Technologia najprostszych nastawów opartych na cukrze.
Awatar użytkownika

JanOkowita
2000
Posty: 2066
Rejestracja: czwartek, 10 lut 2011, 13:56
Krótko o sobie: Parmezan i Ementaler, Duvel i Trappist - to moje nałogi.
Ulubiony Alkohol: Im ciekawszy i starszy tym lepszy.
Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
Lokalizacja: PL
Załączniki
Re: Zawartość cukru w cukrze, czyli jaki cukier wybrać?

Postautor: JanOkowita » niedziela, 22 mar 2015, 11:41

Zanieczyszczony cukier w trakcie fermentacji potrafi wydzielać zapachy zbliżone do siarkowodoru, czyli smród zgniłych jaj. Zdarza się, że klienci dzwonią do nas i szukają winy w drożdżach...
A to po prostu "brudny" cukier, który nie ma oznaczeń jakiej jest klasy, itp. Bo od dawna wiadomo, że w cukrze jest 100% cukru - co nie jest prawdą.
Drożdże Szlacheckie najlepszym przyjacielem człowieka.
Alkohole-domowe.pl


alembiki
Rabaty dla użytkowników forum AD w sklepie po podaniu loginu z forum!
Awatar użytkownika

lesgo58
4500
Posty: 4746
Rejestracja: poniedziałek, 18 kwie 2011, 12:31
Krótko o sobie: "...coqito ergo sum..."
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Land Krzyżaków. Pogranicze Prus wschodnich.
Załączniki
Re: Zawartość cukru w cukrze, czyli jaki cukier wybrać?

Postautor: lesgo58 » niedziela, 22 mar 2015, 11:52

Na początku mojej przygody z destylacją - po którejś tam destylacji zaczęły wydzielać się zapachy jaj. Napisałem na forum i jeden z kolegów zwrócił uwagę, że za ten stan rzeczy odpowiedzialne są tzw. "wypełniacze", którymi uzupełnia się cukier aby utrzymać cenę, albo ją obniżyć i nie stracić realnych zysków, a nawet te zyski powiększyć.
Jak znajdę te posty to je podrzucę.


Zbynek80
750
Posty: 772
Rejestracja: środa, 26 gru 2012, 03:09
Załączniki
Re: Zawartość cukru w cukrze, czyli jaki cukier wybrać?

Postautor: Zbynek80 » niedziela, 22 mar 2015, 15:19

Tak czytam o tym cukrze i się troszkę zastanawiam jak to jest z tym Diamantem do tej pory głównie starałem się używać tego właśnie cukru i byłem zadowolony. Urżywałem drożdzy T Vodka Star (które swoją drogą się długo i ciężko klarują ) ale fermentacja przebiegała zawsze dobrze. Cukier był zawsze biały czysty nie miałki, rozpuszczony w wodzie to woda nadal była przejrzysta, nie zostawiał piany czy jakiegoś kożucha na wierzchu. Obecnie robiłem nastawy na trzech cukrach na diamancie, sweet family i królewskim. To sweet family był taki lekki miałki,pylisty a Królewski był taki szary wręcz w porównaniu do Diamantu. Rozpuszczony w wodzie to woda była jakby taka mętna, nie przejrzysta. A na powierzchni było sporo piany która się osadziła jako ciemny kożuch na ściankach fermentora. Do do jakości psoty się nie wypowiem bo wszytko i tak poszło do jednego kotła. Kiedyś robiłem na słodkiej łyżeczce to mi mgliło urobek po rozcieńczeniu, blisko pogonów już też leciał lekko mleczny i na powierzchni pływały jakby tłuste plamki. Używałem też Lubelskiego z Tesco i wydawał się w porządku.

Awatar użytkownika

JanOkowita
2000
Posty: 2066
Rejestracja: czwartek, 10 lut 2011, 13:56
Krótko o sobie: Parmezan i Ementaler, Duvel i Trappist - to moje nałogi.
Ulubiony Alkohol: Im ciekawszy i starszy tym lepszy.
Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
Lokalizacja: PL
Załączniki
Re: Zawartość cukru w cukrze, czyli jaki cukier wybrać?

