Dość popularne są głowice typu 'Bokakob' szkic niżej.
ELDesign_v11.jpg
Jest to szkic z sieci i wprowadzę trochę zmian.
Opis: Idealnie jest gdy głowica jest odłączana nad szarym 'packing'. Opary płyną z miejsca 'Packing' - upakowanie w górę. Otwór w miejscu 'B' nie mam sensu chyba, że jest to jakieś szklane okienko do podglądania (nie rozumiem poco on jest). 'A' jest zatkane termometrem; 'D' tu wstawiony jest nasz zawór do regulacji odbioru (na szkicu jeszcze go niema, powinien być dość delikatny, tzw, igłowy) a tym samym refluksu. Te ukośnie półki to płaskie blaszki w kształcie półksiężyca, wlutowane szczelnie w głowicę. One nie są tzw. półkami rektyfikacyjnymi. są poto aby mieć możliwość zbierać płyn i nim kierować. Pary przeciskają się takim 'esem' i natrafiają na 'condenser' = chłodnicę. Tu podana jest wysokość 200mm ja definitywnie zwiększę tą wysokość do minimu 300mm aby mieć pewność, że wszystko się chłodzi i nie postaje żadne ciśnienie -> góra (szczyt) chłodnicy jest całkowicie otwarta do atmosfery- opary nigdy nie powinny tam dotrzeć. Na 'Condenser' chłodnicy opary skraplają się i opadają ale tak, że całkowicie zbierane są przez blaszki. O ile swobodnie spływają z gornej to zatrzymują się na niższej i tam - gdy zamkniemy/przymkniemy zawór założony w 'D' tworzy się jeziorko destylatu, które spływa rureczką 'C' na środek upakowania i dość szybko odparowuje.
Gdy zawor refluksu jest całkowicie zamknięty jest 100% refluks i głowica stabilizuje się. Po np 30min-45min. otwieramy częściowo zawór w 'D' i zaczynamy odbierać 3-5 kropli 95.xyz% alkohol.
Takie coś będę robił bo jest popularne wśród psociarzy. Jest to refluks wewnętrzny i zasada działania jest dość prosta. Z naciskiem dodam, że ta chłodnica u góry musi być bardziej wydajna niż potrzeba i wtedy mamy bezpieczny system.
Ponieważ miejsce 'C' i 'D' ma temperaturę prawie oparów za zaworem warto jest dać zwykłą chłodnicę aby destylat docierał do butli chłodny (nie musi być zimny ale chłodniejszy) choć wielu z sieci nie dba o to i zbiera taki gorący.
Wymiary są orientacyjne ale myślę,że jednym ważnym jest średnica głowicy i radziłbym minimum 50mm.
Pytania mile widziane.
Jest to mój następny projekt. Jedyne co zrobię z pewnością to wydłuże główną chłodnicę.
Juliusz