiąc od zakończenia fermentacji same ładnie opadają na dno.
Producent zaznacza na paczce, że można dać 9kg na 25l nastawu, jednak trzeba cały czas pilnować określonej temperatury. Nigdy nie próbowałem, bo te 8kg to i tak wydaje mi się, że dużo :)
Co do odgazowywania, to używam mieszadła do farb, ładny wir się wytwarza przy mieszaniu.

arTii
1250
Posty: 1265
Rejestracja: czwartek, 19 lip 2018, 19:55
Krótko o sobie: Blisko 50 lat na karku zobowiązuje do spożywania trunków o podobnym stężeniu ;)
Ulubiony Alkohol: od jakiegoś czasu- mój własny :)
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Lokalizacja: podkarpackie
Podziękował: 61 razy
Otrzymał podziękowanie: 154 razy
Kontakt:
Re: Zbyt długie klarowanie nastawu

Post autor: arTii »

Qbiq pisze:Dla porównania następny nastaw zrobię z 30 kg cukru i 80 l wody co da 27 BLG.
Tak się zastanawiam - po co tutaj pytasz skoro i tak wiesz lepiej? Wiele osób już na tym forum to przerabiało.
Nastaw jest mimo wszystko troszkę gorszy. Ma więcej zam=nieczyszczeń po fermentacji. Wielokrotnie już tutaj napisano,
że najlepszy jest nastaw do 25BLG i faktycznie tak jest. Jak dasz do 80l wody 27kg cukru, to wprawdzie będziesz miał
teoretycznie 1,5l alkoholu mniej, ale jeśli potrzebujesz szybko dużą ilość alkoholu, to zrób jednocześnie dwa słabsze nastawy i czasowo
wyjdzie Ci to samo, a alkoholu będziesz imał więcej.
Pędzący hobbysta zajmujący się również odrobinę elektroniką.

Zamówienia i zapytania o sterowniki destylatorów email: info @ sterownikiWiFi.pl lub przez wiadomość PW
ODPOWIEDZ

Wróć do „Oczyszczanie nastawu przed destylacją”