Postautor: JanOkowita » niedziela, 22 mar 2015, 15:33

Nie ma żadnych norm, ten Lubelski z Tesco to raczej marny. Najgorsze jest to, że w żaden sposób nie można rozpoznać jakości gdyż nie ma oznaczeń o klasie wyrobu. Producenci mogą wsypać do torebki co im się żywnie podoba, a my to mamy żreć bez dyskusji.
Drożdże Szlacheckie najlepszym przyjacielem człowieka.
Alkohole-domowe.pl

Awatar użytkownika

wojs40
250
Posty: 258
Rejestracja: niedziela, 27 paź 2013, 09:42
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Załączniki
Re: Zawartość cukru w cukrze, czyli jaki cukier wybrać?

Postautor: wojs40 » niedziela, 22 mar 2015, 18:06

Kurcze, smutne i zarazem przrażające jest to co piszecie. Co ja mogę polecić to proponuję słodką łyżeczkę z Biedronki, zawsze blg spada przynajmiej do -4, a nieprzyjemnych zapachów do tej pory nie wyczuwałem.
...każdy alkohol jest bardzo dobry oprócz denaturatu który jest dobry :-)

Awatar użytkownika

lesgo58
4500
Posty: 4746
Rejestracja: poniedziałek, 18 kwie 2011, 12:31
Krótko o sobie: "...coqito ergo sum..."
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Land Krzyżaków. Pogranicze Prus wschodnich.
Załączniki
Re: Zawartość cukru w cukrze, czyli jaki cukier wybrać?

Postautor: lesgo58 » niedziela, 22 mar 2015, 18:09

Nie lubię biedronek, ale faktycznie cukier Słodka łyżeczka w zeszłym roku mnie ani razu nie zawiódł. Chociaż ostatnio widziałem, że cukier zmienił opakowanie.

Awatar użytkownika

Azbest123
30
Posty: 36
Rejestracja: sobota, 22 lis 2014, 19:16
Ulubiony Alkohol: mam charakter odkrywcy ,próbuje wszystkiego
Status Alkoholowy: Drinker
Załączniki
Re: Zawartość cukru w cukrze, czyli jaki cukier wybrać?

Postautor: Azbest123 » niedziela, 22 mar 2015, 18:42

Nie jestem pewien co do tego ale podobno prawo Polskie dopuszcza 1% zanieczyszczeń w cukrze, więc nie powinno być wielkich problemów z cukrem z drugiej strony słyszałem że sprowadzany cukier z zagranicy ma zupełnie inne prawa w zależności z jakiego kraju przyjechał.
Słyszałem jeszcze jedną nowinę od kolegi że z Ukrainy, jest dużo lepszy cukier buraczany i lepiej z niego wychodzi urobek mimo to że droższy jest od naszego. Wydawało by się że temat do niczego nie prowadzi ale coś w tym jest, bo zawartość cukru w cukrze nie zawsze jest równa zawartości alkoholu w nastawie.
Ostatnio zmieniony niedziela, 22 mar 2015, 21:28 przez Emiel Regis, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Pauzy stawiamy po znakach interpunkcyjnych, nie przed.


Drupi
700
Posty: 721
Rejestracja: poniedziałek, 19 sty 2015, 20:36
Krótko o sobie: Na ile moge to pomagam ludziom.
Lokalizacja: Centralna Polska
Załączniki
Re: Zawartość cukru w cukrze, czyli jaki cukier wybrać?

Postautor: Drupi » niedziela, 20 gru 2015, 15:27

Kupiłem cukier "słodka łyżeczka" z biedronki, i "Polski cukier -cukier biały" w zwykłym sklepie.
Który według was jest lepszy na nastaw cukrowy?? :roll:
Czy z ktoregoś jest mniej przedgonów??
I like noble drinks.

Awatar użytkownika

Bubo-bubo
100
Posty: 113
Rejestracja: niedziela, 14 cze 2015, 12:08
Krótko o sobie: Abstynent hipokryta.
Ulubiony Alkohol: Etylowy
Status Alkoholowy: Gorzelnik
Lokalizacja: Dziupla
Załączniki
Re: Zawartość cukru w cukrze, czyli jaki cukier wybrać?

Postautor: Bubo-bubo » niedziela, 20 gru 2015, 17:18

Oczywiście że Polski cukier! Wspierajmy nasze cukrownie a nie jakieś zucker coś tam. Zresztą zawsze można wykonać inwersję, którą bardzo polecam. :D
cukier-inwertowany-rozklad-sacharozy-na-glukoze-i-fruktoze-t11705.html?hilit=inwersja
Jestem pesymistycznym optymistą z realistycznymi poglądami.

Awatar użytkownika

Jeżosław
50
Posty: 63
Rejestracja: środa, 12 sie 2015, 10:45
Krótko o sobie: Jak to Jeż na pierwszy rzut oka szorstki i kłujący,
ale przy bliższym poznaniu całkiem sympatyczny ;)
Ulubiony Alkohol: Jim Beam, śliwowica, wśniówka, orzechówka i dobre zimne piwo.
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Wielkopolska - kraina lasów i jezior "Małe Mazury"
Załączniki
Re: Zawartość cukru w cukrze, czyli jaki cukier wybrać?

Postautor: Jeżosław » poniedziałek, 21 gru 2015, 11:06

Ostatnio też miałem problem, który cukier wybrać. I używałem różnych i tym samym bimberek wychodził mi raz lepszy, a raz trochę gorszy.
Ale do sedna. Mam kolegę pszczelarza, a wiadomo, że część z nich używa cukru jako pożywki dla pszczół zimą. I w ich kręgach, za najlepszy cukier uważany jest na tą chwilę cukier królewski. Wszyscy zgodnie stwierdzili, że ma największą zawartość cukru w cukrze ;)

Awatar użytkownika

Będziniak
50
Posty: 61
Rejestracja: środa, 18 lis 2015, 21:26
Załączniki
Re: Zawartość cukru w cukrze, czyli jaki cukier wybrać?

Postautor: Będziniak » środa, 30 gru 2015, 18:55

Ja również tylko Polski Cukier. Z innych cukrów, często niemieckich wydajność jest mniejsza i również bimber wychodzi śmierdzący.


Ziomall
5
Posty: 7
Rejestracja: piątek, 13 lis 2015, 14:06
Załączniki
Re: Zawartość cukru w cukrze, czyli jaki cukier wybrać?

Postautor: Ziomall » czwartek, 9 mar 2017, 12:30

Odgrzeję kotleta.
Wczoraj nastawiłem 28l syropu cukrowego z 8kg cukru Słodka łyżeczka. Zmierzylem blg (fakt przy 30c) i pokazało mi 21. Jest to w ogóle możliwe? Ja rozumiem, że wysoka temp. nastawu, mogę dodać te 1 czy 2 blg. Gdyby było blg ok 30 to bym jeszcze jakoś to przebolał ale 21? Cukier rozpuszczony był idealnie. Jeszcze dzisiaj sprawdzę cukromierz.

Wysłane z mojego LG-D620 przy użyciu Tapatalka


Zbynek80
750
Posty: 772
Rejestracja: środa, 26 gru 2012, 03:09
Załączniki
Re: Zawartość cukru w cukrze, czyli jaki cukier wybrać?

Postautor: Zbynek80 » czwartek, 9 mar 2017, 15:20

Powinno być ok 25-26blg


TUTEK
100
Posty: 117
Rejestracja: czwartek, 13 lis 2014, 13:18
Ulubiony Alkohol: własne piwo
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Załączniki
Re: Zawartość cukru w cukrze, czyli jaki cukier wybrać?

Postautor: TUTEK » czwartek, 9 mar 2017, 16:28

Witaj Ziomal. Spróbuj sprawdzić swój cukromierz na zwykłej wodzie z kranu. W 20 st.C cukromierz powinien pokazać okrągłe 0. Jeśli tak będzie, to rzeczywiście coś jest nie tak, ale szczerze mówiąc to obstawiam, że miarka w balingomierzu opadła nieco.


gadaka
300
Posty: 346
Rejestracja: sobota, 8 wrz 2012, 22:21
Załączniki
Re: Zawartość cukru w cukrze, czyli jaki cukier wybrać?

Postautor: gadaka » czwartek, 9 mar 2017, 18:08

Korekta w 30 stopniach to 0,5 st C, więc jak przedmówca sugerowałbym sprawdzić areometr - czasem skala lubi opaść...


Ziomall
5
Posty: 7
Rejestracja: piątek, 13 lis 2015, 14:06
Załączniki
Re: Zawartość cukru w cukrze, czyli jaki cukier wybrać?

Postautor: Ziomall » sobota, 11 mar 2017, 12:33

Cukromierz sprawdziłem jest ok. Blg cukrówki w ciągu 2 dni spadło z 21 na 2 więc myślę, że wszystko jest tak jak być powinno. No nic może w wolnej chwili rozpuszczę 10g cukru w 100ml wody i sprawdzę. Ile waszym zdaniem powinno wskazać blg. Bo, że wskaże 10 to raczej nie uwierzę.

Wysłane z mojego LG-D620 przy użyciu Tapatalka


eldier
750
Posty: 751
Rejestracja: wtorek, 29 kwie 2014, 22:12
Załączniki
Re: Zawartość cukru w cukrze, czyli jaki cukier wybrać?

Postautor: eldier » sobota, 11 mar 2017, 14:34

Rozpuść 10g w 90ml jeśli już chcesz sprawdzać. Powinno wskazywać 10blg.


sergium
2
Posty: 3
Rejestracja: sobota, 13 sie 2016, 14:47
Załączniki
Re: Zawartość cukru w cukrze, czyli jaki cukier wybrać?

Postautor: sergium » poniedziałek, 24 lip 2017, 20:00

Panowie, pieprzycie - za przeproszeniem! - o przysłowiowej "dupie maryni", a kłopot - zawartość cukru w cukrze - pozostaje nierozstrzygnięty.

Wyjaśniam sytuację
1. Nastawiam "cukrówkę";
2. Beczka ma 150 litrów;
3. Do pełnej pojemności beczki (na co najmniej 3 raty) wtryniam doń około 30 kg cukru, przy odpowiedniej ilości drożdży gorzelniczych (inne podejście było z winnymi, ale miało podobny skutek), kwasku cytrynowego, pożywki i jeszcze czegoś_tam zgodnie z opisami na opakowaniach producenta i "mądrościami" zaczerpniętymi w Internecie.

I co mam???

1. Nastaw fermentuje jakby "chciał a nie mógł";
2. Po tzw. fazie burzliwej fermentacji nastaw - na smak - jest słodki jak siedem nieszczęść świata, ale alkoholowy - jak na lekarstwo;
3. Po tzw. fazie dofermentowania czy "cichej fermentacji" fermentacja ustaje całkowicie, ale alkoholu w nastawie prawie nie przybywa, a słodyczy - znowuż na smak - w zasadzie nie ubywa;
4. Po 2 miesiącach stania - a pies go trącał, i tak więcej alkoholu nie będzie - całkowicie wyklarowany w sposób naturalny, drożdże opadły na spód i trudno by było inaczej po takim czasie - nastaw przepędzam w instalacji z wysoką kolumną (refluks gdyby ktoś się nie skapował) - i CO mam?
5. Ano właśnie - 10 (!?!?!?!) litrów 90-procentowego (przy temperaturze 20 stopni Celsiusza (ukłon w kierunku tych, komu "idzie z destylatora 96%", tyle że przy temperaturze 35-40 stopni);
6. Na domiar "dobrego" alkohol śmierdzi siarkowodorem jak z dupy szatana - ale to pytanie zdejmuję z obrad bo z tym poradziłem sobie we własnym zakresie.

Wobec tego powstają pytanie - UWAGA:
Czemu fermentacja ustała kiedy nastaw był aż nad to słodki, zawartość alkoholu zaś GRUBO poniżej deklarowanej na opakowaniu drożdży tolerancji (podkreślam, że ten sam wynik był osiągnięty z dwoma nastawami na drożdżach RÓŻNYCH producentów, temperatura fermentacji była adekwatną, kwasku cytrynowego i pożywki zastosowano zgodnie z przepisami)???????????

A może po prostu banał - cukru drożdżom zabrakło???????
Mimo iż nastaw na smak nadal był słodki jak duposklej?????
Może po prostu ZA MAŁO CUKRU W CUKRZE, a resztę "słodyczy" odbieranej na smak dają ksylit, sorbit i inne dowalane do sprzedawanego cukru składniki, które - mimo iż słodkie w smaku - wcale nie są CUKRAMI, lecz SPIRITAMI wieloatomowymi (czy jak to tam poprawnie się nazywa), wcale nie ulegającymi żadnej fermentacji (przypominam zainteresowanym, że banalna gliceryna - spirir trzyatomowy - też jest słodka w smaku (dodawana jako zagęszczacz do wieli likierów), ale bimbru z niej wypędzić jeszcze nikomu się nie udało!

Oczekuję na rzetelną i rozsądnie (chociażby z grubsza) uzasadnioną odpowiedź.
Bełkot niedouków, jarających się tym, jaką "bryką" jeżdżą i jaką du...szę chędożą - proszę sobie odpuścić, bo właśnie po tym poznam adekwatność tego forum.

Awatar użytkownika

Pretender
2500
Posty: 2993
Rejestracja: piątek, 11 lis 2011, 14:17
Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
Lokalizacja: Centrum
Załączniki
Re: Zawartość cukru w cukrze, czyli jaki cukier wybrać?

Postautor: Pretender » poniedziałek, 24 lip 2017, 20:51

Czego się wydzierasz ! Zacznij czytać, najpierw, a pózniej wyciągaj wnioski! I dopiero wtedy "próbuj" obrażać innych userów, o niebo mądrzejszych!
Ale ktoś musiał puścić tego posta ...

Awatar użytkownika

lesgo58
4500
Posty: 4746
Rejestracja: poniedziałek, 18 kwie 2011, 12:31
Krótko o sobie: "...coqito ergo sum..."
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Land Krzyżaków. Pogranicze Prus wschodnich.
Załączniki
Re: Zawartość cukru w cukrze, czyli jaki cukier wybrać?

Postautor: lesgo58 » poniedziałek, 24 lip 2017, 20:55

sergium pisze:Panowie, pieprzycie - za przeproszeniem! - o przysłowiowej "dupie maryni", a kłopot - zawartość cukru w cukrze - pozostaje nierozstrzygnięty....
...Oczekuję na rzetelną i rozsądnie (chociażby z grubsza) uzasadnioną odpowiedź.
Bełkot niedouków, jarających się tym, jaką "bryką" jeżdżą i jaką du...szę chędożą - proszę sobie odpuścić, bo właśnie po tym poznam adekwatność tego forum.

Powiem tak - jeden bełkot.
Jesteś tu od roku a wiedzy nie łyknąłeś wcale. I to w tak prostym temacie. Albo jesteś prostakiem albo po prostu gburem.
Spieprzyłeś sprawę kolego. Bo się połakomiłeś. Chciałeś dużo, szybko i bez wysiłku a znalazłeś się w przysłowiowej :dupa:
To forum i nie tylko to są forami bardzo adekwatnymi i posiadającymi taką wiedzę, ze aż strach. Wystarczy tylko z niej skorzystać, a nie oczekiwać gotowych receptur i to jeszcze pod warunkiem żeby podawały je osoby kompetentne i douczone. Bo inaczej olejesz nasze grono.
To tyle co mi leżało na sercu.
A teraz do rzeczy. Chciałeś zrobić nastaw powiększony ale Ci nie wyszło. Powodów może być wiele.
- złe drożdże (istnieję drożdże dedykowane do nastawów powiększonych). Dałeś takie?
- zła woda
- drożdże się zagotowały (kontrolowałeś temperaturę w czasie fermentacji?)
- przegiąłeś pałę z pożywkami (pytanie jakie to były drożdże że musiałeś dać pożywkę? Przecież drożdże turbo mają już pożywkę w składzie)

Co do rezultatów. Czego się spodziewałeś po tak spieprzonym nastawie. Smród jaj to wynik zbyt długiego przetrzymywania nastawu.
Jesli chodzi o moc i jakość to kłania się brak podstawowej wiedzy w destylacji na kolumnie. Swoja drogą to trzeba być artystą aby spieprzyć rektyfikację. Na kolumnie to minimum 96%.
Zresztą nie piszesz jaką masz. Jeśli masz kolumnę z głowicą to przyda Ci się lektura następującego tematu:
post80861.html#p80861

Życzę miłej lektury i trochę więcej pokory i szacunku wobec kolegów i wiedzy zawartej na tym forum.


Wróć do „Nastawy cukrowe”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość